Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Τα καυτά μέτωπα στην οικονομία για την επόμενη κυβέρνηση

Εκλογές 2019: Τα καυτά μέτωπα στην οικονομία για την επόμενη κυβέρνηση
Φωτογραφία InTime News

Η επόμενη κυβέρνηση αυτό που σίγουρα δεν θα έχει είναι πίστωση χρόνου και αυτό το γνωρίζει άριστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Η κοινωνία και οι δανειστές είναι αυτοί που θα κρίνουν την επόμενη κυβέρνηση. Και οι δύο έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Δεν έχουν πλέον υπομονή και δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε νέες θυσίες, ούτε και να κάνουν τα στραβά μάτια.

Το έχουν εξάλλου δείξει και πει σε όλους τους τόνους. Οι πολίτες θέλουν να δουν ένα άλλο μείγμα πολιτικής, μία πολιτική που κυρίως θα δίνει ελπίδα. Αν σε κάτι χρεοκόπησε η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι δεν μπόρεσε να δώσει ελπίδα στην κοινωνία. Δεν μπόρεσε να πείσει ότι οι μέρες που έρχονται για τους πολλούς θα είναι καλύτερες από αυτές που φεύγουν.

Η ψήφος στην ΝΔ είναι ψήφος ελπίδας. Πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει και μπορεί να δώσει ένα άλλο στίγμα. Να εμπνεύσει και κυρίως να επαναφέρει την προοπτική για ένα καλύτερο αύριο.

Όμως γνωρίζουν όλοι στην ΝΔ ότι δεν έχουν απεριόριστο χρόνο προκειμένου να κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν. Και όπως λέει ένας εκ των κορυφαίων, πιθανότατα με σημαντική θέση στην επόμενη κυβέρνηση, «το σημαντικό δεν είναι να κόψουμε φόρους από αύριο το πρωί, αλλά να ψηφίσουμε αύριο το πρωί τον νόμο που θα κόβει φόρους και να ορίσουμε το πότε αυτό θα συμβεί».

Click4more: «Αυλαία» Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη για να… στριμώξει τον Βελόπουλο

Όμως και οι δανειστές και οι αγορές δεν πρόκειται να δώσουν πίστωση χρόνου στην νέα κυβέρνηση. Έδωσαν εκκωφαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην επερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ και θέλουν την επομένη ακριβώς ημέρα να δουν πράξεις και έργα. Θέλουν να σταλεί ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και θέλησης και επ’  αυτού μάλλον κανείς δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει.

Το γεγονός ότι την προσεχή Δευτέρα έχει οριστεί Eurogroup, στην ατζέντα του οποίου υπάρχει η Ελλάδα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα έχει οριστεί ακόμη κυβέρνηση εκείνη την ημέρα, κάτι δείχνει. Και δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές θέλουν να στείλουν ένα ακόμη μήνυμα στην Ελλάδα. Ότι θέλουν να τελειώνουν με ελληνικό πρόβλημα και ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα μία ώρα νωρίτερα.

Click4more: Μαρξ, Ένγκελς και… Ανδρέας Παπανδρέου στο «ρεπερτόριο» Τσίπρα – Άγρια επίθεση σε Μητσοτάκη – Γεννηματά

Στην ΝΔ ετοιμάζουν τις πρώτες τους κινήσεις με στόχο να στείλουν συστημένα μηνύματα με αποδέκτες, του δανειστές και την κοινωνία. Το πρώτο θέμα θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα πουν ότι το 3,5% θα επιτευχθεί πάση θυσία και οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν. Επίσης θα ακολουθήσουν δύο σημαντικές αποφάσεις – κινήσεις. Η πρώτη θα αφορά την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό. Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να τρέξει την διαδικασία. Το έχει πει και θέλει να το κάνει πράξη το ταχύτερο δυνατό.

Η δεύτερη αφορά την ΔΕΗ. Μία εταιρία, οικόσημο παλιότερα της χώρας, που σήμερα παρακμάζει. Η εκπόνηση σχεδίου και η υλοποίηση αυτού είναι ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις