weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«Πράσινο» φως των θεσμών για την εκταμίευση της υποδόσης 800 εκατ. ευρώ

«Πράσινο» φως των θεσμών για την εκταμίευση της υποδόσης 800 εκατ. ευρώ | Newsit.gr
Φωτογραφία Eurokinissi

Οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα και υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών για σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Παράλληλα υπήρξε συμφωνία και για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει την έγκριση για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ την ερχόμενη Πέμπτη στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του ESM.

Το κοινωνικό μέρισμα

Η Τρίτη (24.10.2017) είναι κρίσιμη ημέρα για το κοινωνικό μέρισμα, που θα βρεθεί στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένεται να αποφασίσουν αν θα εγκριθεί η διανομή του. Στην περίπτωση θετικής εξέλιξεις, θα εξεταστούν στη συνέχεια οι λεπτομέρειες για τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος.

Ειδικότερα στις σημερινές συναντήσεις:

– Διαπιστώθηκε ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση πάνω από τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. «Η δική μας πρόβλεψη για το 2017 είναι καλύτερη από 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2,2% είναι ο στόχος που θέλουμε να πιάσουμε, πάνω από τον οποίο έχουμε περιθώριο περαιτέρω δαπάνης της τάξης των 800 εκ ευρώ. Αυτό γράφει το προσχέδιο προϋπολογισμού. Η δική τους εκτίμηση (σ.σ.  των θεσμών) είναι ότι θα έχουμε σημαντική υπέρβαση του στόχου του 1,75%» σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο.Στη σημερινή συνάντηση δεν συζητήθηκε το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος το οποίο όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση θα διανείμει σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

– Για το 2018 έγινε συζήτηση η οποία, όπως σημειώνεται «πήγε καλά». Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και το τέλος της εβδομάδος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπάρχει χρόνος ως και την κατάθεση του προϋπολογισμού στα τέλη Νοεμβρίου.

Οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές

– Υπήρξε συμφωνία για την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της υποδόσης των 800 εκατ ευρώ από τον ESM την Πέμπτη. Η εκταμίευση της δόσης αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου. Η καθαρή μεταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο ήταν 1,5 δισ. ευρώ ή 1,25 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή ο αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος αυτό επιτεύχθηκε ύστερα από μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν πολλοί φορείς όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο ΕΦΚΑ αλλά και ο ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το καλοκαίρι του 2016 είχαν καταβληθεί για τον σκοπό αυτόν 1,5 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες και τώρα 1,25 δισ. ευρώ σε 2,5 μήνες.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μαζί με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τα ληξιπρόθεσμα και της δόσης που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία του «μαξιλαριού» ρευστότητας για την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Η συνεδρίαση του ESM

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εξετάσει στις 26 Οκτωβρίου το ζήτημα της αποδέσμευσης για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που συνδέονται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Η ανακοίνωση του ESM για την υποδόση

Με σημερινή ανακοίνωσή του ο ESM αναφέρει ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο θα εξετάσει την αξιολόγηση των θεσμών σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Μια ικανοποιητική αξιολόγηση, υπό τους όρους της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών». Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση του E.S.M.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιουλίου το Δ.Σ. ενέκρινε την τρίτη δόση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Είχε ύψος 8.5 δισ. ευρώ. Ακόμη, την αποδέσμευση 7.7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το πρόγραμμα της Τρίτης

Την Τρίτη συνεχίζονται οι συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των Θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

09.30 Ενέργεια -Γ.Σταθάκης

11.00 Στρατηγική ανάπτυξης/Αναπτυξιακή Τράπεζα -Δ. Παπαδημητρίου

12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός)- Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Σ.Κοντονής, Ε.Αχτσιόγλου

14:30 Επισκόπηση προγράμματος -Ε.Τσακαλώτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου, Δ.Λιάκος

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

#TAGS MM