Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

4+2 παραδείγματα εξωπραγματικής αρχιτεκτονικής

4+2 παραδείγματα εξωπραγματικής αρχιτεκτονικής

Τα συγκεκριμένα κτίρια μαγνητίζουν τα βλέμματα και εντυπωσιάζουν με την εξωπραγματική αρχιτεκτονικής τους. Ο μεταμοντέρνος σχεδιασμός τους και η επιβλητική τους όψη προκαλούν δέος, αποδεικνύοντας ότι η ανθρώπινη φαντασία δεν έχει όρια.

Ας δούμε, λοιπόν, επτά διάσημα έργα απ’ ολόκληρο τον κόσμο που ξεχωρίζουν :

National Carpet Museum, Μπακού

Το Εθνικό Μουσείο Χαλιών του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στο Μπακού και παρουσιάζει χαλιά με ιστορικές και σύγχρονες τεχνικές και υλικά ύφανσης.

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει πάνω από 10.000 αντικείμενα κεραμικής, μεταλλικά έργα τέχνης του 14ου αιώνα, κοσμήματα από την Εποχή του Χαλκού, είδη χαλιών από τον 17ο – 20ο αιώνα, εθνικά ενδύματα και κεντήματα, καθώς και έργα της σύγχρονης εποχής.

Η δομή του κτιρίου, που χρειάστηκε έξι χρόνια για να κατασκευαστεί, μοιάζει σαν ένα τυλιγμένο χαλί και σχεδιάστηκε από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Franz Janz.

The Central Mosque – Κολονία

Το τζαμί εγκαινιάσθηκε το 2018 από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Γερμανία. Το τζαμί είναι σχεδιασμένο σε νεο-οθωμανικό αρχιτεκτονικό στυλ, με γυάλινους τοίχους, δύο μιναρέδες ύψους 55 μέτρων και έναν τρούλο 36 μέτρων.

Βρίσκεται στη συνοικία Έρενφελντ και η επιφάνειά του φθάνει τα 4.500 τ.μ. Οι αρχιτέκτονες του τζαμιού είναι ο Gottfried Böhm και ο γιος του Paul Böhm που ειδικεύεται στην κατασκευή εκκλησιών.

Port Authority, Αμβέρσα

Το κτήριο των Λιμενικών Αρχών της Αμβέρσα στο Βέλγιο σχεδιάστηκε από την Ιρακοβρετανίδα Zaha Hadid. Έχει ακτινοειδές σχήμα που μοιάζει σαν πλοίο και έχει προσαρμοστεί πάνω στο παλιό κτήριο της πυροσβεστικής, ενώ μια πρόσθετη στήλη παρέχει στήριξη από το έδαφος.

Οι γυάλινοι τοίχοι του σχηματίζουν γωνίες που παραπέμπουν σε διαμάντι. Έχει ύψος 46 μέτρα, και η έκταση του φθάνει τα 12.800 τμ πάνω από την επιφάνεια του κτιρίου της πυροσβεστικής που είναι 16.400 τμ.

Η κατασκευή της επέκτασης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 και το κτίριο άνοιξε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2016.

Geisel Library, Καλιφόρνια

Η Βιβλιοθήκη Geisel είναι το κύριο κτίριο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (ΗΠΑ). Άνοιξε το 1970 ως Κεντρική Βιβλιοθήκη, ωστόσο, πλέον υπάγεται στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Θεωρείται ένα από τα κορυφαία δείγματα μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής, έχοντας στοιχεία και από το κίνημα του φουτουρισμού.

Πήρε το όνομά της προς τιμήν του διάσημου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Theodor Seuss Geisel, που ήταν ευρέως γνωστός ως Dr. Seuss. Στεγάζει πάνω από 7 εκατομμύρια τόμους βιβλίων.

Kunsthaus Graz, Γκρατς

Το Μουσείο Τέχνης του Γκρατς στην Αυστρία χτίστηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της πόλης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2003. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Colin Fournier και Sir Peter Cook.

Λόγω του ιδιαίτερου σχήματός του μουσείου που έρχεται σε πλήρη αντίθεση τα γύρω κτίρια, είναι γνωστό στους ντόπιους ως «Φιλικός Εξωγήινος».

Luma Arles, Αρλ

Πάνω από το ίδρυμα Luma που αναδεικνύει έργα ανεξάρτητων καλλιτεχνών στην πόλη Αρλ της Γαλλίας εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2021, ένα ιδιόμορφο κτίριο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Frank Gehry.

Το κτίριο ύψους 56 μέτρων και 15.000 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο 150 θέσεων και καφετέρια.

Ο αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε την μορφή του κτιρίου από τον διάσημο πίνακα «Έναστρη Νύχτα» που ζωγράφισε ο μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Vincent van Gogh κατά την παραμονή του στην νότια Γαλλία το 1889.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις