Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ακίνητα: Συνέχιση της «ανοδικής τάσης» των τιμών και «λήψη μέτρων από την πολιτεία» βλέπει η ΤτΕ

Ακίνητα: Συνέχιση της «ανοδικής τάσης» των τιμών και «λήψη μέτρων από την πολιτεία» βλέπει η ΤτΕ

Συνέχιση της ανοδικής τάσης των τιμών των ακινήτων προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στην ετήσια έκθεση της, την οποία δημοσίευσε σήμερα (08.04.24).

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει πως «οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων για το επόμενο διάστημα παραμένουν συγκρατημένα θετικές, καθώς οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη γεωπολιτική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να είναι σημαντικές.

Οι συνθήκες αυξημένου πληθωρισμού και κόστους κατασκευής, αλλά και υψηλότερων επιτοκίων, επηρεάζουν το περιθώριο επενδυτικού κέρδους και αυξάνουν τις ζητούμενες αποδόσεις από τα ακίνητα, γεγονός που ενδέχεται σταδιακά να επηρεάσει και τις τιμές της εγχώριας αγοράς, η οποία τα τελευταία έτη τροφοδοτείται σημαντικά από τις ξένες επενδύσεις.

Βραχυπρόθεσμα ωστόσο, και όσο η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται ισχυρή, οι τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τάση τους στο υψηλών προδιαγραφών τμήμα της αγοράς, συμπαρασύροντας και τις τιμές στις δευτερεύουσες αγορές».

Παράλληλα, η ΤτΕ επισημαίνει πως «το σοβαρό πρόβλημα του κόστους στέγασης το οποίο έχει προκύψει κατά τα τελευταία έτη, ως απόρροια της εκτεταμένης επενδυτικής εκμετάλλευσης της , εγείρει σημαντικά ζητήματα για την πιθανή λήψη μέτρων από την πολιτεία.

Παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της προσφοράς και του περιορισμού της επενδυτικής ζήτησης για οικιστικά ακίνητα (βραχυχρόνιες μισθώσεις, Golden Visa) σε περιοχές πρώτης κατοικίας εκτιμάται ότι θα μετριάσουν τους ρυθμούς αύξησης των τιμών και των μισθωμάτων και ενδεχομένως θα οδηγήσουν τοπικά και σε διορθώσεις τιμών».

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις