Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Γερμανία θα ενδώσει και θα πάρουμε τη δόση

Η Γερμανία θα ενδώσει και θα πάρουμε τη δόση

Süddeutsche Zeitung:”Μέρκελ και Σόιμπλε είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο Eurogroup και στις συνόδους κορυφής με ακραίες θέσεις, για να μην τους ρίξουν οι εταίροι τους, αλλά η Γερμανία θα ενδώσει και στο τέλος η Ελλάδα θα λάβει τη δόση”.

Το Eurogroup και τα γερμανικά «νάζια»

Η συνέχιση της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. €

Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης της τρόικας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων, θα εξετάσει σήμερα το Eurogroup.
Αποφάσεις δεν αναμένονται σήμερα και το output για την Αθήνα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια ισχυρή πολιτική δήλωση, που θα ενισχύει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης μετά την ψήφιση του μνημονίου και του προϋπολογισμού από τη Βουλή των Ελλήνων.
Η δήλωση αναμένεται να συνοδεύεται από χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 22 Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Πιέσεις στην ΕΚΤ για το «μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας»

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα έντοκα γραμμάτια ύψους 5 δισ. ευρώ που ωριμάζουν στις 16 Νοεμβρίου, οι χώρες της ευρωζώνης φέρονται να ασκούν πιέσεις στην ΕΚΤ να θέσει σε λειτουργία τον «μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας», ELA, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.
Για τον λόγο αυτόν και σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times, o Μάριο Ντράγκι ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών να πουν ένα «κατά βάση ναι» στην συνέχιση της δανειακής βοήθειας. Ήδη την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε υπερασπιστεί τον ELA ως εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο προσωρινά.

«Στο τέλος η Γερμανία θα ενδώσει και η Ελλάδα θα λάβει τη δόση»

Η επιμονή του Βερολίνου στη σκληρή γραμμή, τουλάχιστον φραστικά, θεωρείται ως επιβεβαίωση της στρατηγικής των «ηχηρών όχι» και των «ψιθυριστών υπαναχωρήσεων», που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση από την ημέρα που η κρίση χτύπησε την πόρτα της ευρωζώνης.

Oι συνέπειες της κρίσης χρέους είναι απρόβλεπτες και κανείς στη γερμανική πρωτεύουσα δεν ανέμενε ότι θα κλόνιζαν σε τέτοιο βαθμό τα θεμέλια της ευρωζώνης.
Αλλά αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην στρατηγική του Βερολίνου και στις τακτικές κινήσεις του είναι η πεποίθηση ότι οι «17» της ευρωζώνης δίνουν προτεραιότητα στα εθνικά τους συμφέροντα, ενώ η κοινότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Όπως σημειώνει σε σημερινό της σχόλιο στην Süddeutsche Zeitung η Κέρστιν Γκάμελιν, Μέρκελ και Σόιμπλε είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο Eurogroup και στις συνόδους κορυφής «με ακραίες θέσεις», προκειμένου να «μην τους ρίξουν οι εταίροι τους».
Ωστόσο και η Γκάμελιν εκτιμά ότι η Γερμανία θα ενδώσει και στο τέλος η Ελλάδα θα λάβει τη δόση, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι υπαναχώρησε για μια ακόμη φορά.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε