Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή άνοδος και εβδομαδιαία κέρδη 1,4% για τον Γενικό Δείκτη – Μικρές απώλειες στην Ευρώπη – Άλμα για το πετρέλαιο

Με μικρή άνοδο έκλεισε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο κατά την τελευταία ημέρα της εβδομάδος, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος. Το κλίμα στην Ευρώπη ήταν αρνητικό ενώ το άνοιγμα στην Ν. Υόρκη ήταν συγκρατημένο ανοδικό.

Έτσι λοιπόν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινήθηκε σε ένα σχετικά μικρό εύρος, κάτι λιγότερο από 10 μονάδες με υψηλό της 1.312,32 μονάδες και χαμηλό τις 1.302,66 μονάδες. Έκλεισε τελικά στις 1.311,67 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%. Ο τζίρος ήταν σχετικά αυξημένος στα 75,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 εκατ. πακέτα. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη 1,4%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,05% στις 1.077 μονάδες, ο FTSE έκλεισε αμετάβλητος στις 3.167,34 μονάδες, ενώ ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή άνοδο 0,03% στις 2.264,56 μονάδες.

Σημαντική άνοδος είχε η μετοχή της ΔΕΗ με εντυπωσιακά κέρδη 3,1% στο δεύτερο μισό της ημέρας και τζίρο 5 εκατ. Από κοντά και η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με κέρδη 2,65% και τζίρο 1,5 εκατ.

Μοιρασμένα ήταν τα πρόσημα στις τράπεζες, με την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να σημειώνει άνοδο 0,98% και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είχε επίσης άνοδο 0,44%. Αντίθετα απώλειες είχε η Alpha Bank 0,32% και η Eurobank 0,98%, αλλά σημαντικό τζίρο στα 4,5 εκατ. και 4,3 εκατ. αντίστοιχα.

Ανοδικά και με σημαντικό τζίρο για τον ΟΤΕ και την Aegean. Η πρώτη έκλεισε με κέρδη 0,5% και τζίρος 3,3 εκατ. και η δεύτερη επίσης με ανάλογα κέρδη και τζίρο 1 εκατ.

Από την άλλη, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ διόρθωσε μετά το ράλι των τελευταίων ημερών με πτώση 1,6%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ  υποχώρησε κατά 2,2%, η Jumbo έχασε 1,3% και η Quest 1,4%.

Απώλειες επίσης για τον ΟΠΑΠ με 0,76% και τα ΕΛΠΕ με 0,4% και τζίρο στα 5,7 εκατ. και οι δυο.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intrakat σημείωσε κέρδη 1,4% με ισχυρό τζίρο 1,5 εκατ. η Intralot ενισχύθηκε κατά 2,4% με 1,4 εκατ. ενώ η Intracom έχασε 1,2% με 740 χιλ. ευρώ.

Στην Ν. Υόρκη ο Dow Jones οριακή άνοδο 0,06%, ο S&P 500 άνοδο 0,38%, ενώ κέρδη σημειώνει επίσης ο Nasdaq 0,46%.

Κάποιες τάσεις βελτίωσης δείχνει και το κλίμα στην Ευρώπη, καθώς οι απώλειες που είχαν ξεπεράσει και το 1% περιορίστηκαν, Ο Dax υποχώρησε 0,14%, ο CAC 40 έχασε 0,40% και ο FTSE 100 ήταν κάτω κατά 0,43%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρώς από το 4% (στο 3,958%) του αμερικανικού διετούς κινείται στο 4.322%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του στο 3,251%.

Τέλος, στο πετρέλαιο οι τιμές κινούνται υψηλότερα με φόντο τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, με το Brent στα 78,98 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,71% και το αμερικάνικο αργό στα WTI στα 73,92 δολάρια με κέρδη 2,42%. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το αναμενόμενο πάγωμα των επιτοκίων αυξάνει το κόστος δανεισμού
Η κίνηση αυτή αντανακλά μια μετατόπιση στο κλίμα της αγοράς, με τα συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων που συνδέονται με τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο να υποδηλώνουν πλέον περίπου ισόποσες πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων
iStock
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση απορρίπτει προτάσεις για φόρο πλούτου για τον προϋπολογισμό
Η κυβέρνηση αντιτάχθηκε στις προτάσεις, λέγοντας ότι η Γαλλία δεν έχει ποτέ φορολογήσει επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία και ότι τα μέτρα πιθανότατα θα καταργηθούν από το συνταγματικό δικαστήριο
Alexis Sciard
ΔΥΠΑ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνεργάζονται για τη στήριξη των νέων – Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για σπουδαστές
Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (31.10.25), στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) Μαθητείας Πειραιά, με σκοπό την ενημέρωση και τη διάθεση των πρώτων καρτών στους σπουδαστές
ΔΥΠΑ και ΙΝΕΔΙΒΙΜ συνεργάζονται για τη στήριξη των νέων – Δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων για σπουδαστές
Πιερρακάκης: Η μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή της μεταπολίτευσης – Τι προβλέπει η νέα φορολογική μεταρρύθμιση
Το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένα καλά μελετημένο σχέδιο παρεμβάσεων που ενισχύει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ
Κυριάκος Πιερρακάκης
Πρόταση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων για ελληνικά πολεμικά πλοία στο πρόγραμμα SAFE
Η πρωτοβουλία στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών ή τρίτων χωρών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ελληνικής ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας
American Modern Warship In The Ocean