Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή άνοδος και εβδομαδιαία κέρδη 1,4% για τον Γενικό Δείκτη – Μικρές απώλειες στην Ευρώπη – Άλμα για το πετρέλαιο

Με μικρή άνοδο έκλεισε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο κατά την τελευταία ημέρα της εβδομάδος, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος. Το κλίμα στην Ευρώπη ήταν αρνητικό ενώ το άνοιγμα στην Ν. Υόρκη ήταν συγκρατημένο ανοδικό.

Έτσι λοιπόν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινήθηκε σε ένα σχετικά μικρό εύρος, κάτι λιγότερο από 10 μονάδες με υψηλό της 1.312,32 μονάδες και χαμηλό τις 1.302,66 μονάδες. Έκλεισε τελικά στις 1.311,67 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%. Ο τζίρος ήταν σχετικά αυξημένος στα 75,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 εκατ. πακέτα. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη 1,4%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,05% στις 1.077 μονάδες, ο FTSE έκλεισε αμετάβλητος στις 3.167,34 μονάδες, ενώ ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή άνοδο 0,03% στις 2.264,56 μονάδες.

Σημαντική άνοδος είχε η μετοχή της ΔΕΗ με εντυπωσιακά κέρδη 3,1% στο δεύτερο μισό της ημέρας και τζίρο 5 εκατ. Από κοντά και η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με κέρδη 2,65% και τζίρο 1,5 εκατ.

Μοιρασμένα ήταν τα πρόσημα στις τράπεζες, με την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να σημειώνει άνοδο 0,98% και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είχε επίσης άνοδο 0,44%. Αντίθετα απώλειες είχε η Alpha Bank 0,32% και η Eurobank 0,98%, αλλά σημαντικό τζίρο στα 4,5 εκατ. και 4,3 εκατ. αντίστοιχα.

Ανοδικά και με σημαντικό τζίρο για τον ΟΤΕ και την Aegean. Η πρώτη έκλεισε με κέρδη 0,5% και τζίρος 3,3 εκατ. και η δεύτερη επίσης με ανάλογα κέρδη και τζίρο 1 εκατ.

Από την άλλη, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ διόρθωσε μετά το ράλι των τελευταίων ημερών με πτώση 1,6%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ  υποχώρησε κατά 2,2%, η Jumbo έχασε 1,3% και η Quest 1,4%.

Απώλειες επίσης για τον ΟΠΑΠ με 0,76% και τα ΕΛΠΕ με 0,4% και τζίρο στα 5,7 εκατ. και οι δυο.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intrakat σημείωσε κέρδη 1,4% με ισχυρό τζίρο 1,5 εκατ. η Intralot ενισχύθηκε κατά 2,4% με 1,4 εκατ. ενώ η Intracom έχασε 1,2% με 740 χιλ. ευρώ.

Στην Ν. Υόρκη ο Dow Jones οριακή άνοδο 0,06%, ο S&P 500 άνοδο 0,38%, ενώ κέρδη σημειώνει επίσης ο Nasdaq 0,46%.

Κάποιες τάσεις βελτίωσης δείχνει και το κλίμα στην Ευρώπη, καθώς οι απώλειες που είχαν ξεπεράσει και το 1% περιορίστηκαν, Ο Dax υποχώρησε 0,14%, ο CAC 40 έχασε 0,40% και ο FTSE 100 ήταν κάτω κατά 0,43%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρώς από το 4% (στο 3,958%) του αμερικανικού διετούς κινείται στο 4.322%, ενώ το ελληνικό 10ετές βλέπει τη δική του στο 3,251%.

Τέλος, στο πετρέλαιο οι τιμές κινούνται υψηλότερα με φόντο τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, με το Brent στα 78,98 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,71% και το αμερικάνικο αργό στα WTI στα 73,92 δολάρια με κέρδη 2,42%. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Αγωνία σε κυβέρνηση και εξαγωγείς δύο μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας Τραμπ για τους δασμούς - Το «καλό» και το κακό σενάριο
Ενδεχόμενοι αμερικανικοί δασμοί σχεδόν 20% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών τροφίμων και αγροτικών τροφίμων θα έπληττε ιδιαιτέρως την Ελλάδα, η οποία εξάγει βρώσιμη ελιά και φέτα στις ΗΠΑ
National flag of Greece and euro coins
Οι απειλές Τραμπ για επιπλέον δασμούς ρίχνουν τις αγορές δύο μέρες πριν τη λήξη του τελεσιγράφου της 9ης Ιουλίου
Η αγορά περίμενε λεπτομέρειες σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς. Οι επενδυτές ήθελαν να μείνουν μακριά από την αγορά μετοχών μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες, δήλωσε ο Shoichi Arisawa, γενικός διευθυντής του τμήματος επενδυτικών ερευνών της IwaiCosmo Securities
Χρηματιστηριακός δείκτης Ασίας
Ο Τραμπ απειλεί με πρόσθετο δασμό 10% όποια χώρα ευθυγραμμισθεί με το «αντιαμερικανικό» μέτωπο των BRICS – Σε ισχύ από την 1η Αυγούστου
«Οποιαδήποτε χώρα ευθυγραμμιστεί με τις αντιαμερικανικές πολιτικές των BRICS, θα επιβαρυνθεί με ΠΡΟΣΘΕΤΟ δασμό 10%», δήλωσε ο Τραμπ χθες
Ντόναλντ Τραμπ