Επιχειρήσεις

Προκηρύσσεται διαγωνισμός για μεγάλο σιδηροδρομικό έργο στην Β. Ελλάδα – Γιατί τον προωθεί το υπ. Υποδομών και Μεταφορών

Το «πράσινο φως» για τη διενέργεια του διαγωνισμού «Κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη – Τοξότες», εκτιμωμένου προϋπολογισμού μελέτης 193.200.000 ευρώ (με εκτιμώμενη αναθεώρηση ποσού 9.200.000,00 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α.), έδωσε το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ, προφανώς καθ’ υπόδειξη του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που θεωρεί αυτό το έργο ως σημαντικό και εθνικής σημασίας.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει επιτύχει τη χρηματοδότηση του έργου από σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια, ειδικότερα τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF) 2021-2027».

Τα έργα στο βόρειο μέτωπο της χώρας είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα καθώς αναμένεται να παίξουν σημαντικό μεταφορικό / εμπορευματικό ρόλο στην προσπάθεια της Ελλάδας να αποτελέσει μέρος διευρωπαϊκών αξόνων που θα ενώσουν λιμάνια της χώρας με διεθνείς λιμένες, θα ενώσουν Βαλτική Θάλασσα – Εύξεινο Πόντο – Αιγαίο Πέλαγος, παρακάμπτοντας τον Βόσπορο και αποτελώντας μέχρι και «διάδρομο» προς την Ουκρανία, θα μετατρέψουν την χώρα σε περιφερειακό κόμβο logistics στα Βαλκάνια. Το τμήμα Καρβάλη – Τοξότες, θα συνδέει τον εμπορευματικό λιμένα Καρβάλης (κοντά στην Καβάλα) με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το τμήμα αυτό αποσπάσθηκε από τη μεγάλη εργολαβία, ύψους 1,68 δισ. ευρώ, για το μεγάλο έργο «Θεσσαλονίκη – Τοξότες» (μήκους 206 χλμ.) έχει αρχικό προϋπολογισμό 239,56 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη για τα 37 χλμ. νέας μονής γραμμής που θα συνδέσει το υπό ανάπτυξη εμπορευματικό λιμάνι της Νέας Καρβάλης με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο στους Τοξότες της Ξάνθης, θα γίνει με ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο κ. Σταϊκούρας, οι οικονομικές προσφορές τοποθετούνται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ώστε να πέσουν υπογραφές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Παράλληλα με τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, «έτρεξε» και η διαδικασία κήρυξης απαλλοτριώσεων, με δύο διαδοχικές αποφάσεις, τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2024.

Άρα, η διαδικασία έχει ωριμάσει. Στο αντικείμενο της αυτοτελούς σύμβασης δεν περιλαμβάνονται η ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Πειραιώς: Με καθαρά κέρδη 854 εκατ. ευρώ έκλεισε το εννεάμηνο 2025 – Στο 15% η απόδοση ιδίων κεφαλαίων
Η επίδοση της Πειραιώς, που υπερβαίνει τις αρχικές προβλέψεις, στηρίχθηκε στη συνεχιζόμενη πιστωτική επέκταση, τη σταθερή αύξηση των καταθέσεων και την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου
Πώς η ευλογιά απειλεί την αγορά φέτας – Kαμπανάκι στη γαλακτοβιομηχανία
Κύκλοι της γαλακτοβιομηχανίας με τους οποίους ήλθε σε επαφή το newsit.gr αναφέρουν πως ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχει αυξηθεί η τιμή της φέτας είναι πως το προϊόν αυτό χρειάζεται τουλάχιστον 2 μήνες
Φέτα