Δευτέρα, 3 Ιουν.
31oC Αθήνα

Ο Ανδρουλάκης απειλεί με μηνύσεις αν δεν μάθει την αλήθεια, η καυτή πατάτα των Σπαρτιατών, το μυστικό τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπρατάκου, η μαύρη τρύπα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, η διοίκηση που έφυγε κάπως απότομα από τον ΟΛΠ, ο ΠΑΟΚ κέρδισε το πρωτάθλημα, χωρίς να κερδίσει χρόνο και ο Ιβάν!

Ο Ανδρουλάκης απειλεί με μηνύσεις αν δεν μάθει την αλήθεια, η καυτή πατάτα των Σπαρτιατών, το μυστικό τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπρατάκου, η μαύρη τρύπα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, η διοίκηση που έφυγε κάπως απότομα από τον ΟΛΠ, ο ΠΑΟΚ κέρδισε το πρωτάθλημα, χωρίς να κερδίσει χρόνο και ο Ιβάν!

Πέταξε την καυτή πατάτα

Το Εκλογοδικείο κρατούσε μία καυτή πατάτα στα χέρια του και την πέταξε. Εάν αποφάσιζε την έκπτωση των Σπαρτιατών από τη Βουλή θα έπρεπε παράλληλα να αποφανθεί εάν θα γίνονταν τοπικές εκλογές ή εάν θα ακυρώνονταν οι ψήφοι 250.000 πολιτών που ψήφισαν τους Σπαρτιάτες οπότε οι έδρες τους θα μοιράζονταν στα υπόλοιπα κόμματα ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά που πήραν τον Ιούνιο του 2023. Έπεσαν έξω όσοι συνταγματολόγοι προεξοφλούσαν ότι το Εκλογοδικείο θα επηρεαζόταν από την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε την κάθοδο των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές και την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους για εξαπάτηση εκλογέων. Επέλεξε να πετάξει το τενεκεδάκι παρακάτω.

Εντός Βουλής οι Σπαρτιάτες

Με μια απόφαση έκπληξη το Εκλογοδικείο αποφάσισε χθες Δευτέρα (20/5) ότι δεν θα εκδικάσει τις ενστάσεις σε βάρος δύο βουλευτών των Σπαρτιατών όσο υπάρχει η ποινική εκκρεμότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι 12 βουλευτές που εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες (οι τέσσερις ανεξαρτητοποιήθηκαν) κρατούν κανονικά τις έδρες τους και θα εξαντλήσουν την θητεία της παρούσης Βουλής ενώ δεν αποκλείεται να ξαναθέσουν υποψηφιότητα και στις επόμενες εκλογές εάν δεν υπάρξει μπλόκο από τον Άρειο Πάγο όπως συνέβη για τις ευρωεκλογές. Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

4-5 χρόνια η εκδίκαση

Στις 19 Ιουνίου θα αρχίσει η δίκη των 13 κατηγορουμένων για εξαπάτηση των ψηφοφόρων, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Πρόκειται για τους 11 βουλευτές των Σπαρτιατών πλην του αρχηγού Βασίλη Στίγκα, έναν δικηγόρο και τον Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικό αυτουργό. Οι 13 κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα ισάριθμων αναβολών με ότι συνεπάγεται αυτό σε καθυστέρηση της διαδικασίας. Μετά τον πρώτο βαθμό μπορεί να γίνει έφεση και στην συνέχεια προσφυγή και στον Άρειο Πάγο. Όλη η ποινική διαδικασία είναι πιθανό να κρατήσει 4- 5 χρόνια, έως το 2028-2029. Το 2027 είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές. Οι οκτώ βουλευτές του Στίγκα όπως και οι τέσσερις που ανεξαρτητοποιήθηκαν, οι Κωνσταντίνος Φλώρος, Χάρις Κατσιβαρδάς, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, θα ασκούν κανονικά τα βουλευτικά τους καθήκοντα.

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπρατάκου

Φεύγουν τα σύννεφα που υπήρχαν στην σχέσεις του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr την Μ.Τετάρτη ο Μπρατάκος συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Συμφώνησαν να είναι ο υποψήφιος της ΝΔ για την προεδρία του ΕΒΕΑ και να συμμετάσχει και στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ. Οι εκλογές για το ΕΒΕΑ θα γίνουν τον Δεκέμβριο αλλά υποψηφιότητες ήδη άρχισαν να παρουσιάζονται. Το τελευταίο τριήμερο ο Μπρατάκος έκανε περιοδείες στην Ηλεία, όπου επισκέφθηκε τα γραφεία του Επιμελητηρίου, την Κεφαλονιά, την Πρέβεζα και το Αγρίνιο. Στην Κεφαλλονιά έδωσε το «παρών» στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Χθες πέταξε στην Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει την ομιλία του πρωθυπουργού στην 49η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ. Θα επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη στις 27 Μαΐου και θα κάνει περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία. Στο πρόγραμμα είναι και η Ρόδος.

Σέρλοκ Χολμς

Ανώτερο στέλεχος της ΝΔ «έδειξε» ο πρώην τομεάρχης Διασποράς της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα, ως το πρόσωπο από το οποίο έλαβε τα e-mail των αποδήμων, τον Ιούνιο του 2023, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης τα οποία τον Ιανουάριο του 2024 προώθησε στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, όπως αποκάλυψε η στήλη χθες. Άρχισαν να ψάχνουν το όνομα. Κάποιοι στην αντιπολίτευση άρχισαν τα σενάρια ότι μπορεί να είναι ο νυν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ίσως γιατί τους ενοχλεί. Δεν έχει καμία εμπλοκή με τα e mails όπως αναφέρουν κομματικές πηγές. Εάν ο Θεοδωρόπουλος αποκάλυψε το όνομα στο τελικό υπόμνημα του στην Αρχή όπως δήλωσε ότι θα κάνει ενώπιον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ή δεν το έκανε τελικά διότι επικράτησαν «δεύτερες σκέψεις», θα απαντηθεί από την Αρχή. Στην απόφαση της που αναμένεται από μέρα σε μέρα, θα αναφέρει σε ποιους και γιατί επιβάλει πρόστιμα. Ανεξαρτήτως, πάντως, των ονομάτων που θα αναφέρονται είναι δεδομένη η εμπλοκή του υπ.Εσωτερικών, της ΝΔ και της ευρωβουλευτή η οποία επισήμως απευθύνθηκε στο κόμμα για να ζητήσει τα e-mails και επισήμως της τα έστειλε ο Ν.Θεοδωρόπουλος μέσω WhatsApp.

Μηνύσεις

Αύριο Τετάρτη (22/5) η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) συγκαλεί τα μέλη της σε ολομέλεια για να αποφασίσει τι θα πράξει με το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να ενημερωθεί για τους λόγους που τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου του 2021. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η ΕΥΠ να δώσει το πράσινο φως, απευθύνθηκε στην Υπηρεσία αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση που πήρε ήταν ότι τον παρακολουθούσαν για λόγους εθνικής ασφάλειας και μάλιστα κατά άλλες πηγές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αποκαλύψεις για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις της με μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών. Η ολομέλεια της Αρχής θα αποφασίσει κατά πλειοψηφία εάν θα ενεργοποιήσει άλλες πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα, να καλέσει σε ακρόαση τον διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, η εάν θα κλείσει την υπόθεση καλώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον ενημερώσει για την τυπική απάντηση της ΕΥΠ. Δεν είναι αισιόδοξοι στο ΠΑΣΟΚ ότι ο πρόεδρος τους θα μάθει ποιος και γιατί ζήτησε την παρακολούθηση του και ποιος και γιατί στην ΕΥΠ το αποδέχτηκε. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο και αν το γνώριζε δεν θα συμφωνούσε με την παρακολούθηση του, είναι ένα ακόμη όπλο στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη. Με τους νομικούς τους συμβούλους θα αξιολογήσουν τις εξελίξεις και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μηνύσεις και αγωγές σε βάρος ακόμη και της ΕΥΠ.

Το ΠΑΣΟΚ είν´ εδώ!

Στις εκλογές του ΤΕΕ ο συνδυασμός του Γιώργου Στασινού αναδείχτηκε πρώτη και κυρίαρχη δύναμη με ποσοστό 40,96%. Αύξησε όμως σημαντικά τις δυνάμεις του και το ΠΑΣΟΚ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΗΣΥΜ) Πήρε 19,57% από 15,11% το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε. Ο πρόεδρος Στέφανος Κασελάκης δεν άνοιξε γέφυρες με έναν ισχυρό επαγγελματικό κλάδο. Οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν έτρεξε ούτε ο Χρήστος Σπίρτζης που δεν έχει και πολύ καλή χημεία με τη νέα ηγεσία, Αρνητική πρεμιέρα για τον Κασσελάκη.

