Οικονομία

Δειλά χαμόγελα στις αγορές μετά το τεράστιο “στραπάτσο”

Εντυπωσιακό comeback στην WallStreet αργά χθες το βράδυ μετά την νέα παρέμβαση Τραμπ που εν ολίγοις ρίχνει νέα όπλα στην αγορά στην προσπάθειά του να στηρίξει την πραγματική οικονομία.

Η κίνηση Τραμπ έρχεται λίγες ώρες μετά την ηχηρή παρέμβαση της Fed αλλά και του Eurogroup. Την ίδια ώρα και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης η μία μετά την άλλη ρίχνουν χρήμα στην πραγματική οικονομία, θέλοντας να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: ότι θα πράξουν ότι απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τον κορονοϊό.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω οι αγορές έδειξαν να πείθονται εν μέρει και να αλλάζουν ρότα. Το πόσο αυτή η αλλαγή θα κρατήσει, θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Κέρδη μετά την… μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών

Χθες πάντως η WallStreet κατέγραψε σημαντικά κέρδη, μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών για τον Nasdaq και τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1987 για τους Dow Jones και S&P.

Στην αγορά δόθηκε ώθηση από την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να δώσει επιταγές στους Αμερικανούς πολίτες εντός δύο εβδομάδων στο πλαίσιο πακέτου τόνωσης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

«Πρόκειται για μια σημαντική ένεση 1 τρισ. δολαρίων στην οικονομία», τόνισε ο Μνούτσιν. Ένα τεράστιο πακέτο ενίσχυσης που θα περιλαμβάνει δάνεια, απευθείας χορήγηση επιταγών στους Αμερικανούς πολίτες, παροχή ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις, για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία.

Πρόκειται για μια στροφή του Λευκού Οίκου προς πιο επιθετικά οικονομικά μέτρα, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στις ΗΠΑ.

Λίγο νωρίτερα, η Fed είχε ενημερώσει πως θα τροφοδοτήσει τη διατραπεζική αγορά με επιπλέον 500 δισ. δολάρια, αναφέροντας στην ανακοίνωσή της ότι αναλαμβάνει δράση για δανεισμό ο οποίος «θα στηρίξει τις οικογένειες, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία».

Στη WallStreet, o Dow Jones «εκτοξεύτηκε» 5,2% ή 1.050 μονάδες στις 21.237, ο S&P σημείωσε άνοδο 5,99% στις 2.529 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 6,23% στις 7.234 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο δείκτης Daxσημείωσε άνοδο 2,25%, ο CACστο Παρίσι είχε άνοδο 2,84%, ενώ ανάλογη ήταν εικόνα και στα άλλα μεγάλα Χρηματιστήρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 6,1% στα 26,95 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό Δεκεμβρίου σημειώνοντας άνοδο 2,6% στα 1.525 δολ./oz.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΕΚΤ: Yπέρ αυστηρών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών κανόνων τάσσεται ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης
Η Ευρώπη θα πρέπει να ελέγξει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των κανονισμών της και να καταργήσει σταδιακά ορισμένους από τους παλαιότερους δήλωσε ο Μάρτιν Κότσερ
European Central Bank policymaker Martin Kocher holds his first press conference as head of the Austrian National Bank (OeNB), in Vienna, Austria, September 12, 2025
Eurelectric: Η ενίσχυση της ζήτησης και της ευελιξίας στην ηλεκτρική ενέργεια είναι κομβικής σημασίας για να αξιοποιηθούν τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης
Το Power Barometer 2025 της Eurelectric καταδεικνύει μείωση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καθαρής ενέργειας και ΑΠΕ
Πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας
Η Τράπεζα της Αγγλίας και ο ΟΟΣΑ προειδοποιούν σοβαρά για τον ασταθή πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ πιο άκαμπτος από ό,τι είχε προβλέψει στην τελευταία του πρόβλεψη τον Ιούνιο και υψηλότερος από οποιοδήποτε άλλο έθνος της G-7 τα επόμενα χρόνια
Inflation and the economic crisis. Financial market crash. The Red arrow on the chart is pointing Up. Golden Stack Coins With Red Arrow Showing Upward Direction for the higher inflation concept.