Επισημαίνει ότι αυτό θα είναι ευεργετικό τόσο για τη μείωση του χρέους όσο και για τους πολίτες, πράγμα που μπορεί να μην φαίνεται τώρα, αλλά θα φανεί στο μέλλον. Για να συμβεί αυτό απαιτείται να ικανοποιηθούν τρεις παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί η πορεία της οικονομίας.
Και αυτοί είναι:
-Η συνέχιση και η ορθολογική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
– Η αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ.
-Η αύξηση της αξίας των εξαγωγών.
Στην ανάλυση επισημαίνεται επίσης ότι ισχυροί ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, για παράδειγμα μεγαλύτεροι του 3%, παράλληλα με την μη ύπαρξη δημοσιονομικών πρωτογενών ελλειμμάτων αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για τη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στην περίπτωση που κατορθώσουμε να ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι τότε αυτομάτως η διαπραγματευτική δύναμη έναντι των δανειστών μας θα αυξηθεί και παράλληλα το κόστος δανεισμού τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα θα μειωθεί.
Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την αξιοπιστία της χώρας μας να κατορθώσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε τους δικούς μας, εθνικούς μηχανισμούς-θεσμούς δέσμευσης, οι οποίοι να στοχεύουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στον «σεβασμό» των δυνατοτήτων της οικονομίας μας, δηλαδή μακροχρόνια δημοσιονομική πειθαρχία.