Site icon NewsIT

Κομισιόν και ομόλογα σύμμαχοι στην “μάχη” για τα πλεονάσματα

14.02.2020 | 06:52
Κομισιόν και ομόλογα σύμμαχοι στην “μάχη” για τα πλεονάσματα

Ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει τον στόχο της για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, προστέθηκε χθες με την θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι και χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου συνέχισε την καθοδική του πορεία, αυξάνει την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι … τα καλύτερα έρχονται.

Τον επόμενο μήνα στο Eurogroup θα γίνει η πρώτη σοβαρή συζήτηση για την μείωση των πλεονασμάτων ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξει και η αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους με το υπουργείο Οικονομικών να ευελπιστεί ότι θα υπάρξουν θετικές εκπλήξεις.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη η πρόβλεψη της Κομισιόν αναφέρει ρυθμό 2,4% φέτος θα πετύχει η ελληνική οικονομία. Η Κομισιόν εκτιμά παράλληλα ότι το 2019 έκλεισε τελικά με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο ακόμη και από αυτό που περίμενε και η κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο 2,2%.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα στοιχεία του προυπολογισμού «βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης στο 2,8% φέτος, ενώ πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την εκτίμησή τους για ρυθμό κοντά στο 3%.

Τα καλά νέα της χθεσινής ημέρας, όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Η απόδοση στο 10ετές άγγιξε το 0,9%, ακόμη χαμηλότερα από προχθές. Το πλέον σημαντικό είναι ότι η απόδοση του ελληνικού ομολόγου είναι ανάλογη με το ιταλικό.

Έρχονται και άλλα θετικά νέα

Ο Αρμόδιος Επίτροπος  Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προανήγγειλε και άλλα θετικά νέα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, εκτίμησε πως «η τελευταία επίσκεψη της αποστολής μας στην Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί με θετική έκθεση (σ.σ. αναμένεται στις 26/2), πράγμα που θα χαράξει το δρόμο τον Ιούνιο, έτσι ώστε το Eurogroup να λάβει θετική απόφαση για την πιθανότατα η Ελλάδα, να χρησιμοποιήσει τα κέρδη ομολόγων για επενδύσεις».

Ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι εκτίμησε πως «η ελληνική οικονομία, που -όπως ξέρουμε- υπέστη ισχυρά πλήγματα, και οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες για αρκετά χρόνια, τώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Μίλησε για ένα “θετικό συναίσθημα και μια θετική εντύπωση  που επικρατεί στη χώρα” με βάση όσα είδα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του. Πρόσθεσε όμως πως “βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση τα προσεχή έτη. Αλλά τα αποτελέσματα είναι καλά και οι συνέπειες αυτών των αποτελεσμάτων στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ξεκάθαρες».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version