Με αφορμή όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών στην εκπομπή ONline με την Όλγα Τρέμη και τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στο reuters, εξέφρασε τη διαφωνία του ότι η ΕΚΤ προκαλεί ¨ασφυξία” στην Αθήνα.
Η Ελλάδα έχει χάσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης, τόνισε ο Βάιντμαν και προέβλεψε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει στις αγορές παρά στα μέσα του 2015.
Τόνισε, επιπλέον ότι επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποφασίσουν εάν θέλουν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και πως αυτό είναι «λιγότερο από ποτέ» καθήκον των κεντρικών πιστωτικών ιδρυμάτων των κρατών-μελών.
«Αυτό είναι πλέον καθήκον του Ευρωσυστήματος (των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ) λιγότερο από ποτέ» ανέφερε.
Ο Βάιντμαν είπε ακόμη πως πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα επιδεινώσουν τη θέση τους αγοράζοντας ελληνικό χρέος, για το οποίο, όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Εξάλλου, καταγράφοντας τη μείωση των κερδών της Μπούντεσμπανκ το 2014 λόγω των μειωμένων επιτοκιακών αποδόσεων, ο Βάιντμαν προειδοποίησε ότι η καλή πορεία της γερμανικής οικονομίας δεν είναι λόγος να παραβλέπονται κίνδυνοι, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις ή οι δημογραφικές μεταβολές. «Ο εφησυχασμός σε θέματα οικονομικής πολιτικής δεν έχει θέση στη Γερμανία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ.
Πηγή: ΑΠΕ