Σάββατο, 15 Ιουν.
28oC Αθήνα

Στα μαχαίρια το …36,5%, debate στις Βρυξέλλες με Ούρσουλα συν τέσσερις για Κομισιόν, ο Στέφανος, ο Τάιλερ και η …CIA, Τα deals στις εταιρείες συμβούλων προχωρούν, αλλά στην Κύπρο, Έλληνες βιομήχανοι κατά πράσινης συμφωνίας ΕΕ, το ισχυρό σχήμα που δημιουργεί η Motor Oil στην κυκλική οικονομία

Στα μαχαίρια το …36,5%, debate στις Βρυξέλλες με Ούρσουλα συν τέσσερις για Κομισιόν, ο Στέφανος, ο Τάιλερ και η …CIA, Τα deals στις εταιρείες συμβούλων προχωρούν, αλλά στην Κύπρο, Έλληνες βιομήχανοι κατά πράσινης συμφωνίας ΕΕ, το ισχυρό σχήμα που δημιουργεί η Motor Oil στην κυκλική οικονομία

Στα μαχαίρια!

Στα μαχαίρια είναι οι ένοικοι της κεντροαριστερής πολυκατοικία. Ο Στέφανος Κασσελάκης που είναι στο ρετιρέ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Ζωή Κωνσταντοπουλου και ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν δείχνουν καμία διάθεση συνύπαρξης ούτε πριν ούτε μετά τις ευρωεκλογές. Τους ψηφοφόρους τους θέλουν να περιχαρακώσουν κι ότι μπορούν να πάρουν από τους άλλους. Αν, πάντως, ήταν όλοι μαζί θα έφταναν το 36,5%. σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Οpinion Poll. Με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ τα άλλα κόμματα (Πλεύση Ελευθερίας, ΜεΡΑ25, Νέα Αριστερά) προήλθαν από διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επί Τσίπρα και επί Κασσελάκη.

Ούτε ένα τηλεφώνημα!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην ερώτηση αν το βράδυ των ευρωεκλογών θα τηλεφωνήσει στον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον καλέσει σε συνεργασία, δήλωσε «προφανώς και όχι». «Υπάρχει όμως μεγάλη επικάλυψη με ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ» τόνισε. Σκοπεύει να καλέσει στελέχη πρώην υπουργούς. «Δεν κοιμήθηκα όλη τη νύχτα που είπε πως δεν θα με πάρει τηλέφωνο», απάντησε με ειρωνικό ύφος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Κασσελάκης δεν θα ανοίξει την πόρτα ούτε στη «Νέα Αριστερά». Άφησε αιχμές για «κλεμμένες έδρες» και για μίσος που έβγαλαν εναντίον του. Έκανε άνοιγμα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Κοινοβουλευτική της Ομάδα, αλλά εκείνη απάντησε ότι τον θεωρεί «ουρανοκατέβατο». Θετικά μίλησε και για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος όμως απάντησε ότι δεν εννοεί το προσκλητήριο ο Κασσελάκης γιατί δεν θα του στείλουν συνάλλαγμα οι ολιγάρχες που τον στηρίζουν! Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Απέτυχε βάζοντας ταφόπλακα και στην απλή αναλογική την οποίαν είχε κάνει σημαία του ο Αλέξης Τσίπρας στην προοπτική συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν προχώρησε. Εάν δεν υπάρξει συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων όμως δύσκολα θα αλλάξει σκυτάλη η κυβέρνηση.

Ο Στέφανος, ο Τάιλερ και η …CIA!

Στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» στα Παραπολιτικά 90,1 με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη, τηλεφώνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης για να ευχηθεί για τα 10χρονα του ραδιοφώνου. Πως το μάθατε; τον ρώτησαν οι παρουσιαστές.

«Όλα τα ξέρω, αφού λένε ότι είμαι φυτευτός της CIA εδώ, άρα όλα τα ξέρω», αστειεύτηκε ο Κασσελάκης.

«Να ξέρετε επίσης ότι ο Τάιλερ ως αμερικανός υπήκοος έχει συνταγματικές προστασίες από τις παρακολουθήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών» συνέχισε. Η ευχή που έδωσε στα «Παραπολιτικά 90,1» ήταν: «χρόνια πολλά, καλή επιτυχία, πολλές εκπομπές να έχετε, να επιτελείται το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και να λέτε πάντα τα πράγματα με το όνομά τους για να μπορούμε να έχουμε μια κοινωνία που να έχει περισσότερη ευαισθησία και αλληλεγγύη».

Το debate της Ούρσουλα

Σήμερα 23 Μαίου από τις 4μμ έως τις 5.45μμ (ώρα Ελλάδος) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με την European Broadcasting Union (EBU) διοργανώνει στις Βρυξέλλες το debate των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε 24 γλώσσες. Οι υποψήφιοι είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Νίκολας Σμιτ (Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών), Σάντρο Γκόζι (Renew Europe Now του Μακρόν), Τέρι Ρέιντκε (Ευρωπαίοι Πράσινοι) και Γουόλτερ Μπάιερ (Ευρωπαϊκή Αριστερά). Για πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία σε πολίτες της Ευρώπης να θέσουν και εκείνοι απευθείας τα ερωτήματά τους!

Ρωτούν και οι πολίτες

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 8 χώρες της ΕΕ που θα συμμετέχει σε αυτή την καινοτομία. Έχουν προσκληθεί πολίτες στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αμαλίας 8, Αθήνα) από όπου θα παρακολουθήσουν το ντιμπέιτ και θα γίνει και η ερώτηση. Οι ενότητες είναι:

  • Οικονομία και θέσεις εργασίας
  • Άμυνα και ασφάλεια
  • Κλίμα και περιβάλλον
  • Δημοκρατία και ηγεσία
  • Μετανάστευση και συνοριακή πολιτική
  • Καινοτομία και τεχνολογία
    Οι υποψήφιοι θα έχουν ένα λεπτό για αρχική τοποθέτηση, 45 δεύτερα για κάθε απάντηση και 30 δεύτερα για παρεμβάσεις.

Κρας τεστ στο ΝΑΤΟ!

Στη επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που κλείνει 75 χρόνια ζωής, στην Ουάσιγκτον, 9-11 Ιουλίου, είναι το κρίσιμο κρας τεστ της νέας εθνικιστικής πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας. Εκεί θα φανεί αν ο πρωθυπουργός Χριστιάν Μιτσκόφσκι που δήλωσε ακολουθώντας το παράδειγμα της προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα ονομάσει την χώρα του όπως του αρέσει, δηλαδή, σκέτο Μακεδονία, όπως είπε. «Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη Συμμαχία με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στο ΝΑΤΟ με αυτό το όνομα» δήλωσε αξιωματούχος του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Διπλωμάτες με τους οποίους συνομίλησε το NEWSIT.GR, επισήμαναν ότι βρίσκονται εν αναμονή της Συνόδου όπου οι γείτονες θα δώσουν στίγμα εάν θα συνεχίσουν το εθνικιστικό τους παραλήρημα ή εάν θα έχουν κατανοήσει ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών, δεσμεύτηκαν να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα σε «Βόρεια Μακεδονία», για να πάρουν το εισιτήριο ένταξης στο ΝΑΤΟ και να ανοίξει η ευρωπαΐκή ενταξιακή πορεία τους.

Η ορκωμοσία

Πριν το ΝΑΤΟ, βρίσκεται στο ραντάρ της Αθήνας και η νέα κυβέρνηση η οποία θα συγκροτηθεί με πρωθυπουργό τον Χριστιάν Μιτσκόφσκι, μετά τις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν χθες σε εφτά εκλογικά κέντρα διότι υπήρξαν ενστάσεις από το αλβανικό κόμμα DUI που θεωρείται ο θεματοφύλακας της Συμφωνίας των Πρεσπών στην γειτονική χώρα. Εάν θα έχει ισχυρή παρουσία στην κυβέρνηση θα αναγκαστεί και ο πρωθυπουργός να προσαρμόσει την πολιτική του. Σε κάθε περίπτωση, στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας των Σκοπίων, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα φανεί αν ο Μιτσκόφσκι θα ορκιστεί στην Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ήμσκέτο της Μακεδονίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με ΝΑΤΟ, ΕΕ και μεμονωμένους υπουργούς Εξωτερικών. Εφόσον δώσουν μία επίσημη διάσταση στις προκλήσεις τους, στην γειτονική χώρα, θα γίνουν και τα σχετικά διαβήματα αμέσως. Εκτός κι αν εξαντλήσουν στο εσωτερικό τους την εθνικιστική ρητορική τους που πυροδοτήθηκε στον προεκλογικό αγώνα και τώρα είναι δύσκολο να μαζευτεί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι όσο τα Σκόπια δεν σέβονται την Συμφωνία των Πρεσπών ο δρόμος θα είναι κλειστός προς την Ευρώπη. Σε μια αρνητική εξέλιξη αναμένεται να αντιδράσει και το ΝΑΤΟ. Σε φάση αναμονής μέχρι τότε…

Αυστηρές ποινές

Μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να επιστρέψει στη Βουλή ο ανεξάρτητος και προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες βουλευτής Κωνσταντίνος φλώρος. Του απαγορεύεται η είσοδος στην ολομέλεια μετά την ποινή που του επέβαλε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο για τον οποίον υποστήριξε ότι του έβρισε τη μάνα του, κάτι που αρνείται εκείνος.

Ο κ.Τασούλας ζήτησε την ανώτερη ποινή που προβλέπει ο κανονισμός, δηλαδή την αποβολή του Κωνσταντίνου Φλώρου από το Κοινοβούλιο για 15 ημέρες και στέρηση μισθού. Η Βουλή θα ξανακλείσει αλλά όταν ξανανοίξει προτίθεται να φέρει στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ποινών για τέτοιου είδους συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το βουλευτικό αξίωμα. Όπως έλεγε σε συνομιλητές του, ο κ.Τασούλας, συνεργάτες του ήδη επεξεργάζονται αυτό το πλαίσιο το οποίο μπορεί να προβλέπει ακόμη και δίμηνο αποκλεισμό από τις εργασίες της Βουλής με ανάλογη περικοπή το μισθών. Μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου ότι θα περιμένει να τελεσιδικήσε η ποινική διαδικασία ι (δηλαδή 4-5 χρόνια) που έχει ξεκινήσει για τους Σπαρτιάτες και τότε θα αποφασίσει για τις ενστάσεις που έγιναν σε βάρος δύο βουλευτών για εξαπάτηση εκλογέων και κεκαλυμμένη ηγεσία, οι 12 βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα του Βασίλη Στίγκα θα συνεχίσουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους.

Τα deals στις εταιρείες συμβούλων προχωρούν, αλλά στην Κύπρο!

Από αλλού περιμέναμε τις μεγάλες συμφωνίες στις εταιρείες συμβούλων, από αλλού μας έρχονται. Το νέο fund της Deca Investments του Δημήτρη Δασκαλόπουλου απέκτησε σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό στην κυπριακή εταιρεία Odyssey Consultants που ειδικεύεται σε λύσεις κυβερνοασφάλειας εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Οι δύο συνιδρυτές της εταιρείας, ο Χρίστος Ονουφρίου και ο Ελευθέριος Αντωνιάδης διατηρούν το πλειοψηφικό πακέτο. Η κυβερνοασφάλεια είναι πλέον αντικείμενο καθημερινής συζήτησης μεταξύ των επιχειρήσεων. Και όπως έχει δηλώσει ο Χρ. Ονουφρίου «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η κυβερνοασφάλεια δεν αφορά μόνο την εφαρμογή μιας ενιαίας τεχνολογίας ή τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Χωρίς 24ωρη παρακολούθηση, οι οργανισμοί δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν δέχονται επίθεση ή εάν τα δεδομένα τους διακυβεύονται. Είναι σημαντικό να υπάρχουν συστήματα και διαδικασίες που μπορούν να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται σε απειλές σε πραγματικό χρόνο».

Έλληνες βιομήχανοι κατά πράσινης συμφωνίας ΕΕ

Τη σκυτάλη από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο της Αλουμίνιον πήρε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος της ΤΙΤΑΝ (και απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ) που συμμετείχε χθες σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο συνέδριο της Eurelectric. Πρόκειται για τον οργανισμό που εκπροσωπεί κυρίως τα πρώην μονοπώλια στην ηλεκτρική ενέργεια της Ευρώπης και αντιπρόεδρος είναι ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Στο συνέδριο, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, ο Δ. Παπαλεξόπουλος υποστήριξε πως οι ευρωπαϊκές ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι διαρθρωτικά παγιδευμένες σε υψηλότερες τιμές ενέργειας για τα επόμενα χρόνια έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους. Και πως είναι ορατός ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης της Ευρώπης πριν προλάβει να «πρασινίσει» η βιομηχανία! «Τα νούμερα δεν βγαίνουν» κατέληξε. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πρόσφατες είναι οι επισημάνσεις για την ανάγκη πρόσθετων επενδύσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η ΤΙΤΑΝ ανήκει σε αυτούς που επενδύουν, για να μην παρεξηγηθούμε.

Το ισχυρό σχήμα που δημιουργεί η Motor Oil στην κυκλική οικονομία

Με την επικείμενη εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ η Motor Oil μετατρέπεται στον ισχυρότερο όμιλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα και έναν από τους σημαντικότερους της ευρύτερης περιοχής. Ο όμιλος της Motor Oil μέσα σε λίγους μήνες (αν γίνει δεκτή η πρόταση των 114 εκατ. ευρώ που θα γίνει!) θα έχει αποκτήσει τους δύο από τους ισχυρότερους ομίλους στη Ελλάδα στη διαχείριση απορριμμάτων. Πριν από λίγο καιρό είχε εξαγοράσει την Θαλής που επίσης έχει σημαντικό μερίδιο με αρκετές εγκαταστάσεις. Η ΗΛΕΚΤΩΡ, βέβαια, είναι ο μεγαλύτερος όμιλος του κλάδου στην Ελλάδα με παρουσία και σε ξένες αγορές όπως η Γερμανία. Στην αγορά αναρωτιούνται, βέβαια, αν στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της ΗΛΕΚΤΩΡ και ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας που είχε διατηρήσει μικρό μερίδιο.

Τώρα ανοίγει το παιχνίδι στη διαχείριση απορριμμάτων

Και αν θεωρείτε πως εδώ τελειώνουν οι ανακατατάξεις στην κυκλική οικονομία είστε γελασμένοι! Ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προσπαθούν να αναστήσουν το σχέδιο για την κατασκευή δύο (;) μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο μέσω ΣΔΙΤ. Το προηγούμενο σχέδιο, του Γιώργου Πατούλη, βάλτωσε αφού απέφυγε να σπάσει αυγά και να χωροθετήσει τις νέες μονάδες ενώ προκήρυξε τους διαγωνισμούς! Συνολικά, αν υπολογίσουμε και την αναβάθμιση των εν λειτουργία εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση της ανακύκλωσης, οι επενδύσεις της επόμενης πενταετίας στην κυκλική οικονομία ξεπερνούν τα τρία δισεκ. ευρώ. Μαζί με τις μονάδες καύσης για τις οποίες κανένας δεν θέλει να μιλήσει!

Ο Mr. Jumbo δεν μασάει τα λόγια του!

Όπως συμβαίνει με κάθε δημόσια εμφάνιση του Απόστολου Βακάκη, έτσι και η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση είχε ενδιαφέρον. Ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής της Jumbo είπε πως ανησυχεί «που πάμε αργά ως οικονομία» αλλά και από τη χαρά που βλέπει γύρω του! Ένα δίκιο το έχει. «Εγώ δεν πουλάω αισιοδοξία πουλάω απαισιοδοξία», ξεκαθάρισε. Ο Απ. Βακάκης μίλησε και για αρκετές από τις άλλες παθογένειες της οικονομίας μας όπως για παράδειγμα το ενεργειακό κόστος, αλλά και για τις κινήσεις διεθνούς επέκτασης που συνεχίζει κανονικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρελάνς Νίκου; Πλούσιο παρασκήνιο με απεριτίφ για τις καρέκλες των Βρυξελλών, μαδάμε την μαργαρίτα, θα γίνει ή δεν θα γίνει ανασχηματισμός, η σοβαρή Q&R, οι συνεχείς ανατροπές στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, η ανησυχία για τη φημολογία στο ΥΠΕΝ και οι φήμες για συμβιβασμό Καρώνη με JP Morgan Games of thrones στο ΠΑΣΟΚ, η πρόσκληση Στέφανου στον Νίκο, η λαϊκή δεξιά και τα καρδιοχτύπια των υπουργών, το ΣΔΙΤ των 600 εκατ. ευρώ, η γκρίνια για τα κτίρια του κέντρου που θα αδειάσουν, οι Πορτογάλοι που ρίχνουν 700 εκατ. στις ελληνικές ΑΠΕ και οι επενδύσεις στα νησιά που κρέμονται από μια κλωστή Μετά την Τρίτη ο ανασχηματισμός, ποιος προτείνει για υπουργό τον …Κουβέλη, γιατί απηύδησε ο Νίκος, πολλά τα ανοικτά μέτωπα που θα βρουν κάποιοι νέοι υπουργοί, έρχεται το τρίτο κύμα ξένων επενδυτών, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου τα γραφεία των Big-4 και η ΗΛΕΚΤΩΡ και ο συνεταιρισμός Βαρδινογιάννη – Μπόμπολα Η επιστροφή Παπασταύρου στο Μαξίμου, το εξελόφυλλο των υπουργών, τι θα γίνει με τον Θωμά, ο Γερουλάνος, ο Δούκας και τα άλλα παιδιά, η United και η έρευνα της Ε.Ε. για τους Άραβες, τα δύσκολα για τη λιανική της τεχνολογίας και η …εξαφάνιση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης
αποCRYPTOγράφος Τελευταίες ειδήσεις