Οικονομία

Τορπίλη ΔΝΤ: Αναπόφευκτος ο κόφτης το 2018 – Επιπλέον μέτρα 2,7 δισ το 2019!

Μαύρες είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2018 και το 2019!

Μπορεί μεν να εκτιμά ότι θα έχουμε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% ΑΕΠ, όμως, προβλέπει ότι για το 2018 δεν θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο Μνημόνιο, ήτοι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, προβλέποντας ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 2%, από 1,5% που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο. Στην συνέχεια, δηλαδή από το 2019 έως και το 2022 το Ταμείο εκτιμά ότι ο Προυπολογισμός της Ελλάδος θα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ μόνον.

Αυτό σημαίνει ότι το 2018 αφού δεν θα πιαστεί ο στόχος θα έχουμε ενεργοποίηση του λεγόμενου κόφτη και το 2019 θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα 2,7 δισ!

Για το 2017 το Ταμείο προβλέπει ότι το πρωτογενές πλέονασμα θα υποχωρήσει στο 1,7% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας στο υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής, για φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι 1,75%.

Το Δημόσιο Χρέος το Ταμείο προβλέπει ότι θα συνεχίσει ν΄αυξάνει έως και το 2018 οπότε αναμένεται ν΄αγγίξει το 181,5% του ΑΕΠ από 180,7% το 2017 (υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη για το 2017 τον Οκτώβριο ανέβαζε το χρέος στο 184,7% του ΑΕΠ) Σημειώνεται ότι το 2016 το χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 181,3% του ΑΕΠ. Απο το 2019 προβλέπεται αποκλιμάκωση του στο 174,3% για να μειωθεί το 2022 στο 162,8% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες συνιστώσες του κρατικού Προυπολογισμού το Ταμείο προβλέπει ότι τα έσοδα θα αγγίξουν ως ποσοστό το 50,3% του ΑΕΠ το 2016, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο που έχει επιτευχθεί από το 2008 και εντεύθεν. Στη συνέχεια ωστόσο θα υποχωρήσουν στο 48,9% του ΑΕΠ φέτος, και στο 47,3% το 2018, ενώ το 2019 θα μειωθούν περαιτέρω στο 46,4%, για να φθάσουν το 44,7% το 2022. Αντιστοιχως οι δαπάνες το 2016 προβλέπεται ότι θα υποχωρήσουν στο 50,3% του ΑΕΠ από 51,2% το 2015. Το 2018 εκτιμάται περαιτέρω συρρίκνωση τους στο 48,3%, και στο 47,8% 2019, για να φθάσουν το 47,2% το 2022.

Σε κάθε περίπτωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρινίζει ότι οι προβλέψεις αυτές προυποθέτουν την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής του ESM. Στηρίζονται δε σε προκαταρκτικά στοιχεία της 15ης Φεβρουαρίου και επομένως μπορεί ν΄αναθεωρηθούν μετά τη δημοσιοποιήση των οριστικών στοιχείων από την Εurostat την 21η Απριλίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η Κομισιόν προτείνει αναστολή των εμπορικών διατάξεων με το Ισραήλ και επιβολή κυρώσεων σε 2 υπουργούς
Η αναστολή αφορά τις βασικές εμπορικές διατάξεις της συμφωνίας και στην πράξη σημαίνει ότι οι εισαγωγές από το Ισραήλ θα χάσουν την προτιμησιακή πρόσβασή τους στην αγορά της ΕΕ
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Νέα έκρηξη στις τιμές των διαμερισμάτων – Αυξήθηκαν κατά 7,3% στο β’ τρίμηνο του 2025
Η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024 ήταν 6,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 7,6% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών
Πολυκατοικίες
Γερμανία: «Θερμό φθινόπωρο» Μερτς με μειώσεις στην υγεία, τα επιδόματα και τις συντάξεις μετά τις αυξήσεις των πολεμικών δαπανών
Μετά την ψήφιση της συνταγματικής μεταρρύθμισης για τη χαλάρωση του φρένου χρέους για χάρη των αμυντικών δαπανών, ο Μερτς προχωρά σε σκληρές παρεμβάσεις στο σύστημα υγείας, ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς μιλά στη γερμανική Βουλή 2