Η …Ουγκάντα του Μητσοτάκη

Ήταν σε περιοδεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ένας φίλος του από τις ΗΠΑ του έστειλε το ηχητικό ενός τύπου που ισχυριζόταν ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν απαγάγει τον πρωθυπουργό και τον κρατούν με αλυσίδες στην Ουγκάντα και ότι αυτός που κυκλοφορεί είναι σωσίας του. Γέλασε ο Μητσοτάκης. Το έπιασε η ομάδα των tiktokers υπό την διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη που τον ακολουθεί παντού και έπεσε αμέσως η ιδέα για ένα νέο TikTok. Του άρεσε και γυρίστηκε σχεδόν την ίδια στιγμή.

Σεμινάρια

Τα social media είναι όπλο στην προεκλογική περίοδο και έχει αποδειχθεί ότι όποιος τα χειρίζεται σωστά μόνο κερδίζει, διότι ανοίγουν γέφυρες επικοινωνίας με εκλογικά ακροατήρια που ίσως θα δυσκολεύονταν να τα βρουν τόσο μαζικά. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός έχει αναλάβει τον ρόλο εκπαιδευτή σε υποψήφιους και στελέχη ώστε να εξοικειωθούν με την χρήση τους και να αξιοποιούν τα social media. Δεν ξέρω βέβαια αν δίνει βαθμούς κι αν κάποιοι δεν παίρνουν τα μαθήματα με τίποτα…

Η μαύρη τρύπα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική

Έπειτα από πολλούς μήνες καθυστέρηση, ο νέος περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς τοποθέτησε πριν από λίγες ημέρες νέα διοίκηση στον ΕΔΣΝΑ, τον αμαρτωλό διαδημοτικό σύνδεσμο που διαχειρίζεται τη χωματερή στη Φυλή. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γιώργο Πατούλη που είχε ανακοινώσει μεγαλεπήβολα σχέδια, σε πανηγυρική συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο, χωρίς να γίνει τελικά τίποτα, ο Χαρδαλιάς κινείται προσεκτικά. Μέχρι σήμερα δεν έχει μιλήσει για το τεράστιο ζήτημα με τη διαχείριση των σκουπιδιών, ειδικά τώρα που οι όγκοι αυξάνονται λόγω τουριστικής έκρηξης και αυξημένης κατανάλωσης από τα νοικοκυριά.

Η στήλη περιορίζεται μόνο σε ένα παράδειγμα κακής διαχείρισης. Την προσθήκη των περίφημων καφέ κάδων για τα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα (ό,τι μένει από την κουζίνα δηλαδή). Αντί για καφέ κάδους θα μπορούσαν να δώσουν στα νοικοκυριά καφέ σακούλες οι οποίες μόλις έφταναν στο εργοστάσιο διαχείρισης θα αναγνωρίζονταν από το οπτικό σύστημα της μονάδας και θα κατευθύνονταν προς ξεχωριστή επεξεργασία. Αντί γι’ αυτό προτιμήθηκε να γεμίσουν κάποιοι δήμοι (οι γωνίες πολλών δρόμων) με καφέ κάδους που σπανίως γεμίζουν…

Η διοίκηση που έφυγε κάπως απότομα από τον ΟΛΠ

Χωρίς πολλά – πολλά η διοίκηση της Cosco ξήλωσε σε χρόνο μηδέν την προηγούμενη διοίκηση του ΟΛΠ και ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την τοποθέτηση νέων επικεφαλής στον οργανισμό. Οι πληροφορίες λένε πως τα πρόσωπα που στελεχώνουν τη νέα ηγεσία του οργανισμού προέρχονται από την παλαιά φρουρά της Cosco και έχουν έρθει «για να παίξουν άμυνα». Αφού το Πεκίνο βλέπει πως οι ΗΠΑ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια κινήσεων στην Ελλάδα κρατάει στο ρελαντί το λιμάνι του Πειραιά και περιμένει να δει τι θα συμβεί σε άλλα λιμάνια που έχουν μπει στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον όπως η Θεσσαλονίκη. Οι επενδύσεις που γίνονται στην Πειραιά είναι οι απολύτως απαραίτητες και όπως έχει τονίσει η στήλη έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του ο ακτοπλοϊκός βραχίονας αφού κανένας δεν θέλει να σπάσει αυγά! Κάποιες απόπειρες για να μπει μια τάξη σε αυτή τη δραστηριότητα, πολύ δειλές είναι η αλήθεια, προσέκρουσαν σε μικροσυμφέροντα. Γι’ αυτό και οι Κινέζοι απλά δεν ασχολούνται με την ακτοπλοΐα!

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε το πρωτάθλημα, χωρίς να κερδίσει χρόνο και ο Ιβάν!

Στην Θεσσαλονίκη μπορεί ο ΠΑΟΚ να κέρδισε το πρωτάθλημα αλλά ο Ιβάν Σαββίδης βλέπει να τελειώνει ο χρόνος με τον ΟΛΘ για την τύχη του οποίου πρέπει να πάρει αποφάσεις. Ηδη τον έχουν πλευρίσει διάφοροι υποψήφιοι ενώ πρέπει να έχουν διαταραχθεί και οι σχέσεις με τους Γάλλους συνεταίρους του, την Terminal Link. Η τελευταία έχει και Κινέζους μετόχους και γι’ αυτό πρέπει, επίσης, να βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται ακόμα για το λιμάνι της συμπρωτεύουσας και τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε και δεύτερος υποψήφιος αγοραστής μετά την επενδυτική εταιρεία H.I.G. Capital που δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της. Ο Ιβάν Σαββίδης, όμως, μπορεί να μην προχωράει τις επενδύσεις στα περιουστιακά στοιχεία που διαθέτει όπως ο ΟΛΘ και το Πόρτο Καρράς αλλά δεν καταθέται και τα όπλα, όπως κατάλαβε ο Καλλίνικος Καλλίνικος της Goldair που επιχείρησε να αποκτήσει τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Ο ΟΛΘ κατέθεσε διπλάσια προσφορά από την Goldair. Το ερώτημα είναι αν θα ολοκληρωθεί ποτέ ο διαγωνισμός βέβαια…

Όταν ανακοινώνεις έργα χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Για να μείνουμε στην Θεσσαλονίκη, κατανοούμε το κυβερνητικό άγχος με φόντο τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως, όταν δυσκολεύεσαι να βρεις πολύ λιγότερα χρήματα για κρίσιμα έργα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι κάπως υπερβολικό να παρουσιάζεις μελέτες ανάπτυξης μετρό στη συμπρωτεύουσα. Ειδικά όταν επί 15ετία δεν έχει ολοκληρωθεί η βασική γραμμή του μετρό με τις ελάχιστες στάσεις. Και όταν στην Αττική, που βουλιάζει στην κίνηση, δεν έχουν βρεθεί κονδύλια για να προχωρήσουν έργα όπως η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης ή η επέκταση του προαστιακού προς το Λαύριο. Για να μην αναφερθούν στην τραγωδία με τα κονδύλια για τον σιδηρόδρομο.

Νέα εταιρεία ακινήτων από τον εφοπλιστή Στ. Τοπούζογλου της Energean

Μια νέα εταιρεία ακινήτων με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο έξι εκατ. ευρώ ίδρυσε χθες ο εφοπλιστής και βασικός μέτοχος της Energean Στάθης Τοπούζογλου. Από το όνομά της παίρνουμε και μια ιδέα για το σκοπό της νέας εταιρείας. Πρόκειται για την «Πειραιώς 201 Ακίνητα Μονοπρόσωπη ΑΕ» μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι ο Στ. Τοπούζογλου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στέφανος Vs Νίκος με φόντο τον Θερμαϊκό, ποιος δεν θα πάει στην συγκέντρωση Ανδρουλάκη, ποιος είναι ψηλά στο χρηματιστήριο Μαξίμου, τα (μη) φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και η Αθήνα, οι αδιαφανείς χρεώσεις των αεροδρομίων, το αστείο με την ανάπλαση της ΔΕΘ, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και η κόντρα Ροκφέλερ με ExxonMobil Πως συνδέουν τα μπουζούκια Κασσελάκη – Μητσοτάκη, η μπλε Κρήτη, Ούρσουλα vs Ντράγκι, τι θα γίνει με τον Σχοινά, το νέο αίμα στην ακτοπλοΐα, η ξεχασμένη επαρχία, η νέα εταιρεία του Δημήτρη Κούτρα, και η φάμπρικα των διαιτησιών Xωρίς πόλο ο Μητσοτάκης 10 μέρες πριν τις εκλογές, ο Ελπιδοφόρος και η διαδοχή, η ορθόδοξη κυρία Πομπέο, σκληραίνει το παιχνίδι στον ΣΕΒ, οι εξαγορές και τα στελέχη που λείπουν, το Βιλαμπάχο και το Ταμείο Ανάκαμψης Η επιστολική σώζει δένδρα, φαβορί και αουτσάιντερ για την ευρωβουλή, ο δεξιός μαραθώνιος του Μάκη, ζήσε Μάη μου με τα πρόστιμα για τα e – mails, πότε κληρώνει για τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, οι φθινοπωρινές αλλαγές στην αγορά ενέργειας, ο συνωστισμός στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τα δύο σενάρια για την πράσινη μετάβαση
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις