Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Αντικειμενικές αξίες: Τρέχουν να προλάβουν τις αυξήσεις για τις μεταβιβάσεις

ΠΟΜΙΔΑ
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Με την έλευση του 2022 αναπροσαρμόζονται και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με πολύ κόσμο να τρέχει να προλάβει τις ανατροπές στις τιμές και το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για να ολοκληρώσει τις μεταβιβάσεις.

Μάλιστα, οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες σε συνδυασμό με τα υπόλοιπες αλλαγές στο φορολογικό πεδίο, εκτίναξαν τις μεταβιβάσεις στο 14,1% από την αρχή του 2021 έως και τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σύμφωνα με το Μητρώο Αξίας Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Σημειώνεται, πως δεν έχουν καταγραφεί ακόμη όλα τα στοιχεία, που σημαίνει ότι το ποσοστό ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η κατάσταση που δημιουργείται σε εφορίες και συμβολαιογραφεία είναι χαοτική, σε σημείο που σχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, να εξεταστούν πολλές περιπτώσεις το 2022. Αυτές, θα αφορούν όσους έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου εντός του 2021 και δεν θα έχουν ολοκληρώσει ακόμα τη γονική παροχή. Η υπόθεσή τους θα εξεταστεί με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες.

Την ίδια ώρα, συμβολαιογράφοι τονίζουν πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να πουλήσουν ή να αγοράσουν ακίνητο εντός του 2021 και για αυτό ζητούν παράταση τριών μηνών για την έναρξη της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών. Συγκεκριμένα, ζητούν να τεθούν σε ισχύ οι αντικειμενικές αξίες από 1η Απριλίου του 2022.

Στον Δήμο Αθηναίων καταγράφονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 17,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Αντίστοιχα, οι περισσότερες μεταβιβάσεις καταγράφονται στις περιοχές: Πετρόυπολη, Φιλοθέη, Ψυχικό, Άγιος Δημήτριος, Νέα Ιωνία, Καισαριανή, Ελληνικό και Ηράκλειο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις