Οικονομία

Διπλό ηλεκτροσόκ επιφυλάσσει στους καταναλωτές η ΔΕΗ

Άσχημα τα μαντάτα για τους καταναλωτές της ΔΕΗ, αφού η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της να προχωρήσει σε διπλή αύξηση τιμολογίων με στόχο να βελτιώσει τα οικονομικά της και ως απόρροια αυτού να μπορέσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί.

Την «νύφη για αυτό το εγχείρημα θα την πληρώσουν οι καταναλωτές, οι οποίοι και θα δουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται σημαντικά. Η διπλή αύξηση θα αφορά αφενός την τιμή της κιλοβατώρας και αφενός την μείωση του ποσοστού συνέπειας που είναι σήμερα μείωση 15% επί κάθε εκκαθαριστικού λογαριασμού.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης η Επιχείρηση δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο τις επιβαρύνσεις, ενώ πρέπει να παρουσιάσει και προσδοκώμενα κέρδη για να βγει στις αγορές τον Φεβρουάριο. Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να πάει σε αυξήσεις τιμολογίων», σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρίας Μανόλης Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους.
Αναφορικά με το πόσο θα είναι η αύξηση αυτή ο Μ. Παναγιωτάκης εκτίμησε ότι η επιβάρυνση των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων θα είναι σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό και η φόρμουλα της αναπροσαρμογής θα είναι η επιβολή της ρήτρας CO2 (διοξειδίου του άνθρακα), όπως είχε γράψει το newsit.
Το δεύτερο χτύπημα έρχεται με τον περιορισμό των έκπτωσης συνέπειας του 15%, που λαμβάνουν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πελάτες της.
Όπως εξήγησε οι επιβαρύνσεις που έχει κληθεί να απορροφά η δημόσια εταιρία είναι γνωστές, αναφερόμενες στις έκτακτες δαπάνες ύψους 1 δισ. ευρώ όπως η πρόσθετη χρέωση για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, δημοπρασίες ΝΟΜΕ κλπ.
Πέραν αυτών σύμφωνα με τον Μανόλη Παναγιωτάκη η εταιρία ετοιμάζει να βγει τον Φεβρουάριο στις αγορές για την έκδοση ομολόγου ύψους 250 – 300 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να παρουσιάσει ισχυρά προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα. Χωρίς αυξήσεις κατά τον ίδιο δεν μπορεί να δανειστεί, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες αποπληρωμής ομολόγου του Μαΐου ύψους 350 εκ. ευρώ.
Λιγνιτικές μονάδες
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχει και νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.
Να σημειωθεί ότι η νέα καταληκτική προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η 23η Ιανουαρίου. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει κι άλλη παράταση ο διαγωνισμός, καθώς αναμένονται εξελίξεις από το μέτωπο του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ), για την ακρίβεια ίσως μέχρι τις 23 να μην προλάβει η κυβέρνηση να τον κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες.
Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων από τις πωλούμενες μονάδες και ιδίως της Μεγαλόπολης, υποστηρίζοντας πως πια αυτές της Αρκαδίας είναι κερδοφόρες. Η «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.» το τρίμηνο «Ιουλίου – Σεπτεμβρίου» όταν έγινε η απόσχιση ήταν ζημιογόνος 3 εκατ. ευρώ. Δήλωσαν 244 εργαζόμενοι πρόθυμοι να αποχωρήσουν και κατά τον πρόεδρο της ΔΕH η εξέλιξη αυτή καθιστά κερδοφόρα τη Μεγαλόπολη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά για την αποχώρηση κάθε 100 παλιών εργαζομένων η εταιρία γλιτώνει 6,5 με 7 εκατ. ευρώ.
Αλλά και για τη Μελίτη, πρόσθεσε πως η πρόταση που έχει κάνει στους ιδιοκτήτες του ορυχείου της Αχλάδας για μείωση κατά 5 ευρώ ανά τόνο της τιμής εφοδιασμού του λιγνίτη (23 ευρώ σήμερα) θα αποφέρει όφελος 12,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Έτσι και η Μελίτη θα γυρίσει στην κερδοφορία.

H ΛΑΡΚΟ

Σε ότι αφορά τη ΛΑΡΚΟ και τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να υπογράψει με τη ΔΕΗ, ο Μ. Παναγιωτάκης είπε ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για την υπογραφή της.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της βιομηχανίας ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ, ενώ από την προηγούμενη σύμβαση μέχρι σήμερα γεννήθηκαν οφειλές της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΔΕH, η οποία κατέχει το 11% της ΛΑΡΚΟ υπογράμμισε πως συνολικά το θέμα της νικελοβιομηχανίας θα πρέπει να κλείσει οριστικά. Ευχήθηκε να εμφανιστεί «λευκός ιππότης» με μπίζνες πλαν στο οποίο αν ήταν υγιές θα συμμετείχε και η ίδια η ΔΕH. Αν και ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για εκδήλωση ενδιαφέροντος, ωστόσο δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Οι Ληξιπρόθεσμες

Για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο πρόεδρος της εταιρίας είπε ότι αυτές βαίνουν μειούμενες. Όπως είπε τα χρέη προέρχονται από τη μέση και χαμηλή τάση 1,7 δις. ευρώ, την υψηλή τάση 400 εκατ. ευρώ και το δημόσιο 200 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή συνολικά ανέρχονται στα 2,3 δισ. ευρώ.
Το βασικότερο πρόβλημα κατά τον ίδιο είναι οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες», αυτοί δηλαδή που έχουν αφήσει φέσια και είτε άλλαξαν ΑΦΜ είτε πάροχο. Το ποσό που αντιστοιχεί σε 600.000 τελικούς πελάτες αντιστοιχεί σε 700 εκατ. ευρώ.

Του Θανάση Παπαδή

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΕΚΤ: Yπέρ αυστηρών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών κανόνων τάσσεται ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης
Η Ευρώπη θα πρέπει να ελέγξει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των κανονισμών της και να καταργήσει σταδιακά ορισμένους από τους παλαιότερους δήλωσε ο Μάρτιν Κότσερ
European Central Bank policymaker Martin Kocher holds his first press conference as head of the Austrian National Bank (OeNB), in Vienna, Austria, September 12, 2025
Eurelectric: Η ενίσχυση της ζήτησης και της ευελιξίας στην ηλεκτρική ενέργεια είναι κομβικής σημασίας για να αξιοποιηθούν τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης
Το Power Barometer 2025 της Eurelectric καταδεικνύει μείωση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καθαρής ενέργειας και ΑΠΕ
Πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας
Η Τράπεζα της Αγγλίας και ο ΟΟΣΑ προειδοποιούν σοβαρά για τον ασταθή πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ πιο άκαμπτος από ό,τι είχε προβλέψει στην τελευταία του πρόβλεψη τον Ιούνιο και υψηλότερος από οποιοδήποτε άλλο έθνος της G-7 τα επόμενα χρόνια
Inflation and the economic crisis. Financial market crash. The Red arrow on the chart is pointing Up. Golden Stack Coins With Red Arrow Showing Upward Direction for the higher inflation concept.