Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Ακίνητα: Ποιες είναι οι ακριβότερες περιοχές για αγορά και ενοικίαση σπιτιού

Ακίνητα: Ποιες είναι οι ακριβότερες περιοχές για αγορά και ενοικίαση σπιτιού
Φωτογραφία-Eurokinissi

Συνεχίστηκε το ράλι των τιμών στα ενοίκια και στις τιμές πώλησης των ακινήτων και το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η περιοχή μάλιστα που ξεχώρισε καθώς σημείωσε αισθητά υψηλότερες τιμές σε σχέση με το 2022 ήταν ο Πειραιάς, ενώ τα πρωτεία της ακρίβειας και γι’ αυτό το τρίμηνο κατείχαν τα Νότια Προάστια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου του Spitogatos, οι τιμές για την αγορά ενός ακινήτου αυξηθήκαν κατά 11%, ενώ η αύξηση των ενοικίων για το 2023 έφτασε λίγο πάνω από το 7%.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια ακινήτων το 2023, σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν για ακόμα ένα τρίμηνο στον Πειραιά, με τα ενοίκια στον δήμο να καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση στην Αττική στο +17,4% με μία μέση τιμή στα 9,6 ευρώ ανά τ.μ. Ωστόσο υψηλότερη μέση τιμή στην Αθήνα με 12 ευρώ ανά τ.μ. παρατηρείται στα νότια προάστια, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 10,5% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023 έναντι του δ’ τριμήνου του 2022. Ακολουθούν τα βόρεια προάστια με 10,77 ευρώ ανά τ.μ. (+7,7%), ενώ στα 10 ευρώ ανά τ.μ. είναι η μέση τιμή στο κέντρο της πόλης.

Πιο οικονομικές τιμές για ενοικίαση σπιτιού και αυτό το τρίμηνο συνεχίζουν να υπάρχουν στα Δυτικά Προάστια. Συγκεκριμένα, οι τιμές των ενοικίων ανέρχονται στα 8,05 ευρώ ανά τ.μ., όταν βέβαια πέρυσι έφταναν τα 7,37 ευρώ ανά τ.μ., σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 9,20%.

Έως 13,4% έφθασε η άνοδος στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στους περιφερειακούς δήμους του νομού όπου η μέση τιμή των ζητούμενων μισθωμάτων άγγιξε τα 6,67 ευρώ ανά τ.μ. Εντός του δήμου της Θεσσαλονίκης τα ζητούμενα ενοίκια είναι πλέον στα 8,5 ευρώ ανά τ.μ. από 7,68 ευρώ ανά τ.μ. το δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ χαμηλή αύξηση καταγράφεται στα ενοίκια στο υπόλοιπο του νομού (+2,4%) με το μέσο ενοίκιο να είναι σχετικά χαμηλό στα 3,84 ευρώ ανά τ.μ. Όσο για τις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 3,33 ευρώ ανά τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 30 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.

Στο ζενίθ οι τιμές πώλησης των κατοικιών

Σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη και από τα ενοίκια έφτασαν οι τιμές πώλησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα και πάλι ο Πειραιάς, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί σε ένα επενδυτικό προορισμό λόγω των σημαντικών έργων που παίρνουν σάρκα και οστά σ΄ αυτόν, σημείωσε αύξηση +25,6% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022 στις τιμές πώλησης στα προάστια και +23,2% στο δήμο.

Ωστόσο οι περιοχές στα προάστια του Πειραιά παρά την τεράστια αύξηση που καταγράφηκε στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών, παραμένουν οι οικονομικότερες στην Αττική με 1.800 ευρώ ανά τ.μ. Στις ίδιες περιοχές το ίδιο διάστημα πριν δύο χρόνια οι ζητούμενες τιμές διαμορφώνονταν στα 1.313 ευρώ ανά τ.μ.

Ακόμη, τα Νότια Προάστια, όπως σε κάθε τρίμηνο συνεχίζουν να έχουν τις ακριβότερες τιμές κατοικιών προς πώληση, καθώς αυτές διαμορφώνονται στα 3.636 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι 3.261 ευρώ ανά τ.μ. το 2022, έχοντας μια αύξηση της τάξεως του 11,5%. Η δεύτερη πιο ακριβή περιοχή θεωρούνται ξανά τα Βόρεια Προάστια, όπου η ζήτηση για κατοικίες έχει επιστρέψει τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους. Οι τιμές για τα σπίτια προς πώληση ανέρχονται σε 2.950 ευρώ ανά τ.μ. Όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή ανά τ.μ. με βάση τις αγγελίες είναι τώρα στα 2.037 ευρώ ανά τ.μ. έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 14,8% έναντι του δ’ τριμήνου του 2022.

Σε Ιόνιο, Κρήτη και Πελοπόννησο παρατηρήθηκαν εντυπωσιακές αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών με πρωταθλήτρια τη Λευκάδα όπου παρουσιάστηκε αύξηση 23,3% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2022.

Στην Ηπειρωτική Ελλάδα από την άλλη, οι περιοχές με τις υψηλότερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών εντοπίζονται για το δ’ τρίμηνο του 2023 στον νομό Ευρυτανίας με +34% στα 1.273 ευρώ ανά τ.μ. και στον νομό Πρέβεζας (+16,8%).

Στον αντίποδα η μεγαλύτερη μείωση όσον αφορά στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφεται στην Καστοριά με -15,40%.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις