Ο κορονοϊός φρέναρε τους ελέγχους της Εφορίας – Ψηλά οι εισπράξεις από ΦΠΑ

Τα lockdown και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στην κοινωνία και στην οικονομία, είχαν ως αποτέλεσμα εκτός των άλλων οι έλεγχοι της εφορίας να ατονήσουν και ως ένα βαθμό είναι απόλυτα λογικό. Βέβαια η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα να είναι μειωμένα με ό,τι αυτό σημαίνει για δημόσια οικονομικά.

Η έκπληξη πάντως ήρθε από τις εισπράξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ενώ τηρουμένων των αναλογιών πολύ καλά κινήθηκαν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, αφού κινήθηκαν πάνω από τον αναθεωρημένο στόχο του 10μήνου, κάτι στο οποίο συνέβαλε η χρήση του πλαστικού χρήματος στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Click4more Μειώθηκαν το Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες

Η αρχική πρόβλεψη για τα έσοδα από τον ΦΠΑ, με βάση τα όσα περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό, θα ξεπερνούσαν τα 18 δισ.. Ο αναθεωρημένος στόχος σε ετήσια βάση για τις εισπράξεις ΦΠΑ για το 2020 ήταν 12,579 δισ. ευρώ και ήδη στον δεκάμηνο ο στόχος είχε επιτευχθεί, αφού έχουν ήδη εισπραχθεί 12,664 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά συνέβησαν σε μία περίοδο που υπήρξαν σοβαροί περιορισμοί στη λειτουργία της αγοράς, που είχε ως επακόλουθο την πτώση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έδωσε στην δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκύπτει υστέρηση φορολογικών ελέγχων κατά 34% στο δεκάμηνο σε σχέση με τον ετήσιο αρχικό στόχο και συνακόλουθη απόκλιση 45,5% στα έσοδα που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχων.

Η μεγαλύτερη απόκλιση πάντως έρχεται από τις εισπράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί εξαιτίας των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν. Η υστέρηση αυτή ανέρχεται στο 70% .

Εκεί που μάλλον πήγαν καλά τα πράγματα ήταν οι επιτόπιοι έλεγχοι της Εφορίας, που ξεπέρασαν τις 52.000 ενώ οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές κινούνται στο δεκάμηνο πολύ κοντά στον ετήσιο στόχο.

Εντύπωση πάντως προκαλεί και το γεγονός ότι παρά το ότι δεν πραγματοποιούνται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, εντούτοις έχουν μπει στα δημόσια ταμεία 3,327 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δεκάμηνο, κάτι λιγότερο από το ετήσιο στόχο που είναι οι εισπράξεις να ανέλθουν 3,357 δισ. ευρώ.

Click4more Τέλος τα μετρητά στις εφορίες! Πως θα γίνονται οι πληρωμές

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων:

  1. Σε ετήσια βάση είχαν προγραμματιστεί 25.100 φορολογικοί έλεγχοι και στο δεκάμηνο είχαν γίνει 16.734, μειωμένοι κατά 34% σε σχέση με τον ετήσιο στόχο.
  2. Στα 1,8 δισ. ευρώ ο ετήσιος στόχος για βεβαίωση εσόδων κατόπιν ελέγχων και εισπράχθηκαν 981,08 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο.
  3. Ο στόχος αφορούσε εισπράξεις 450 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Στο δεκάμηνο είχαν εισπραχθεί μόλις 133,950 εκατ. ευρώ με βουτιά 70%.
  4. Ο σχεδιασμός για τους επιτόπιους ελέγχους προέβλεπε 67.720 μερικούς επιτόπιους ελέγχους και τελικά πραγματοποιήθηκαν στο δεκάμηνο.
  5. Οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν στα 3,327 δισ. ευρώ το 10μηνο, όταν ο ετήσιος στόχος ήταν στα 3,574  δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την πορεία στο σύνολο των εσόδων, η εικόνα ήταν λίγο πολύ γνωστή, μέσω της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Με βάση τον προ πανδημίας σχεδιασμό τα έσοδα ήταν για το σύνολο του 2020 στα 53,122 δις ευρώ, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο είχαν εισπραχθεί 36,054 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Χρηματιστήριο: «Παγωνιά» στις συναλλαγές  – Υπό το μηδέν ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: «Παγωνιά» στις συναλλαγές – Υπό το μηδέν ο Γενικός Δείκτης

Αρνητικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση της δεύτερης εβδομάδας του 2021. Επιφυλακτικοί οι αγοραστές στα τρέχοντα επίπεδα. Το Χρηματιστήριο έκλεισε τη δεύτερη εβδομάδα του νέου ... Διαβάστε περισσότερα
Παράταση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 έως 19 Ιανουαρίου – Ξεπέρασαν τις 610.000 οι αιτήσεις

Παράταση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 έως 19 Ιανουαρίου – Ξεπέρασαν τις 610.000 οι αιτήσεις

Παράταση μέχρι την προσεχή Τρίτη 19 Ιανουαρίου έδωσες το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 . Οι αιτήσεις για την ... Διαβάστε περισσότερα
Ο κορονοϊός προκαλεί ζημιά πάνω από 13 δισ. στις επιχειρήσεις – «Γονάτισαν» εστίαση και τουρισμός

Ο κορονοϊός προκαλεί ζημιά πάνω από 13 δισ. στις επιχειρήσεις – «Γονάτισαν» εστίαση και τουρισμός

Πωλήσεις 13,1 δισ. χάθηκαν για τις ελληνικές επιχειρήσεις το 3ο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ποσοστιαία πτώση 15,8%. Η ... Διαβάστε περισσότερα
Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε πιστώνονται τα χρήματα – Το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε πιστώνονται τα χρήματα – Το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ

Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των μειώσεων της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 στους δικαιούχους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη σχετική υπεύθυνη δήλωση / αίτηση έως τις ... Διαβάστε περισσότερα
Προς παράταση η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 – Σπάει κάθε ρεκόρ η συμμετοχή

Προς παράταση η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 – Σπάει κάθε ρεκόρ η συμμετοχή

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στο 5ο κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής και ίσως πάει ακόμη ψηλότερα αν τελικά δοθεί ολιγοήμερη παράταση, όπως ζητούν φορείς και ... Διαβάστε περισσότερα
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2021. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών ... Διαβάστε περισσότερα
Σταϊκούρας: 437.293 οι αιτήσεις για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5» – Νέος κύκλος τον Μάρτιο

Σταϊκούρας: 437.293 οι αιτήσεις για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5» – Νέος κύκλος τον Μάρτιο

Οι αιτήσεις, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport, για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5» έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τις 437.293. Όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας υπερβαίνουν τον ... Διαβάστε περισσότερα