Οικονομία

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Κούρεμα οφειλών και ρύθμιση δόσεων σε περισσότερες από 1.000 υποθέσεις

Ξεπέρασαν τις 1.000 οι υποθέσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, έχει επέλθει κούρεμα των οφειλών και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ρύθμισης και των δόσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από τα στοιχεία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης γνωστοποίησε ότι πάνω από 5.200 νέες αιτήσεις έχουν υποβληθεί σε διάστημα περίπου τριών μηνών, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, λόγω του ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπάρχουν πλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα του μηχανισμού τα αναγκαία δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Το νέο αυτό δεδομένο κινητοποίησε πολλούς οφειλέτες και έτσι συνολικά και μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία μέσα σε αυτό το διάστημα περί τις 50.000 επιχειρήσεις.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο ατομικές επιχειρήσεις και μικρομεσαίες, όπως και αγρότες που, όπως μαρτυρούν τα στατιστικά δεδομένα, ενεργοποιούν από τον Σεπτέμβριο τη διαδικασία με ταχύτερους ρυθμούς.

«Στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών έχει επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στον εξωδικαστικό μηχανισμό» σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως επί έναν περίπου χρόνο που λειτουργούσε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, «οι σχετικές διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες γίνονταν χειροκίνητα και απαιτούσαν πολλά δικαιολογητικά». Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες δυσκολεύονταν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα, από την αρχή του μηχανισμού μέχρι και τα τέλη του Αυγούστου 2018 να είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία μόνο περίπου 280 επιχειρήσεις όλων των ειδών.

«Πλέον όλα αυτά έχουν τελειώσει, διότι η νέα πλατφόρμα παρέχει σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική μορφή, συνεπώς δεν χρειάζεται κάποιος να τα μαζέψει» σημείωσε ο κ.Κουρμούσης που τόνισε πως σχεδόν το σύνολο των πληροφοριών για την περιουσία και τα χρέη έρχονται «αυτόματα στην οθόνη με το πάτημα ενός κουμπιού”. Το ότι όλη η διαδικασία είναι πιο γρήγορη φαίνεται, συμπλήρωσε ο Ειδικός Γραμματέας, στα στατιστικά στοιχεία: “βλέπουμε ότι έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο ρυθμός επιτυχίας».

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) καλεί τους ενδιαφερόμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο «σε έως και 120 δόσεις και με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων που αγγίζει στις περισσότερες περιπτώσεις και το 95%» με παράλληλο όφελος τις ενδεχόμενες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία των πολιτών αλλά και τη ρευστότητά τους.

«Μόλις κάποιος υποβάλει την αίτηση μπορεί να πάρει την προστασία που παρέχει η Πολιτεία. Να έχει δηλαδή ακατάσχετο των λογαριασμών, τόσο των επιχειρηματικών όσο και των προσωπικών και επίσης να πάρει και προστασία των ακινήτων του από πλειστηριασμούς» σημείωσε ο κ.Κουρμούσης, για να καταλήξει: «Μόνο και μόνο για αυτό, να προστρέξουν όλοι να κάνουν μια αίτηση, διότι ο νόμος έχει αρχική ημερομηνία λήξης στις 31/12/2018 και μόλις φτάσει αυτή η ημερομηνία θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη συνέχισή του ή όχι». Συμβούλευσε έτσι όσους «έχουν μια αδυναμία να προστρέξουν, να κάνουν μια αίτηση, για να πάρουν τη σειρά τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το αναμενόμενο πάγωμα των επιτοκίων αυξάνει το κόστος δανεισμού
Η κίνηση αυτή αντανακλά μια μετατόπιση στο κλίμα της αγοράς, με τα συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων που συνδέονται με τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο να υποδηλώνουν πλέον περίπου ισόποσες πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων
iStock
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση απορρίπτει προτάσεις για φόρο πλούτου για τον προϋπολογισμό
Η κυβέρνηση αντιτάχθηκε στις προτάσεις, λέγοντας ότι η Γαλλία δεν έχει ποτέ φορολογήσει επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία και ότι τα μέτρα πιθανότατα θα καταργηθούν από το συνταγματικό δικαστήριο
Alexis Sciard
ΔΥΠΑ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνεργάζονται για τη στήριξη των νέων – Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για σπουδαστές
Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (31.10.25), στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) Μαθητείας Πειραιά, με σκοπό την ενημέρωση και τη διάθεση των πρώτων καρτών στους σπουδαστές
ΔΥΠΑ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνεργάζονται για τη στήριξη των νέων – Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για σπουδαστές
Πιερρακάκης: Η μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή της μεταπολίτευσης – Τι προβλέπει η νέα φορολογική μεταρρύθμιση
Το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένα καλά μελετημένο σχέδιο παρεμβάσεων που ενισχύει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ
Κυριάκος Πιερρακάκης
Πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων για ελληνικά πολεμικά πλοία στο πρόγραμμα SAFE
Η πρωτοβουλία στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών ή τρίτων χωρών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ελληνικής ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας
American Modern Warship In The Ocean