Μακρο-οικονομία

Οι κάτοχοι ομολόγων με ρήτρα ΑΕΠ σχηματίζουν ομάδα πιστωτών για την επαναγορά

Η ομάδα κατέχει ή ελέγχει πάνω από το 40% των warrants

Οι επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα με ρήτρα ΑΕΠ (warrants) έχουν σχηματίσει μια ομάδα για να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σχεδιάζει να επαναγοράσει τους τίτλους.

Η Ελλάδα είπε στους επενδυτές της ότι ήθελε να επαναγοράσει όλα τα ανεξόφλητα warrants που συνδέονται με το ΑΕΠ και λήγουν το 2042 σε τιμή αγοράς λίγο πάνω από 25 λεπτά του ευρώ. Σε σημείωμά της στις 7 Μαΐου, ανέφερε επίσης ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις από αγγλικό δικαστήριο σχετικά με τη νομική εγκυρότητα και για το αν η τιμή αγοράς είχε υπολογιστεί σωστά, μεταδίδει το Reuters.

Τα warrants που συνδέονται με το ΑΕΠ είναι χρεόγραφα σταθερού εισοδήματος που συνήθως πληρώνουν μόλις η οικονομική ανάπτυξη υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο. Μπορεί να εμφανίζουν πολύ μικρή εμπορευσιμότητα και να είναι δύσκολο να αποτιμηθούν, σημειώνει το Reuters. Η ad-hoc ομάδα πιστωτών συγκαταλέγει μεταξύ των μελών της μεγάλους θεσμικούς κατόχους.

Όπως λέει το Reuters, η ομάδα κατέχει ή ελέγχει πάνω από το 40% των warrants. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά την Πέμπτη ανέφερε ότι συγκροτήθηκε για να εξετάσει «ορισμένα ζητήματα» που συνδέονται με την επαναγορά. «Η ομάδα έχει εκφράσει ανησυχίες, ιδίως για τον υπολογισμό της τιμής αγοράς για τα χρεόγραφα», ανέφερε.

Η Ελλάδα εξέδωσε τα warrants το 2012 ως μέρος της τεράστιας αναμόρφωσης του χρέους της χώρας σε επενδυτές που συμμετείχαν εθελοντικά σε μια απομείωση του κεφαλαίου, γνωστή ως κούρεμα. Η πληρωμή των warrants θα ενεργοποιηθεί όταν το ΑΕΠ της χώρας – που σήμερα είναι 240 δισ. ευρώ (268 δισ. δολάρια) – ξεπεράσει τα 267 δισ. ευρώ και όταν η οικονομική ανάπτυξη ξεπεράσει το 2%.

Και οι δύο όροι αναμενόταν να εκπληρωθούν το 2027 και, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων HDAT και τους υπολογισμούς του Reuters, αυτό θα σήμαινε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να καταβάλει περίπου 320 εκατ. ευρώ εκείνο το έτος. Εν τω μεταξύ, η άσκηση του δικαιώματος αγοράς θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να δαπανήσει 155 εκατ. ευρώ για την επαναγορά τώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 2,3% φέτος, διπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, λέει το Reuters. Η ομάδα πιστωτών έχει αναθέσει στη White & Case LLP τη νομική συμβουλευτική της υποστήριξη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Θεοδωρικάκος: Εξαιρετική σημασίας η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ONEX και Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου
Μια νέα επένδυση με πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας, χαρακτήρισε την συμφωνία ο υπουργός Ανάπτυξης
O Βασίλης Μαγκλάρας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Πάνος Ξενοκώστας