Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Ακίνητα: Τελειώνει ο χρόνος για τις δηλώσεις των παρόχων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ακίνητα: Τελειώνει ο χρόνος για τις δηλώσεις των παρόχων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Έως τις 20 Μαρτίου έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν για υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης για να υποβάλουν τις δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής που αφορούν στις μισθώσεις του αμέσως προηγούμενου διαστήματος, καθώς ο νόμος ορίζει πως πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

Μάλιστα, από τούδε και στο εξής προστίθεται και μία επιπλέον μορφή «πίεσης» στους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς από τις 8 Απριλίου 2024 ενεργοποιείται το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής και μεταφέρονται άμεσα σε αυτό οι σχετικές αρμοδιότητες των ΔΟΥ ΙΒ’ και ΙΖ’ Αθηνών, Γλυφάδας, και Ελευσίνας. Σταδιακά, μέχρι τις 22 Απριλίου θα ακολουθήσουν τα τμήματα φορολογίας κεφαλαίου όλων των εφοριών του νομού με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων για παραβάσεις που αφορούν σε μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες σε μετρητά αλλά και βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ τον Μάιο έρχεται και η σειρά της Θεσσαλονίκης.

Ας σημειωθεί πως μόλις προ δύο εβδομάδων, στις 28 Φεβρουαρίου, έληξε η ετήσια προθεσμία για τις τροποποιητικές δηλώσεις στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής των ιδιοκτητών που αποκομίζουν έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, για το σύνολο του 2023. Έως τότε, οι ιδιοκτήτες είχαν την ευκαιρία να «διορθώσουν» όποια στοιχεία «ξέχασαν» να συμπληρώσουν στις μηνιαίες δηλώσεις. Πέραν τούτου, όποιες παρατυπίες εντοπιστούν κατά τους ελέγχους θα αντιμετωπιστούν με αυστηρά πρόστιμα.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες των ΚΕΦΟΚ, θα είναι η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων αλλά και όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, προβλέπεται η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες και τέλος η διενέργεια ελέγχου και επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα για τους εκμισθωτές βραχυχρόνιας διαμονής, τα πρόστιμα αυτά θα φτάνουν έως τις 20.000 ευρώ ενώ προβλέπεται ακόμα και αποβολή από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αν και εφόσον «παρέλειψαν» να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία του 2023 στο μητρώο της ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου. Τέλος, όσοι φορολογούμενοι δεν φρόντισαν να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2023 απειλούνται με φορολόγηση του 100% των εισοδημάτων που δηλώθηκαν στις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν τα έχουν εισπράξει.

Σε ό,τι αφορά τις μηνιαίες δηλώσεις των παρόχων υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο εκμισθωτής θα πρέπει:

  • Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ ώστε να καταχωρήσει/εγγράψει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.).
  • Να αναρτά τον Α.Μ.Α. στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
  • Να υποβάλλει τη «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 20η του μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.
  • Να καταχωρεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά, κ.λπ.), τα οποία είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.
  • Να προβαίνει σε δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο «Διαχειριστής», δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του «Ακινήτου» στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις