Μακρο-οικονομία

Αύξηση 31,2% σημείωσε η τουριστική κίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2024

Αυξήθηκε κατά 31,2% η κίνηση στον τουρισμό το πρώτο τρίμηνο του 2024, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ξεπερνώντας τα 874 χιλιάδες ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Η εξέλιξη του τουρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε ως αποτέλεσμα οι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να εμφανίσουν αύξηση κατά 28,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και να διαμορφωθούν στα 942,0 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα καταγράφεται αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 48,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 470,0 εκατ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 13,1% στα 451,4 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 381,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 44,5%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ σημείωσαν άνοδο κατά 66,5% και διαμορφώθηκαν στα 88,3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 43,8% και διαμορφώθηκαν στα 96,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 3,7% και διαμορφώθηκαν στα 50,2 εκατ. ευρώ. Αυξημένες κατά 89,9% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 57,6 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά στην αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης, μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 24,6%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 25,7%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 1.187,1 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 32,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις λοιπές χώρες αυξήθηκε κατά 17,4% και διαμορφώθηκε σε 1.145,4 χιλ. ταξιδιώτες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 34,2%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 28,1%. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 29,3% και διαμορφώθηκε σε 204,3 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 27,3% και διαμορφώθηκε σε 118,1 χιλ. ταξιδιώτες.

Αύξηση σημείωσε επίσης η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία κατά 39,2%, η οποία διαμορφώθηκε σε 105,1 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 20,4% και διαμορφώθηκε σε 118,1 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 87,8% σε 162,4 χιλ. ταξιδιώτες.

Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία σημείωσε μείωση κατά 72,6% και διαμορφώθηκε σε 1,2 χιλ. ταξιδιώτες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
TτΕ: Έρχεται νέα άνοδος στις τιμές των ακινήτων
Η αυξητική τάση των τιμών αναμένεται να διατηρηθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όσο η ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό διατηρείται ισχυρή και το απόθεμα κατοικιών παραμένει περιορισμένο, αναφέρει η ΤτΕ
City view, Athens, Greece
Πιερρακάκης: Το επόμενο βήμα στην ψηφιακή μας στρατηγική είναι να ενσωματώσουμε το AI σε κάθε πτυχή της οικονομίας και του κράτους
Στο συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα (22.10.2025) υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας,...
Κυριάκος Πιερρακάκης
Δέκα χιλιάδες ακίνητα μπορούν να βγουν άμεσα στην αγορά με τις σωστές μεταρρυθμίσεις
Οι εταιρείες διαχείρισης σήμερα διαχειρίζονται περίπου 11.000 ακίνητα, εκ των οποίων το 60% (περίπου 7.000) αφορά οικιστικά ακίνητα. Από αυτά, μόνο 2.000 περίπου θεωρούνται ώριμα για να βγουν άμεσα στην αγορά
Ακίνητα