Οικονομία

Χρεώσεις στα POS: Τα εναλλακτικά σενάρια στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να «λυθεί», με τον «έναν ή τον άλλον» τρόπο, το ζήτημα με τις χρεώσεις στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ειδικά στις μικροσυναλλαγές, εκφράζουν ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) στο newsit.gr.

To θέμα με τις χρεώσεις στις ηλεκτρονικές πληρωμές είχε αναδείξει πρόσφατα και ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής. Ο υπουργός είχε υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βρεθεί μία λύση για το ζήτημα, το οποίο απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν πως στην παρούσα φάση, αυτό που αναμένει το οικονομικό επιτελείο είναι η ανταπόκριση της αγοράς μετά από τις πρώτες συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με εκπροσώπους φορέων της αγοράς, όπως έχει αναδείξει και το newsit.gr.

Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων εξετάστηκε το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, ειδικά για τις μικροσυναλλαγές με την χρήση καρτών, ενώ παράλληλα από το ΥΠΟΙΚ εκφράζεται η αισιοδοξία πως με την καλή θέληση όλων, έγινε απολύτως κατανοητή η ευρύτερη διάσταση του ζητήματος, καθώς μέλημα των ιθυνόντων του υπουργείου είναι να μη δυσφημιστεί η διαδικασία πληρωμής με κάρτα.

Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν στο newsit.gr πως θα πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο για να υιοθετήσουν όλοι οι πολίτες τη μέθοδο πληρωμής με κάρτα, διότι αυτό εν τέλει θα αποβεί εις όφελος, τόσο των πολιτών και των παραγόντων της αγοράς, όσο φυσικά και της πολιτείας, κάτι που, όπως εκτιμούν, έχει γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως πλέον σειρά έχει η πλευρά της αγοράς, να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει προτάσεις, τις οποίες το ΥΠΟΙΚ είναι διατεθειμένο να ακούσει.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως επειδή το συγκεκριμένο είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και «πρέπει να λυθεί, θα λυθεί είτε με συναινετικές διαδικασίες είτε με αποφασιστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς με γνώση των διαβουλεύσεων κυβέρνησης με τα σχήματα Visa και Mastercard, τις τράπεζες και τους εκκαθαριστές συναλλαγών, θεωρούν ως το πιο απίθανο σενάριο μία “μονομερή” απόφαση της να νομοθετήσει παρεμβάσεις στο ζήτημα των προμηθειών ερήμην των παραπάνω σχημάτων, των τραπεζών και των εκκαθαριστών συναλλαγών, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το πιο πιθανό ενδεχόμενο, δηλαδή αυτό της “συναινετικής” λύσης μεταξύ κυβέρνησης – σχημάτων, τραπεζών και εκκαθαριστών συναλλαγών θα σημάνει και πάλι λήψη μίας νομοθετικής πρωτοβουλίας από πλευράς κυβέρνησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ: Νέα μεταφορά έκτακτων κερδών 1,6 δισ. ευρώ, από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για την Ουκρανία
Το 95% των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της Ουκρανίας μέσω του μηχανισμού συνεργασίας για τα δάνεια προς την Ουκρανία (ULCM) και το 5% μέσω του ΕΜΕ
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας 1
Επιχείρηση «Κρουαζιέρα θα σε πάω» στη Σαντορίνη: Πρόστιμα από την ΑΑΔΕ ύψους 14.140 ευρώ
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πραγματοποίησαν την Επιχείρηση «Κρουαζιέρα θα σε πάω» προκειμένου να διαπιστώσουν την ορθή εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό
Φωτογραφία της ΑΑΔΕ 6
Η ΕΚΤ φαίνεται να καθυστερεί την τελευταία μείωση επιτοκίων του κύκλου μέχρι τον Δεκέμβριο
Η αναμονή μέχρι την τελική απόφαση του 2025 θα δώσει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ τον πολυτέλεια να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου που προκάλεσε ο Τραμπ
Το γλυπτό του ευρώ μπροστά από την έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη