Μακρο-οικονομία

Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Αξιοποιούμε την ανταλλαγή πληροφοριών και ενισχύουμε τη φορολογική συμμόρφωση

Το ελληνικό παράδειγμα δείχνει πώς οι εθνικές πρωτοβουλίες μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο και μοχλό διαμόρφωσης παγκόσμιας συνεργασίας και βέλτιστων πρακτικών, υπογραμμίζει ο κ. Πιτσιλής

Η ΑΑΔΕ συμμετείχε στην 18η Ολομέλεια του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Φορολογική Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών του ΟΟΣΑ, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, πήρε μέρος σε σχετική συζήτηση, και παρουσίασε την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των προτύπων ανταλλαγής πληροφοριών στο φόρουμ του ΟΟΣΑ. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είχε από νωρίς υιοθετήσει το κοινό πρότυπο ανταλλαγής πληροφοριών, πραγματοποιώντας ανταλλαγές δεδομένων από το 2017. Σημείωσε ότι, σήμερα, η χώρα διαθέτει πάνω από 80 διμερείς σχέσεις ανταλλαγής δεδομένων, συμβάλλοντας στην εμβάθυνση της διεθνούς συνεργασίας.

Τόνισε ότι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ελέγχων, της ανάλυσης κινδύνου και της ανίχνευσης αδήλωτων εισοδημάτων, ενισχύοντας τη φορολογική συμμόρφωση.

Σχετικά δε με τη συμβολή της ανταλλαγής πληροφοριών στην ενίσχυση της συμμόρφωσης, ο Διοικητής ανέφερε ότι: «Τα εργαλεία της φορολογικής διαφάνειας έχουν πλέον γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής λειτουργίας της ΑΑΔΕ. Η Ελλάδα αξιοποιεί, τόσο τις πληροφορίες, που λαμβάνει κατόπιν αιτήματος, όσο και τις αυτόματες ροές δεδομένων για αποτελεσματικότερους ελέγχους και ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πιτσιλής παρουσίασε την ελληνική εμπειρία στην πρωτοποριακή συνεργασία με διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, πριν ακόμη θεσπιστεί ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πλαίσιο, και τόνισε: «Το ελληνικό παράδειγμα δείχνει πώς οι εθνικές πρωτοβουλίες μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο και μοχλό διαμόρφωσης παγκόσμιας συνεργασίας και βέλτιστων πρακτικών».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Αγρότες: Στα 500 εκατ. ευρώ οι πληρωμές μέχρι την Παρασκευή – Εξετάζεται η παράταση του φθηνού ρεύματος
O YΠΑΑΤ Κώστας Τσιάρας, ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ήδη να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης της ευνοϊκής τιμής «9,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα» για το αγροτικό ρεύμα
Ένας αγρότης σε τρακτέρ οργώνει χωράφι
Παπαθανάσης: Επιπλέον χρηματοδότηση 240 εκατ. ευρώ σε ΜμΕ από το Ταμείο Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ
Στις τρεις προηγούμενες φάσεις του Ταμείου Δανείων, εγκρίθηκαν συνολικά περισσότερα από 2.700 δάνεια, συνολικού ύψους 924 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα
Ο Νίκος Παπαθανάσης