Οικονομία

Οι τράπεζες «παγώνουν» τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια για ένα χρόνο – Ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά

Σε πάγωμα για ένα χρόνο, όπως αναφέρουν απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, των κυμαινόμενων επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια προχωρούν εθελοντικά οι τράπεζες και μόνο για τα ενήμερα δάνεια.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες μετά την συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος και τους άσκησε ασφυκτική πίεση προκειμένου να αναλάβουν δράση προκειμένου αφενός να δώσουν ανάσα στους δανειολήπτες και αφετέρου να φράξουν τον δρόμο σε μία νέα γενιά «κόκκινων δανείων».

Το σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι τράπεζες και αναμένεται να μπει σε εφαρμογή προβλέπει ότι θα «παγώσουν» όλα τα επιτόκια βάσης (euribor μηνός, τριμήνου, ΕΚΤ και ελβετικού φράγκου), με αποτέλεσμα να «παγώσει» και το τελικό ύψος των επιτοκίων και βέβαια οι δόσεις των στεγαστικών δανείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα είναι στοχευμένο και θα αφορά τους δανειολήπτες με ενήμερο  στεγαστικό δάνειο και όχι γενικά τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία.

akinita intime

Αναμένεται η ημερομηνία «παγώματος» των επιτοκίων

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το νέο αυτό σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών που θέτουν σε εφαρμογή οι τράπεζες δεν θα αφορά, επί του παρόντος τουλάχιστον και τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Αυτό που απομένει να δούμε είναι ποια θα είναι η ημερομηνία «παγώματος» των επιτοκίων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα είναι αυτά που ίσχυαν για (euribor μηνός, τριμήνου, ΕΚΤ και ελβετικού φράγκου), με πιθανή ημερομηνία αναφοράς το τέλος Μαρτίου.

Επομένως θα ληφθεί υπόψη τι ίσχυε εκείνη την ημερομηνία και το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί με την προσθήκη του εκάστοτε spread.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο αφορά το σύνολο των στεγαστικών δανείων που ήδη έχουν χορηγηθεί, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων σε ελβετικό φράγκο, υπό την προϋπόθεση να είναι ενήμερα.

Από αυτό το πρόγραμμα εξαιρούνται όπως άλλωστε είναι φυσικό τα νέα δάνεια, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί στο τραπέζι μέχρι αυτή τη στιγμή.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν άμεσα, ίσως και πριν το Πάσχα που θα περιέχουν όλες τις λεπτομέρειες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Επενδύσεις και εξαγωγές στο επίκεντρο των συζητήσεων του Πιερρακάκη με τον Τούρκο ομόλογό του
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, με τους δύο ΥΠΟΙΚ να ανταλλάσσουν απόψεις για τις μακροοικονομικές εξελίξεις
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης με τον με τον Υπουργό Οικονομικών της Τουρκικής Δημοκρατίας Mehmet Şimşek
Το σοκ του Σι με τις σπάνιες γαίες δίνει στον Τραμπ την ευκαιρία να ξανακερδίσει τη Δύση
Κεντρικό θέμα στις φετινές συναντήσεις στην Ουάσινγκτον αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση της Κίνας να επιβάλει πρωτοφανείς ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών – κρίσιμων για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού υψηλής τεχνολογίας
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
Τσάπαλος (ΥΠΟΙΚ) για σχολάζουσες κληρονομιές: «Σε 15 μήνες το πολύ η εκκαθάριση αντί για 10 έτη που χρειαζόμασταν μέχρι τώρα»
Τι αλλάζει στις σχολάζουσες κληρονομιές και πώς θα αξιοποιήσει το Δημόσιο χιλιάδες ακίνητα, εξήγησε αναλυτικά ο εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος
Όμηρος Τσάπαλος
Νέος κίνδυνος για τα γαλλικά ομόλογα σε περίπτωση νέας μείωσης της πιστοληπτικής τους ικανότητας
Οι επικείμενες αποφάσεις για την πιστοληπτική ικανότητα ενδέχεται να προκαλέσουν εκ νέου αβεβαιότητα στην αγορά ομολόγων της Γαλλίας, μετά από μια μικρή ανάπαυλα αυτή την εβδομάδα
France financial fall on economy market. France financial crisis on economic graph