Συμβαίνει τώρα:
Φωτιά στο αεροδρόμιο του Χίθροου στην Αγγλία - Εκκενώθηκε τερματικός σταθμός
Οικονομία

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Ιταλία! Δυσαρέσκεια της κυβέρνησης

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings υποβάθμισε το βράδυ της Τρίτης το αξιόχρεο του δημοσίου της Ιταλίας, η οποία έχει υποστεί ένα από τα βαρύτερα πλήγματα του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα ο Fitch υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας από BBB σε BBB–, με σταθερή προοπτική.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου του ιταλικού δημοσίου «αντανακλά τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία της Ιταλία. Ο Fitch προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8% το 2020», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Δυσαρέσκεια της κυβέρνησης

«Τα βασικά στοιχεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών της Ιταλίας είναι ακλόνητα», ήταν η αντίδραση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σημείωσε δηκτικά ότι άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης «υιοθέτησαν πιο συνετή στάση».

«Οι αιτίες της υποβάθμισης αυτής είναι εξωγενείς και προσωρινές», ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι προσθέτοντας ότι «τα βασικά στοιχεία της οικονομίας της χώρας είναι υγιή».

click4more: Πιο φονικός κι από τον πόλεμο του Βιετνάμ ο κορονοϊός στις ΗΠΑ

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το παραγωγικό σύστημα της Ιταλίας έχει αναπτυχθεί με διαφοροποιημένο τρόπο, σε πολλαπλούς τομείς, και η χώρα καταγράφει εμπορικό πλεόνασμα.

Σημείωσε επίσης ότι ο Fitch δεν φάνηκε να «λαμβάνει υπόψη του τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις χώρες που την συνθέτουν και από τους θεσμούς της».

Πρόβλεψη για συρρίκνωση της οικονομίας 8%

Ο Standard and Poor’s διατήρησε έτσι την Παρασκευή αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ιταλίας, παρά την πανδημία, εξηγώντας πως θεωρεί ότι πρόκειται για χώρα με «διαφοροποιημένη και πλούσια οικονομία» και «επίπεδο ιδιωτικού χρέους που συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα της G7».

Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα γνωρίσει βαθιά ύφεση φέτος, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 8%. Το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στο 10,4% του ΑΕΠ, από 2,2% που προβλεπόταν πριν χτυπήσει η πανδημία και το 1,6% που καταγράφηκε το 2019. Το δημόσιο χρέος έτσι θα σημειώσει αλματώδη άνοδο στο 155,7% του ΑΕΠ φέτος, από 135,2% που προβλεπόταν πριν από τη συνεχιζόμενη κρίση και 134,8% το 2019.

Η κατάσταση πάντως αναμένεται να βελτιωθεί το 2021. Στις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 9,1% φέτος και ανάκαμψη, με ρυθμό ανάπτυξης 4,8%, το 2021.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΤΕΧΑΝ: Επίσημη παρουσίαση του νέου φωτοβολταϊκού κινητού πολυκέντρου ανακύκλωσης στην 89η ΔΕΘ
Η ΤΕΧΑΝ συμμετέχει στην 89η ΔΕΘ από τις 6 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου, με το Νέο Φωτοβολταϊκό Κινητό Πολυκέντρο Ανακύκλωσης – το 1ο Παγκοσμίως Ενεργειακά Αυτόνομο Κινητό Πολυκέντρο Ανακύκλωσης
Νέο Φωτοβολταϊκό Κινητό Πολυκέντρο Ανακύκλωσης της ΤΕΧΑΝ 1
Έρχεται αύξηση 2,35% στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2026 – Τη μισή αύξηση θα λάβουν όσοι έχουν προσωπική διαφορά
Από τον Ιανουάριο του 2026 και σε μόνιμη βάση όλοι οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν αύξηση βάση πληθωρισμού και ΑΕΠ καθώς δεν θα συμψηφίζεται το 50% της προσωπικής διαφοράς με την αύξηση της σύνταξης
Elderly Woman'S Hands Count Money, Euros, In Close-Up View 8