Οικονομία

ΕΣΠΑ 2016: Νέα προγράμματα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός

Πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορούν στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα τους επόμενους μήνες αναμένεται η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες και τον τουρισμό. Αυτά αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας.

Ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι εντός του μήνα θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη clusters και θερμοκοιτίδων ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί μια ακόμη δράση για την αναβάθμιση μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.

Επίσης ακολουθούν δράσεις για τα σχέδια κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων εργαζομένων (25 εκατ. ευρώ), διακρατικές συνεργασίες σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη (50 εκατ. ευρώ), επιχειρηματικές επενδύσεις σε R&D για την ανάπτυξη συνεργασιών (280 εκατ. ευρώ), υποστήριξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσίες αξιοποίησης τους (67 εκατ. ευρώ) και νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημοσίων και δημοτικών κτιρίων (248 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι για τις εκκρεμείς αιτήσεις για ένταξη στο “εξοικονομώ κατ οίκον” έχει υπολογιστεί ότι θα ενταχθούν τελικά 10.000.

Ο υφυπουργός αναφερόμενος στις παρατάσεις τριών από τις 4 δράσεις που είχαν ανακοινωθεί προ μηνών, είπε πως για τα προγράμματα αυτά, πέρα από την παράταση, αυξάνεται και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός. Ως παράδειγμα ανέφερε τη δράση για την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αυξάνεται στα 110 εκατ. ευρώ.

Επίσης αύξηση προϋπολογισμού αποφασίσθηκε και για τη δράση «Ενίσχυση Τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από δύο αυξήσεις ανέρχεται πλέον στα 90 εκατ. ευρώ.

Για τη διευκόλυνση είσπραξης των ενισχύσεων όσων ενταχθούν στις δράσεις αυτές, ο κ. Χαρίτσης είπε πως το υπουργείο προχώρησε σε σχετική συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε η εκταμίευση της προκαταβολής, δηλαδή το 40% των ενισχύσεων, να γίνεται χωρίς την υποχρέωση του δικαιούχου να καταβάλει ισόποση εγγυητική επιστολή.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΥΠΟΙΚ: Επανασχεδιάζεται το πλαίσιο για την απενεργοποίησή του ΑΦΜ
Με νομοθετική διάταξη που θα προωθηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα διαμορφωθεί ένα νέο αυστηρό και σαφέστατο νομοθετικό πλαίσιο για την απενεργοποίηση ΑΦΜ σε περιπτώσεις λαθρεμπορίου, ψευδών δηλώσεων, παραποίηση στοιχείων και φοροδιαφυγής
A person using a laptop 1