Κυριακή, 16 Ιουν.
29oC Αθήνα

Limited edition για τα νεοδημοκρατικά sneakers; Tο χλιμίντρισμα της ιστορίας και ο Τσίπρας, ποιον θα κάνει υπουργό ο Κασσελάκης, η ώρα της αλήθειας για τον Κάθετο Διάδρομο, η σκληρή γλώσσα Παπαλεξόπουλου και Μυτιληναίου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η νέα εξάρτηση από Νορβηγία στο αέριο

Limited edition για τα νεοδημοκρατικά sneakers; Tο χλιμίντρισμα της ιστορίας και ο Τσίπρας, ποιον θα κάνει υπουργό ο Κασσελάκης, η ώρα της αλήθειας για τον Κάθετο Διάδρομο, η σκληρή γλώσσα Παπαλεξόπουλου και Μυτιληναίου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η νέα εξάρτηση από Νορβηγία στο αέριο

Sneakers με ΝΔ και ντολμαδάκια

Ενθουσιάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το custom made ζευγάρι sneakers με το λογότυπο της ΝΔ στο πάνω μέρος και την φωτογραφία του με την λέξη ντολμαδάκια στον πάτο που του έκανε δώρο ο 20χρονος Γιάννης Λουλούδης. Είναι ο κατασκευαστής που είχε φτιάξει τα παπούτσια με το λογότυπο του ΠΑΣΟΚ και την φράση «λεφτά υπάρχουν» πριν από τρία χρόνια αλλά η Χαριλάου Τρικούπη ενοχλήθηκε και σταμάτησε την εμπορική τους εκμετάλλευση. Ο Λουλούδης δημιούργησε μόνο τρία ζευγάρια. Το δεύτερο το έκανε δώρο στον γιο του πρωθυπουργού Κωσταντίνο που έκανε και την επαφή και κράτησε το τρίτο για τον εαυτό του.

600.000 θεάσεις σε λίγες ώρες

Παρούσα ήταν και η διευθύντρια Επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη Κύρα Κάπη με την ομάδα της των TikTokers και κατέγραψαν όλες τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού ενώ σχολίαζε και δοκίμαζε τα sneakers. Από αυτές τις σκηνές βγήκε το τελευταίο του TikTok το οποίο μέσα σε λίγες ώρες πλησίασε τις 600.000 θεάσεις και συγκέντρωσε πάνω από 50.000 likes. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείει πάντως ο Γιάννης Λουλούδης σε συνεργασία με την ΝΔ να προχωρήσει σε μια limited edition (Ορισμένο αριθμό ζευγαριών) των νεοδημοκρατικών sneakers. Καλοφόρετα!

Το χλιμίντρισμα της ιστορίας

Ο Μπίσμαρκ είχε πει ότι οι μεγάλοι πολιτικοί ακούν πριν από τους άλλους το μακρινό χλιμίντρισμα των αλόγων της ιστορίας. Πολλές ερωτήσεις αν θα επιστρέψει και πως στην πολιτική, δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην λέσχη της Κηφισιάς όπου προκλήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Είναι μία ερώτηση που την κάνουν πολλοί και μπροστά του και χωρίς να είναι «παρών». Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι δεν έχουν καμιά χημεία και δεν αισθάνονται να έχουν πολιτική διασύνδεση με τον Στέφανο Κασσελάκη που έτσι κι αλλιώς πάει να κάνει το δικό του. Καλό το χλιμίντρισμα της ιστορίας αλλά ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να πιστεύει «αρκεί να μην πέσει κάποιος από το άλογο».

Θα κάνει δήλωση;

Στα στελέχη τα οποία τον επισκέπτονται στο πολιτικό του γραφείο στη Λεωφόρο Αμαλίας αποφεύγει να αφήσει αιχμές για τον σημερινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε και τον επαινεί. Τον κάλεσε ο Κασσελάκης στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου και ανταποκρίθηκε αν και τον αιφνιδίασε καλώντας τον πάνω στη σκηνή. Ο Τσίπρας περιορίστηκε στο να χαιρετήσει έναν έναν τους υποψήφιους αποφεύγοντας τον εναγκαλισμό με τον πρόεδρο. Το όχημα για την παρουσία του στα πολιτικά τεκταινόμενα θα είναι το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας στο οποίο τον γενικό συντονισμό έχει ο διπλωματικός σύμβουλος του Βαγγέλης Καλπαδάκης. Αρκετά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό να στείλει ένα μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα περιοριστεί στο ρόλο του συνταξιούχου – άλλωστε είναι μόλις 49 χρόνων. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα μηνύματα που θα στείλουν οι κάλπες προς όλες τις κατευθύνσεις. Ζητούμενο παραμένει η συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων που είναι σήμερα κατακερματισμένες και τις οποίες ούτε ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε να συνενώσει, παρά το γεγονός ότι επιχείρησε να καθιερώσει την απλή αναλογική.

Η …δεξιά γραβάτα

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ένα επικοινωνιακό ακομπλεξάριστο χάρισμα σε συνδυασμό και με μια αλαζωνεία. Γρήγορα αισθάνθηκε πολύ άνετα με τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό του Κώστα Καραμανλή Ευριπίδη Στυλιανίδη. Βρέθηκαν δίπλα δίπλα στην εξέδρα στην παρέλαση της απελευθέρωσης της Κομοτηνής. «Η γραβάτα μου πως είναι;» είχε αγωνία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλει λίγο δεξιά» του απάντησε ο Στυλιανίδης. Και πάλι δεν ήταν σωστή. Του το είπε δυο – τρεις φορές ακόμη. Όχι, δεν έσπευσε να του την φτιάξει ο ίδιος. Έτσι περιτριγυρισμένος που ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα του που τον φωτογράφιζε και τραβούσε βίντεο, συνέχεια, δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να παίξει στα αθηναϊκά πρωινάδικα, όπως σχολίασαν στελέχη.

Ο υπουργός του Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης παραδέχτηκε ότι είναι one man show. Έχει πάρει όλον τον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ πάνω του. Ειδικά από τα παλιά στελέχη κανένα δεν εμφανίζεται δίπλα του. «Με έλεγαν αμερικανάκι» σχολίασε κάποια στιγμή για να πάρει την απάντηση ότι «αμερικανάκια είναι εκείνοι που τους πήρες το κόμμα για …δύο ευρώ».

Τόση ήταν η συνδρομή των μελών. Είναι ιδιαίτερα δεμένος με τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και πρώην υπουργό Άμυνας του Τσίπρα που τον έχει πάρει κυριολεκτικά από το χέρι. « Ο μόνος σίγουρος υπουργός είναι αυτός εκεί» ακούστηκε να λέει δείχνοντας τον Αποστολάκη.

Ενθουσιασμός

Στους μαθητές έκανε διάφορα σχόλια που τους ενθουσίαζαν. Σε άλλον έλεγε τι ωραία που είναι η ζώνη του, σε άλλον τα μαλλιά του κλπ. Μαζί με τα παιδιά και οι μαμάδες ζητούσαν να φωτογραφηθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη. Έμεινε στην πλατεία της Κομοτηνής μιλώντας με τον κόσμο και βγάζοντας selfies. Δύο επισκέψεις που είχε να κάνει σε εργοστάσια τις περιοχές τα ακύρωσε. Συνεργάτρια του επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες για να τους πει ότι το πρόγραμμα του προέδρου στην Κομοτηνή ολοκληρώνεται στις πέντε το απόγευμα στην πλατεία και θα πάει να τους επισκεφθεί την επόμενη φορά.

Ανησυχια για αποχή

Γνωστός εκλογολόγος εκτιμούσε ότι εάν γίνει ένα γκάλοπ με το ερώτημα «ξέρετε πότε είναι οι ευρωεκλογές», η πλειοψηφία θα απαντούσε όχι, ενώ απομένουν μόλις 15 ημέρες μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι σταθερά μειούμενη. Βελτιώθηκε το ποσοστό μόνο σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις που συνδυάστηκαν με αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης ψηφοφόρων διότι είναι πάρα πολλοί οι υποψήφιοι και υπάρχει πέρα από το τοπικό και ένα κοινωνικό και οικογενειακό ενδιαφέρον. Μιλούν τα στοιχεία από μόνα τους.

Ιούνιος 1999:

Ψήφισαν 6.712.684 (70,25%)

Ιούνιος 2004:

6.283.637 (63,22%)

Ιούνιος 2009:

5.261.749 (52,54%)

Μάιος 2014:

5.941.636 (59,33%) έγιναν μαζί με αυτοδιοικητικές.

Μάιος 2019

5.920.355 (58,69%), έγιναν μαζί με αυτοδιοικητικες.

Έτοιμα τα exit polls!

Μπορεί οι πολίτες να μην έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι πάμε σε εκλογές, αλλά κανάλια και εκλογολόγοι ήδη προετοιμάζονται για την μεγάλη βραδιά. Οι συσκέψεις για τα exit polls κράτησαν περίπου περίπου ένα μήνα. Έκλεισε και το ερωτηματολόγιο. Είναι ένας τεράστιος μηχανισμός που πρέπει να στηθεί. Περίπου 430 άτομα θα απασχοληθούν σε 90 αντιπροσωπευτικά εκλογικά κέντρα σε σε όλη τη χώρα. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να προσληφθούν και να εκπαιδευτούν, να κλειστούν τα εισιτήρια τους και τα ξενοδοχεία τους κλπ. Θα συμμετέχουν όλα τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, η ΕΡΤ και ένα περιφερειακό, το Action.

Έρχεται νωρίτερα η ώρα της αλήθειας για Κάθετο Διάδρομο

Ένα χρόνο νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα πραγματοποιηθεί, από τους διαχειριστές των χωρών που εμπλέκονται στο σχέδιο, η δεσμευτική φάση της διαδικασίας επαύξησης δυναμικότητας στα αντίστοιχα σημεία διασύνδεσής του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Στόχος του διαδρόμου είναι να μεταφέρεται φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη και τις Μολδαβία και Ουκρανία. Το λεγόμενο Market Test θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο, έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Στη συνέχεια, με βάση τη ζήτηση των χρηστών, οι διαχειριστές θα επιλέξουν τα απαραίτητα έργα επέκτασης της δυναμικότητας προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση της αγοράς κατά μήκος του Κάθετου Διαδρόμου. Για να δούμε τι θα δείξει.

Σκληρή γλώσσα από Παπαλεξόπουλο – Μυτιληναίο για την Κομισιόν

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινοβραδυνή συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ, με συντονιστή τον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά και ομιλητές τον πρόεδρο του συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Μυτιληναίο. Κοινή συνισταμένη και των δύο επιχειρηματιών ήταν η αδυναμία της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Ο κ. Παπαλεξόπουλος υποστήριξε πως είναι «ανεπαρκείς οι πρωτοβουλίες της Κομισιόν στο μέτωπο της βιομηχανίας». Ανέφερε πως ενώ η Ευρώπη υπερασπίζεται ακόμα το ελεύθερο εμπόριο, οι διεθνείς ανταγωνιστές της έχουν «ξεκάθαρες βιομηχανικές πολιτικές που βάλλουν ξεκάθαρα κατά του ελεύθερου εμπορίου». Τι κάνει η Ευρώπη ώστε να υπερασπιστεί τη δική της βιομηχανία; Τι κάνει ώστε να μην έχουμε εντός της Ευρώπης κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς; Ελάχιστα, απάντησαν οι κ.κ. Παπαλεξόπουλος και Μυτιληναίος. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ήταν πάντως λιγότερο επιθετικός κατά της Κομισιόν από τον αντιπρόεδρο που μίλησε ακόμα και για την χειρότερη Κομισιόν από ιδρύσεων ΕΟΚ!

Εμπόδιο η γραφειοκρατία των Βρυξελλών

Ο Ευαγγ. Μυτιληναίος είπε χθες πως «για να πάρεις άδεια για φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ιταλία αν είσαι τυχερός θέλεις πέντε χρόνια και αν είσαι άτυχος θέλεις δέκα» ενώ στον Καναδά χρειάζονται κάποιοι μήνες. «Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όλα είναι πιο πολύ απλοποιημένα» πρόσθεσε ενώ στις Βρυξέλλες τα πάντα είναι πολιτική (politics) με τη γραφειοκρατία να κυριαρχεί. Ο ίδιος ανέφερε το παράδειγμα ενός ιδιοκτήτη χημικής βιομηχανίας που σε μια σύσκεψη στις Βρυξέλλες είπε πως πέρυσι έλαβε 45.000 νέους κανονισμούς της Ε.Ε.!!!

Η νέα ενεργειακή εξάρτηση από τη Νορβηγία

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο βασικός μέτοχος της Mytilineos και για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. Αναρωτήθηκε γιατί η Ευρώπη είναι δομικά ακριβή στην ενέργεια και αν είναι σε θέση να έχει ενεργειακή αυτονομία. Η απάντηση είναι «Όχι» κατά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. «Φύγαμε από τη Ρωσία και τώρα πήγαμε στη Νορβηγία που τώρα εξαρτόμαστε από αυτήν για το φυσικό αέριο». Επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα περί των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των τεράστια επενδύσεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη των δικτύων.

Τι θα γίνει με την ACS

Στο μέλλον παρέπεμψε χθες η διοίκηση της Quest τις εξελίξεις στη θυγατρική ACS στον τομέα των ταχυμεταφορών. Φαίνεται πως έχει πέσει στο τραπέζι και είναι υπό συζήτηση η προσφορά γερμανικού ομίλου χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής μεγάλη πρόοδος. Η στήλη έχει τονίσει εδώ και μήνες πως στην Quest οι βασικοί μέτοχοι (Θεοδ. Φέσσας και Ευτ. Κουτσουρέλη) έχουν φτιάξει μια ανεξάρτητη ομάδα διοίκησης αλλά και πως κάποια στιγμή θα τεθεί ζήτημα μετοχικής διαδοχής. Και εκεί θα δοθεί μάχη αφού ο όμιλος, παρά το δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2024, παραμένει ο ισχυρότερος στον κλάδο της τεχνολογίας με πολύ μεγάλα brands και ναυαρχίδα τα προϊόντα της Apple.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρελάνς Νίκου; Πλούσιο παρασκήνιο με απεριτίφ για τις καρέκλες των Βρυξελλών, μαδάμε την μαργαρίτα, θα γίνει ή δεν θα γίνει ανασχηματισμός, η σοβαρή Q&R, οι συνεχείς ανατροπές στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, η ανησυχία για τη φημολογία στο ΥΠΕΝ και οι φήμες για συμβιβασμό Καρώνη με JP Morgan Games of thrones στο ΠΑΣΟΚ, η πρόσκληση Στέφανου στον Νίκο, η λαϊκή δεξιά και τα καρδιοχτύπια των υπουργών, το ΣΔΙΤ των 600 εκατ. ευρώ, η γκρίνια για τα κτίρια του κέντρου που θα αδειάσουν, οι Πορτογάλοι που ρίχνουν 700 εκατ. στις ελληνικές ΑΠΕ και οι επενδύσεις στα νησιά που κρέμονται από μια κλωστή Μετά την Τρίτη ο ανασχηματισμός, ποιος προτείνει για υπουργό τον …Κουβέλη, γιατί απηύδησε ο Νίκος, πολλά τα ανοικτά μέτωπα που θα βρουν κάποιοι νέοι υπουργοί, έρχεται το τρίτο κύμα ξένων επενδυτών, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου τα γραφεία των Big-4 και η ΗΛΕΚΤΩΡ και ο συνεταιρισμός Βαρδινογιάννη – Μπόμπολα Η επιστροφή Παπασταύρου στο Μαξίμου, το εξελόφυλλο των υπουργών, τι θα γίνει με τον Θωμά, ο Γερουλάνος, ο Δούκας και τα άλλα παιδιά, η United και η έρευνα της Ε.Ε. για τους Άραβες, τα δύσκολα για τη λιανική της τεχνολογίας και η …εξαφάνιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις