Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Οικιστικά ακίνητα: Σε ποιά περιοχή αυξήθηκε το απόθεμα των σπιτιών το 2023 – Εξαιρετικά περιορισμένο είναι το «στοκ» στην Αττική

Οικιστικά ακίνητα: Σε ποιά περιοχή αυξήθηκε το απόθεμα των σπιτιών το 2023 – Εξαιρετικά περιορισμένο είναι το «στοκ» στην Αττική

Η ζήτηση για σπίτια ξεπερνάει κατά πολύ την προσφορά με αποτέλεσμα οι τιμές να τραβούν την ανηφόρα και το απόθεμα να μειώνεται ραγδαία. Το 2023 μάλιστα η μόνη περιοχή στην οποία αυξήθηκαν οι κατοικίες είναι τα Δυτικά προάστια της Αττικής.

Σύμφωνα με έρευνα του Spitogatos, στην Αττική, τα Δυτικά και τα Προάστια του Πειραιά, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν κατά μέσο όρο μικρό απόθεμα σπιτιών της τάξεως του 4% με 4,5% σε σχέση με την υπόλοιπη Αττική, το 2023 η προσφορά τους αυξήθηκε. Συγκεκριμένα, περισσότερα διαμερίσματα εντοπίστηκαν στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στην περιοχή της Πειραϊκής – Χατζηκυριάκειου και στο Κερατσίνι.

Μικρή άνοδο στην προσφορά σημείωσαν και τα Βόρεια προάστια, καθώς το ενδιαφέρον κυρίως των Ελλήνων αγοραστών, οι οποίοι επέστρεψαν στην περιοχή, αναζητώντας ποιοτικές κατοικίες τόνισε την οικοδομική δραστηριότητα. Τα Βόρεια διαχρονικά αποτελούν το 18,3% του οικιστικού αποθέματος της Αττικής και οι περιοχές που κατά μέσο όρο διαθέτουν τα περισσότερα διαθέσιμα διαμερίσματα προς πώληση είναι η Κηφισιά και το Χαλάνδρι.

Το κέντρο της Αθήνας, αποτελεί σήμερα την πιο περιζήτητη περιοχή για αγορά κατοικίας καθώς ειδικότερα το γ΄ τρίμηνο πωλήθηκε σημαντικός αριθμός . Ωστόσο, αν και κατέχει το 24,2% του οικιστικού αποθέματος της Αττικής, ήδη αυτό έχει σημειώσει σημαντική πτώση σε σχέση με πέρυσι. Ένας σημαντικός λόγος για αυτό οφείλεται και στη Χρυσή Βίζα όπου πριν πάει το όριο στις 500.000 ευρώ οι ξένοι επενδυτές αγόραζαν μαζικά κάθε είδους κατοικία που υπήρχε στο κέντρο. Πιο συγκεκριμένα, η Κυψέλη, το Παγκράτι, οι Αμπελόκηποι – Πεντάγωνο και η περιοχή στην Πατησίων – Αχαρνών, είχαν τα υψηλότερα ποσοστά σε ακίνητα προς πώληση το Γ’ τρίμηνο του έτους.

Αλλαγές αναμένεται να δούμε και στην προσφορά ακινήτων στα Νότια Προάστια παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα διαθέτουν το μεγαλύτερο οικιστικό απόθεμα της Αττικής με ποσοστό της τάξεως του 25,4%. Ήδη, το 2023 σημειώθηκε μείωση στα διαθέσιμα σπίτια προς πώληση ενώ ενόψει του μεγάλου project του Ελληνικού η ζήτηση πρόκειται να εκτοξευτεί.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 2023 στα Νότια Προάστια πωλήθηκαν τα περισσότερα σπίτια παρά τις υψηλές τιμές. Μάλιστα, τα περισσότερα διαθέσιμα σπίτια εντοπίζονται σε Γλυφάδα, Βούλα, Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο και Νέα Σμύρνη όπου οι τιμές βρίσκονται στα ύψη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέσα από στοιχεία που αντλήθηκαν από την ίδια πηγή, στα νότια η μέση τιμή πώλησης για το Γ’ τρίμηνο του έτους, έχει φτάσει τα 3.611 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 3.167 που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, γεγονός που σημαίνει μια σημαντική αύξηση της τάξεως του 14%.

Σύμφωνα μάλιστα με την ΤτΕ στην αγορά των κατοικιών, ισχυροί ρυθμοί αύξησης στις τιμές των διαμερισμάτων συνεχίζουν να καταγράφονται έως και το γ΄ τρίμηνο του 2023, παρόλο που επιβράδυνση παρατηρείται σε επιμέρους δείκτες τιμών κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα. Με βάση τα στοιχεία εκτιμήσεων που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδος, το εννεάμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν αυξημένες κατά 13,9% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 11,2% το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Σε τοπικό επίπεδο, οι τιμές των κατοικιών εμφανίζουν ετερογένεια ως προς τις μεταβολές τους, με σημαντικές αυξήσεις κυρίως σε θέσεις με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και μικρότερες μεταβολές σε άλλες. Στην αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας κατά το εννεάμηνο του 2023 συνέβαλαν σημαντικά οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των τιμών των περισσοτέρων αστικών περιοχών της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεγαλύτεροι ρυθμοί αύξησης καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη (16,5%), στην Αθήνα (14,5%) και στις άλλες μεγάλες πόλεις (14,1%), ενώ στις λοιπές περιοχές της χώρας ο ρυθμός αύξησης ήταν ηπιότερος (11,1%). Την ίδια περίοδο οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων (ηλικίας άνω των 5 ετών) αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 14,4%, έναντι 13,1% για τις τιμές των νέων διαμερισμάτων.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις