Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Ακίνητα: τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους η απόφαση βόμβα του ΣτΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αν και μένει η δημοσιοποίηση της απόφασης, το μεσημέρι σήμερα, η απόφαση του ΣτΕ αλλάζει τα πάντα σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ ικαι τους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα.

Σύμφωνα με την απόφαση η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών που αποτελούν τη βάση για τους περισσότερους φόρους έπρεπε να έχει γίνει ως την 21η Μαϊου 2015, κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια και να διεκδικήσει χρήματα που πλήρωσε για τους φόρους που βαρύνουν ένα ακίνητο.
Αν και η απόφαση ίσως δεν οδηγήσει σε μείωση των ποσών που ήδη υπολογίστηκαν και πληρώθηκαν φέρνει σίγουρα ανατροπές στους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα, καθώς επιβάλλει την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, αλλαγή η οποία θα σημάνει και αυξομειώσεις στα ποσά.

Οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες:
Από 30% ως 50% αναμένεται να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές όπως: Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα κλπ
… και οι αυξήσεις:
Υπάρχουν ωστόσο και περιοχές όπως Αιγάλεω, Περιστέρι, Ίλιον, Πετρούπολη, Άγιοι Ανάρτγυροι, εντός Λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά και μεγάλα αστικά κέντρα της επαρχίας, νησιά και παραθαλάσσιοι οικισμοί με μεγάλη τουριστική κίνηση όπου οι τιμές θα αυξηθούν από 20% ως και 30%.

Οι αυξομειώσεις των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρουν και αλλαγές στη φορολογία όπως:
Στο φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων η αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν το 2006.
Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1%-20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.
Στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου. Α
Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής και που υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.
Στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, που υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Στο ΤΑΠ που εισπράττουν οι δήμοι με συντελεστή 0,35 τοις χιλίοις με βάση την αντικειμενική αξία και την έκταση του ακινήτου.
Στον ΕΝΦΙΑ. Το ποσό των 2,6 δισ. που αναμένει να εισπράξει το κράτος δεν θα αλλάξει και έτσι οι νέες αντικειμενικές θα επιφέρουν αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης
Στον φόρο 15% που επιβάλλεται στην υπεραξία των ακινήτων, η οποία που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής τιμής κτήσης και της πώλησης.

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε