Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Μείωση του ΕΝΦΙΑ 10%: Παράταση έως και την 1η Μαρτίου για την υποβολή αιτήσεων – Έχουν ήδη εγκριθεί 261.000 αιτήσεις

Μείωση του ΕΝΦΙΑ 10%: Παράταση έως και την 1η Μαρτίου για την υποβολή αιτήσεων – Έχουν ήδη εγκριθεί 261.000 αιτήσεις

Λίγες ημέρες ακόμη προθεσμία θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου, εφόσον δικαιούνται να λάβουν την έκπτωση 10% στο ΕΝΦΙΑ του 2024, υποβάλλοντας την σχετική αίτηση.

Η προθεσμία που κανονικά εκπνέει σήμερα, παίρνει μέχρι την 1η Μαρτίου και έτσι οι ενδιαφερόμενοι (ιδιοκτήτες ακινήτων)– δικαιούχοι της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ μπορούν να υποβάλουν την σχετική αίτησης στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ.

Την σχετική απόφαση έχει λάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να μην χάσουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη σχετική αίτηση.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 344.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα myPROPERTY. Από αυτές, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 19.098 αιτήσεις ενώ περίπου 261.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί καθώς ταυτοποιήθηκε ο αριθμός ταυτότητας του ακινήτου (ΑΤΑΚ) με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Εφόσον αυτό συμβεί οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων θα δουν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το φόρο να είναι μειωμένος έως 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι υπόλοιπες αιτήσεις χρειάζονται μικρές διορθώσεις οι οποίες θα γίνουν από τη φορολογική διοίκηση και εν συνεχεία εφόσον δεν συντρέχει κάποιος λόγος απόρριψης θα λάβουν το πράσινο φως για να υπολογιστεί η έκπτωση.

Σημειώνεται ότι εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει στη συνέχεια να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται.

Ειδικά για την φετινή εκκαθάριση, την έκπτωση έως 10% δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους ταυτόχρονα και για τους τρεις κινδύνους λόγω φυσικών καταστροφών, δηλαδή και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες και πιο συγκεκριμένα από 6.371.901 κατοικίες, ασφαλισμένες είναι 1.074.053.

 

 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις