Οικονομία

Στο στόχαστρο των ελέγχων οι off shore εταιρίες

Φυσικά πρόσωπα και τράπεζες που συνδέονται με off shore εταιρίες μέσω πληρωμών και συναλλαγών αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με εκείνο Προστασίας του Πολίτη έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους για να εξακριβώσουν ποιοι Έλληνες εμπλέκονται σε off shore εταιρίες. Στόχος των ερευνών να καταρτιστεί το συντομότερο δυνατό μια λίστα με όσους έχουν μετοχές σε ανάλογες εταιρίες.

Στο πλαίσιο των ερευνών ζητούνται από τις τράπεζες να παραδώσουν λίστες με εκείνους που πληρώνουν μέσω προσωπικών λογαριασμών τις ετήσιες χρεώσεις για συντήρηση off shore εταιρείας. Οι έλληνες φορολογούμενοι που διατηρούν off shore εταιρίες είναι υποχρεωμένοι να τις δηλώνουν. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που διενεργούνται τέτοιου είδους έλεγχοι.

Στο… κυνήγι των φοροφυγάδων με τις off shore έχει μπει και τα τμήματα της δίωξης ναρκωτικών και διακίνησης όπλων, αφού οι αρχές σκοπεύουν να εντοπίσουν και τα χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Οι έλεγχοι θα εστιάσουν και στις υπερτιμολογήσεις, κυρίως μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με την DePuy και τους έλληνες ορθοπεδικούς. Στοιχεία που διαθέτουν οι αρχές δείχνουν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στις υπερτιμολογήσεις παίζουν οι off shore εταιρίες, καθώς επιχειρήσεις –πολυεθνικές στην πλειοψηφία τους- τις χρησιμοποιούν για να αυξάνουν τις τιμές προϊόντων που εισάγουν στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως υποτιμολογούν τα προϊόντων που εξάγουν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος είναι σημαντική.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα