Σάββατο, 18 Μαΐ
18oC Αθήνα

Στη μείωση του χρέους το “μαξιλάρι” των 11 δισ. από το ΤΧΣ

Στη μείωση του χρέους το “μαξιλάρι” των 11 δισ. από το ΤΧΣ

Για τη μείωση του χρέους θα χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αν μελλοντικά οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια.

Αυτό είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ecofin στο Ζάππειο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι από τα 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίησή τους από το πρόγραμμα, χρησιμοποιήθηκαν ήδη τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, τα 14 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση τραπεζών όπου χρειάστηκε και τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ που απομένουν ως «μαξιλάρι». «Εάν δεν χρειαστούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους», είπε χαρακτηριστικά.

Τόσο ο Έλληνας υπουργός όσο και ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Τζόναθαν Φολ (Jonathan Faull), εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την τραπεζική ενοποίηση.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην ΕΕ είναι ασφαλείς, είπε ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του φιλόδοξου σχεδίου της τραπεζικής ενοποίησης και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα είναι έτοιμοι οι σχετικοί κανονισμοί προς ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι διαδικασίες της τραπεζικής ενοποίησης θα συνεχιστούν και από τη χώρα που θα αναλάβει την επόμενη προεδρία, την Ιταλία.

Ο κ. Φολ επισήμανε ότι συζητήθηκαν κυρίως θέματα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο τραπεζικός τομέας θα είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης, όμως προωθούνται και βασικές εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Τόνισε, επίσης, ότι το βασικό ζήτημα είναι οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα, εάν χρειαστεί να σώζονται οι ίδιες και να μην επιβαρύνουν κυβερνήσεις και φορολογούμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραιτείται ο Τάκης Μπαλτάκος υπο το βάρος των αποκαλύψων Κασιδιάρη στη Βουλή! Φέρεται να ομολογεί ότι η δίωξη της Χρυσής Αυγής κόβει ψήφους από τη ΝΔ

Όλες οι αλλαγές στο Δημόσιο την επόμενη διετία: Η κινητικότητα, η αξιολόγηση και η επιλογή προϊσταμένων

Πολυνομοσχέδιο: Και οι ομολογιούχοι θα επωμίζονται την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

ΔΝΤ: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε