Διεθνή

Φυσικό αέριο: Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι «σταθερή» – Εξαίρεση η Μολδαβία

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφτασαν στις 31.12.2024 το συμβολικό όριο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα εδώ και ένα χρόνο

Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι «σταθερή» με την εξαίρεση της Μολδαβίας μετά την διακοπή -από την 1η Ιανουαρίου- της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα (3.1.2025) η πολωνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Η κατάσταση είναι σταθερή σε όλα τα κράτη μέλη (της ΕΕ) που προσφεύγουν στα χειμερινά αποθέματα και στις εισαγωγές από τρίτες χώρες διασφαλίζοντας σταθερή προσφορά στους καταναλωτές», δήλωσε εκπρόσωπος της πολωνικής προεδρίας. «Δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφθασαν την Τρίτη (31.12.2024) το συμβολικό όριο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, και διατηρήθηκαν σε αυτό το επίπεδο και σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την περισσότερο ανησυχητική κατάσταση στην Μολδαβία, η πολωνική προεδρία κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν την υποστήριξη και τον συντονισμό τους με τις αρχές του Κισινάου για να αποφευχθούν ελλείψεις.

Οι αποστολές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας διακόπηκαν οριστικά την Τετάρτη (1.1.2025), μετά την εκπνοή του συμβολαίου που είχε υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές στο τέλος του 2019 και παρέμεινε σε ισχύ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η διακοπή αφορά το ένα τρίτο των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και ανησυχεί χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κυρίως την Μολδαβία, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, και την Σλοβακία, η οποία απειλεί με σοβαρές συνέπειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ενωσης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη συζήτησαν την κατάσταση σε χθεσινή τους σύσκεψη και θα ξανασυναντηθούν στις 7 Ιανουαρίου για να αξιολογήσουν την κατάσταση.

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία» σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η Κομισιόν μετά το πέρας της σύσκεψης. Η προσφορά του φυσικού αερίου ενισχύθηκε με τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022. Το επίπεδο των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη φθάνει το 72%, δηλαδή είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο για την περίοδο αυτή του έτους, διαβεβαίωσε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους ανέρχονταν σε λίγο περισσότερο από 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται τον Σεπτέμβριο καθώς οι τιμές παραμένουν υψηλές
Η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (5.12.25), έδειξε επίσης ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων περίπου 18 μηνών
Shops at the shopping center - retail concepts
Αύξηση τιμών φυσικού αερίου στη Γερμανία αντανακλά ανησυχίες για τα αποθέματα
Τα γερμανικά συμβόλαια μήνα παράδοσης (front-month), γνωστά ως THE, σημείωσαν μικρότερες απώλειες αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με τα πιο ρευστά ολλανδικά συμβόλαια, με το χάσμα μεταξύ τους να διευρύνεται στα 1,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Σωλήνες φυσικού αερίου
G7 και ΕΕ διαπραγματεύονται για την κατάργηση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Τι αναφέρει το Reuters
Το πλαφόν είχε επιβληθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με στόχο τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων από τις πετρελαϊκές εξαγωγές
Ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου
Η Γαλλία πιέζει την ΕΕ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής στο πακέτο στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας
H κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θέλει τα ηλεκτρικά οχήματα που πωλούνται στην ΕΕ το 75% ανταλλακτικών τους να είναι τοπικής προέλευσης, σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα περιεκτικότητας για οχήματα που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης
A lot of cars in a rows. Used car sales.
Ουκρανία: «Θρίλερ» με Μερτς, Φον ντερ Λάιεν και Βεβέρ σήμερα στις Βρυξέλλες για τα παγωμένα ρωσικά assets
Φον ντερ Λάιεν, Μερτς και Βέβερτ συναντώνται το βράδι στην βελγική πρωτεύουσα για ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας
Σημαίες της ΕΕ
Γερμανία: Ανάσα στον κυβερνητικό συνασπισμό από την ψήφιση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Φρίντριχ Μερτς εξασφάλισε κοινοβουλευτική υποστήριξη για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις συντάξεις, αποφεύγοντας μια καταστροφική οπισθοδρόμηση
German Finance Minister Lars Klingbeil and German Chancellor Friedrich Merz