Χρηστικά

ΑΑΔΕ: Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι σε 700.000 «κλειστά» ακίνητα

Μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων μεταξύ ΑΑΔΕ και ΔΕΔΔΗΕ φιλοδοξεί το υπουργείο Οικονομικών να ελέγχει περί τις 700.000 ακίνητα που είναι δηλωμένα ως «κλειστά», δηλαδή πως δεν χρησιμοποιούνται.

Ο λόγος πως η ΑΑΔΕ θέλει να «πιάσει» και αυτή την πλευρά της φοροδιαφυγής, καθώς πολλά ακίνητα που είναι δηλωμένα ως τέτοια ή και μονοκατοικίες κάθε άλλο κλειστά είναι.

Έτσι,  η Φορολογική Διοίκηση θα λάβει από τον ΔΕΔΔΗΕ τα εξής στοιχεία:

  • Αριθμό Παροχής
  • ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμό αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ)
  • Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh)
  • Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού)
  • Ημερολογιακό έτος αναφοράς με τους μετρητές του ηλεκτρικού ρεύματος χιλιάδες κατοικίες που ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία, προκειμένου να εντοπίσει τις όποιες περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων από ιδιοκτήτες.

Πώς φοροδιαφεύγουν όσοι ψευδώς δηλώνουν τα ακίνητα τους ως «κλειστά»

Στο στόχαστρο των ελέγχων μπαίνουν όσοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα τους ως κενά στο Ε9 ενώ αξιοποιούνται κανονικά.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής:

  • Tα κενά ακίνητα εξαιρούνται του τεκμηρίου διαβίωσης, που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης, ειδικά αν εμφανίζει πολύ χαμηλό εισόδημα, επιβαρύνεται με μικρότερο φόρο εισοδήματος.
  • αν ο ιδιοκτήτης του δηλωμένου ως «κλειστού» το νοικιάζει παράτυπα με «μαύρα», τότε δεν πληρώνει φόρο για τα έσοδα.

Τέλος, αν ακίνητο έχει δηλωθεί ως κενό, ο ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να πληρώνει ούτε και δημοτικά τέλη. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Η ολοκλήρωση των έργων αυτών στοχεύει αφενός στην προστασία ανθρώπινων ζωών και περιουσιών και αφετέρου στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών και του περιβάλλοντος απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα
Ακίνητα
Νίκος Ταγαράς: «Εκσυγχρονίζουμε τους κανόνες αδειοδότησης και κατασκευής των κτιρίων»
Τροποποιούνται με την υπουργική απόφαση διατάξεις που αφορούν στην ταξινόμηση των κτιρίων, στην ασφάλεια, στην αντοχή, στα δομικά στοιχεία των κατασκευών καθώς και εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης και ηλεκτροδότησης
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς