Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ακίνητα: Ποιες περιοχές της Αθήνας έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις

Ακίνητα: Ποιες περιοχές της Αθήνας έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις
Φωτογραφία-Eurokinissi

Η αυξανόμενη ζήτηση σε ακίνητα σε όλο το χάρτη της Αττικής, η άνοδος στις τιμές των ενοικίων αλλά και των ζητούμενων τιμών, καθώς και η βελτίωση των αστικών υποδομών έχει φέρει στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος νέες περιοχές. Πρόκειται για γειτονιές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στα Δυτικά Προάστια, και πέριξ του Πειραιά, οι οποίες μάλιστα θεωρούνται εξαιρετικά ανερχόμενες και ήδη το δ΄ τρίμηνο του 2023 γι’ αυτές έκλεισε με ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Protio, τις υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές φαίνεται ότι έχουν οι υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, στις οποίες ωστόσο τα επόμενα χρόνια υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς ήδη οι τιμές πώλησης και ενοικίων ακινήτων έχουν καταγράψει άνοδο.

Συγκεκριμένα, στην κορυφή της λίστας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους βρίσκεται η  Πλατεία Αμερικής με απόδοση 7.2%, ακολουθούν  η Αττική με 7.1% και η πλατεία Βικτωρίας με 6.9%, οι οποίες αν και με μικρότερη απόδοση από το προηγούμενο εξάμηνο (7.7% και 7.1% αντίστοιχα) ανήκουν πλέον στις τρεις πρώτες περιοχές με την υψηλότερη απόδοση.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της έρευνας, οι εν λόγω περιοχές το δεύτερο εξάμηνο εκτόπισαν από τις πρώτες θέσεις τα Δυτικά προάστια, που κρατούσαν τα πρωτεία των υψηλών αποδόσεων στο πρώτο μισό του έτους.

Συγκεκριμένα, στο προηγούμενο εξάμηνο την πρώτη θέση είχε  το Αιγάλεω με 8.2% απόδοση, ξεχωρίζοντας ως μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές για επενδύσεις. Από το βάθρο επίσης έπεσαν και η Νίκαια που είχε σημειώσει  7.9% και η περιοχή των Πατησίων με 7.8%.

Δυναμικό «μπάσιμο» ωστόσο στο εγχώριο real estate κάνουν και κάποιες άλλες περιοχές που φαίνεται ότι σταδιακά κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς αν και δεν είναι  ιδιαίτερα δημοφιλείς καταγράφουν ελκυστικές αποδόσεις. Ο λόγος για την περιοχή του Πολυτεχνείου με απόδοση στο 6.7%, ακολουθεί το Περιστέρι και  η Κυψέλη με 6.3%, το Αιγάλεω με 6%, Περισσός (Νέας Ιωνίας) με 5.9%.

Αξιοσημείωτη είναι και η ιδιαίτερη αύξηση του ενδιαφέροντος για περιοχές όπως ο Πειραιάς, που σημειώνει αποδόσεις της τάξεως του 5,9% και ο Κορυδαλλός με 5.8%. Μάλιστα, ο Πειραιάς έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια κάτι που φαίνεται και από την ραγδαία αύξηση των τιμών των κατοικιών είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση.

Συγκεκριμένα, με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το σύνολο της χώρας «έτρεξαν» οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών, κατά τη διάρκεια του 2023, καθιστώντας τα ακίνητα που βρίσκονται πέριξ του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, «πρωταθλητές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής ανάλυσης του Spitogatos Insights, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ο δείκτης SPI (Spitogatos Property Index) σημείωσε αύξηση κατά 11,9% στο σύνολο της χώρας, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ωστόσο στον Πειραιά και ιδίως στις πιο δημοφιλείς περιοχές του, η αύξηση των ζητούμενων τιμών ήταν τριπλάσια. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Καλλίπολη – Φρεαττύδα, η μέση ζητούμενη τιμή αυξήθηκε κατά 36,3% σε μόλις 12 μήνες, φτάνοντας τα 2.700 ευρώ/τ.μ. Μεγάλη αύξηση κατά 36% σημειώθηκε επίσης στη Δραπετσώνα.

Το φαινόμενο αυτό έχει εξήγηση και αυτή έγκειται στις αλλαγές που έγιναν πέρυσι στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα». Ο διπλασιασμός του ελάχιστου ορίου επένδυσης από τις 250.000  στις 500.000 στις δημοφιλείς περιοχές έστρεψε ένα μεγάλο μέρος των ξένων επενδυτών προς τον Πειραιά.

Τέλος, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν επαγγελματίες της αγοράς, ισχυρές αποδόσεις και περαιτέρω ανάπτυξη θα έχουν κατά κύριο λόγο οι περιοχές που σήμερα ακόμα θεωρούνται υποβαθμισμένες,  αλλά και αυτές που μελλοντικά θα έχουν πλησίον τους τη γραμμή 4 του Μετρό.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις