Επιχειρήσεις

Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Επενδύσεις την ερχόμενη 5ετία – Το business plan και το στοίχημα της κρουαζιέρας

Φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για αναβάθμιση του λιμένα Θεσσαλονίκης χαράσσει η διοίκηση του Οργανισμού, προγραμματίζοντας την υλοποίηση νέων έργων, που η αξία τους θα κυμανθεί από 150 έως 200 εκατ. ευρώ, τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι νέες επενδύσεις θα δώσουν τη δυνατότητα για υποδοχή πλοίων μεγαλύτερης χωρητικότητας – έως 24.000 TEUs: μονάδα μέτρησης εμπορευματοκιβωτίων – ενώ μεγάλες προσδοκίες για την οικονομική ζωή της πόλης δημιουργεί η έλευση 17 διαφορετικών κρουαζιερόπλοιων, με 62 προγραμματισμένες αφίξεις.

Η δυνατότητα υποδοχής πλοίων μεγαλύτερης χωρητικότητας θα επιτευχθεί από το έργο της επέκτασης της 6ης προβλήτας, στο οποίο ο ΟΛΘ αναδείχθηκε πρόσφατα ανάδοχος.  Σ΄ αυτό το πλαίσιο, στις 2 Μαΐου θα παραληφθούν από τη Σαγκάη, δύο νέες γερανογέφυρες, προγραμματισμένες να συναρμολογηθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Από τον Μάρτιο του 2018 που ιδιωτικό μάνατζμεντ ανέλαβε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έχουν συνολικά επενδυθεί κοντά στα 53 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούν σε επενδύσεις που υλοποιήθηκαν από τις αρχές του 2022.

Θαλάσσιος Τουρισμός

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η κρουαζιέρα, καθώς για φέτος έχουν προγραμματιστεί 62 αφίξεις 17 διαφορετικών κρουαζιερόπλοιων από 12 εταιρείες. Ένα σημαντικό ποσοστό των κρουαζιερόπλοιων θα χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως home port, δηλαδή για επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών κρουαζιέρας. Όπως τόνισε η διοίκηση, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των εσόδων από την κρουαζιέρα – περίπου το 80% – καταλήγει στην τοπική κοινωνία, δηλαδή στο λιανεμπόριο, την εστίαση κ.λπ. και το υπόλοιπο 20% στο λιμάνι.

Στις 8 Μαΐου, δε, αναμένεται η ταυτόχρονη άφιξη δύο κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του οποίου έχει προγραμματιστεί τελετή υποδοχής.

Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, κατά το προηγούμενο έτος τα έσοδα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν κατά 7,2% και διαμορφώθηκαν στα 76,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 5% και ανήλθαν στα 21,1 εκατ. ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Η μαγεία του θεάτρου, δώρο για τα παιδιά
Στα τέσσερα χρόνια υλοποίησης της πρωτοβουλίας, η Τράπεζα έχει διαθέσει περίπου 6.000 εισιτήρια για παιδιά και εφήβους, ενώ οι συμμετέχοντες, μαζί με τους συνοδούς τους, έχουν παρακολουθήσει συνολικά 128 εξαιρετικές χριστουγεννιάτικες παραστάσεις
O Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank, η Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
και ο Κωνσταντίνος Γλούμης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής & Στεγαστικής Πολιτικής
Ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ και η ανάθεση του έργου θα πραγματοποιηθεί με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά
Ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου – Κω
Τράπεζα Πειραιώς: Από σήμερα σε διαπραγμάτευση οι 1,23 δισ. νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Στην κύρια αγορά του ΧΑ επέστρεψε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, με τον CEO να χτυπά το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τον Όμιλο
Το logo της Τράπεζας Πειραιώς