Οικονομία

Ελληνική χρεοκοπία: Η Μέρκελ λέει “ναι”, ο Σαρκοζί “όχι”

Διχασμένοι εμφανίζονται Μέρκελ και Σαρκοζί για το πώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν την κρίση και ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το ενδεχόμενο αυτό φοβίζει τον γάλλο πρόεδρο καθώς οι γαλλικές τράπεζες είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες σε ελληνικό χρέος, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος είναι έτοιμη να στοιχηματίσει υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας, λέει το ρεπορτάζ.

Η κ. Μέρκελ είναι της γνώμης ότι πρέπει ο τραπεζικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί για πιθανή ελληνική χρεοκοπία και ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών πρέπει οι τράπεζες να στηριχθούν πρώτα στις αγορές, μετά στις κυβερνήσεις και μόνο ως “τελική λύση” στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ενισχύεται με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Ο κ. Σαρκοζί θέλει οι τράπεζες να μπορούν να προσφεύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε πρώτη φάση. Σύμφωνα με οικονομολόγο που μιλα στο Bloomberg, “η Μέρκελ θέλει την στήριξη του Σαρκοζί για το ζήτημα της αναδιάρθωσης χρέους, όχι απαραίτητα για τώρα, αλλά όταν αυτό γίνει” λέει.

Από την πλευρά της η Γερμανία που προσφέρει την μερίδα του λέοντος για τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, έχει μικρότερη έκθεση στα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας – μεγάλες γερμανικές τράπεζες “ξεφορτώνονται” τέτοια ομόλογα εδώ και καιρό προκαλώντας μάλιστα και αντιδράσεις ευρωπαίων πολιτικών.

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Deutsche Bank που το τελευταίο διάστημα διώχνει ιταλικά ομόλογα πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
NATO: Στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής το προτεινόμενο ύψος αμυντικών δαπανών 5% του ΑΕΠ
Ο αρχικός χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση της δέσμευσης είναι το 2035, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και το χρονοδιάγραμμα αναμένεται, επίσης, να αποτελέσει θέμα συζήτησης
Ο Μαρκ Ρούτε