Μακρο-οικονομία

Πιερρακάκης: Απαιτούνται συντονισμένες δράσεις για την ένωση κεφαλαιαγορών και τραπεζών στην ΕΕ

Απαιτούνται συντονισμένες δράσεις για την ένωση κεφαλαιαγορών και τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά από την συνάντηση που είχε με την Επίτροπο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ, Μαρία Λουις Αλμπουκέρκε.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε πως οι δύο αυτοί παράγοντες θα καθορίσουν την μελλοντική δυνατότητα χρηματοδότησης της ΕΕ καθώς και την μείωση των εξαρτήσεων από τρίτες οικονομίες.

«Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με έμφαση στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Η Ελλάδα δεν διαχειρίζεται πλέον κρίσεις. Σχεδιάζει το μέλλον της με αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία. Οικοδομούμε τη δημοσιονομική μας σταθερότητα όχι με λόγια αλλά με μετρήσιμα πια αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Το 2024, πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% του ΑΕΠ – σχεδόν διπλάσιο του στόχου – και συνολικό πλεόνασμα 1,3%, αντί πρόβλεψης για οριακό έλλειμμα. Ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης αυτών των πλεονασμάτων πλέον αποκλιμακώνεται ραγδαία το ελληνικό χρέος, το οποίο απασχόλησε την Ευρώπη την προηγούμενη δεκαετία. Οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής επιβεβαιώνουν ότι, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ισχυρή. Η Eurostat πιστοποιεί ότι την τελευταία πενταετία το καθαρό ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 24%», είπε ο ίδιος.

«Οι προκλήσεις φυσικά, το ξέρουμε καλά, παραμένουν και η καθημερινότητα των πολιτών απαιτεί συνεχή και υπεύθυνη δράση. Ωστόσο, η πρόοδος αυτή δεν είναι συγκυριακή, είναι αποτέλεσμα συνετής διαχείρισης και σταθερής μεταρρυθμιστικής στρατηγικής. Το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχυθεί θεαματικά:

  • Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν υποχωρήσει σημαντικά
  • Οι καταθέσεις αυξάνονται σταθερά
  • Η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας επεκτείνεται χρόνο με το χρόνο
  • Οι τράπεζες λειτουργούν με όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας

Αυτή η πρόοδος αναγνωρίζεται πια διεθνώς. Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τη χώρα και τις τράπεζές της και οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες έχουν πλέον πρόσβαση σε περισσότερη και καλύτερη χρηματοδότηση», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.

«Με την Επίτροπο συζητήσαμε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει γεωπολιτική αβεβαιότητα που αποτυπώνεται στην αστάθεια στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Πρέπει δε να βρει λύσεις στα ζητήματα του κατακερματισμού της εποπτείας των κεφαλαιαγορών και στις καθυστερήσεις στην κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων. Για να ενισχύσουμε τη στρατηγική αυτονομία και τη σταθερότητα της Ένωσης, απαιτούνται συντονισμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού των αγορών.

Με προτεραιότητες:

  • την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και
  • την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης,

Όλα αυτά είναι απαραίτητα βήματα, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, το σχέδιο, δηλαδή, το οποίο προωθεί η Επίτροπος», επεσήμανε ο υπουργός.

«Η Ένωση αυτή, για την οποία η Επίτροπος καταβάλλει αξιέπαινες προσπάθειες, είναι κρίσιμη για τη μελλοντική χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, και τη μείωση της χρηματοπιστωτικής εξάρτησης από τρίτες αγορές. Ελλάδα στηρίζει αυτή την προσπάθεια, απολύτως, και προωθεί έμπρακτα μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα όπως το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά.

Παράλληλα, στηρίζουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την υποστήριξη της καινοτομίας και της ψηφιακής χρηματοδότησης, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους για έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Όπως τόνισα και στην Επίτροπο, η Ελλάδα, πλέον, δεν έχει απλά επιστρέψει στην κανονικότητα. Με σχέδιο, με σταθερότητα, με προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, εξελίσσεται σε παράδειγμα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ευρώπη», κατέληξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Από την πλευρά της η Επίτροπος Μαρία Λουις Αλμπουκέρκε δήλωσε: «Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει το αναπτυξιακό δυναμικό σε ολόκληρη την ΕΕ, ωφελώντας εξίσου την Ελλάδα και όλα τα κράτη – μέλη. Ένα έργο, που εστιάζει στους πολίτες ως πιθανούς ιδιώτες επενδυτές, διερευνώντας πώς θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες και κίνητρα για να αξιοποιήσουν πραγματικά τις αποταμιεύσεις τους, κυρίως για τους ίδιους και στη συνέχεια για την οικονομία γενικότερα. Γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία είναι μεγάλες, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι έχουμε τους πόρους στην Ευρώπη που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις εάν δεσμευτούμε και εφαρμόσουμε τις σωστές πολιτικές.

Αυτή είναι μια αποστολή στην Ελλάδα, όμοια με αυτές που κάνω και σε άλλα κράτη- μέλη. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με πολλά ενδιαφερόμενα μέρη που εκπροσωπούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο. Συναντήθηκα, επίσης, με εμπορικά επιμελητήρια, fin-techs και άλλους φορείς, προσπαθώντας να λάβω όσο το δυνατόν περισσότερη ενημέρωση, ώστε να κατανοήσουμε τα πραγματικά ζητήματα που συμβαίνουν και να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τις προτάσεις και τις πολιτικές μας για να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ αισιόδοξες. Έχω την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ διαφορετική φάση από το παρελθόν, μία φάση την οποία είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από πρώτο χέρι στο πλαίσιο του προηγούμενου ρόλου μου.

Είναι καλό να βλέπουμε ότι τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά, ότι το κλίμα είναι πιο θετικό και ότι υπάρχει μια προοπτική εδώ στην Ελλάδα, την οποία πιστεύουμε ότι η στρατηγική της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων θα μπορούσε να υποστηρίξει. Είμαι λοιπόν χαρούμενη που νιώθω και αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει αυτό το σχέδιο. Ελπίζω να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά και ότι αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλουν σε ένα αναπτυξιακό δυναμικό που μένει ακόμη να υλοποιηθεί προς όφελος όλων μας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα