Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Kolmanskop, η πόλη φάντασμα που «κατάπιαν» οι αμμοθύελλες

Kolmanskop, η πόλη φάντασμα που «κατάπιαν» οι αμμοθύελλες

Το Kolmanskop είναι ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στη Ναμίμπια, το οποίο χτίστηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κυριαρχίας στην περιοχή, περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το Kolmanskop (ή Kolmannskuppe) είναι ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο διαμαντιών στη Ναμίμπια, που βρίσκεται στην έρημο Namib, κοντά στην πόλη Lüderitz. Ιδρύθηκε το 1908, όταν βρέθηκαν διαμάντια στην περιοχή, και γρήγορα αναπτύχθηκε σε μια ευημερούσα κοινότητα.

Η Γερμανία είχε επικυριαρχία στη Ναμίμπια και η πόλη αναπτύχθηκε σύμφωνα με τη γερμανική αρχιτεκτονική και υποδομές.

Ο οικισμός δημιουργήθηκε όταν ένας εργάτης, ο Ζαχαρία Λεουάλα, βρήκε ένα διαμάντι και το έδειξε στον προϊστάμενό του, το Γερμανό επιθεωρητή της σιδηροδρομικής γραμμής Αουγκούστο Στακ. Συνειδητοποιώντας ότι η περιοχή ήταν πλούσια σε διαμάντια, Γερμανοί ανθρακωρύχοι έχτισαν το μικρό οικισμό για να ζήσουν και να δουλέψουν στην περιοχή.

Όντας Γερμανοί οι κάτοικοι, έδωσαν στο χωριό το αρχιτεκτονικό ύφος γερμανικής πόλης με όλες τις ανέσεις, δημιούργησαν νοσοκομείο, αίθουσα χορού, αίθουσα μπόουλινγκ, θέατρο, γυμναστήριο, καζίνο, παγοποιείο, εγκατέστησαν το πρώτο μηχάνημα για ακτινογραφίες στο νότιο ημισφαίριο, καθώς και το πρώτο τραμ στην Αφρική.

Με την κλιμάκωση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι κάτοικοι του χωριού εγκατέλειψαν την περιοχή, αφήνοντας πίσω τους τα σπίτια και τα κτίρια να σαπίζουν στον ήλιο και τα σκληρά στοιχεία της έρημου.

Στη δεκαετία του 1920, τα κοιτάσματα των διαμαντιών εξαντλήθηκαν, και η περιοχή άρχισε να παρακμάζει. Τελικά, το Kolmanskop εγκαταλείφθηκε το 1954. Έκτοτε, οι άνεμοι της έρημου Namib καλύπτουν σταδιακά τις κατοικίες και τα κτίρια με άμμο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό και σχεδόν σουρεαλιστικό τοπίο.

Το μουσείο του Kolmanskop προσφέρει εκθέσεις για την ιστορία της περιοχής και τη διαμαντοβιομηχανία, ενώ υπάρχουν επίσης περιηγήσεις που σας επιτρέπουν να δείτε τα κτίρια από κοντά και να μάθετε περισσότερα για την ιστορία τους.

Το Kolmanskop είναι τώρα ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, με επισκέπτες που έρχονται για να δουν τα ερείπια της πόλης και να μάθουν για την ιστορία της. Οι εικόνες των απομονωμένων κτιρίων δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Το Kolmanskop είναι επίσης γνωστό ως στοιχειωμένη πόλη και προσελκύει πολλούς επισκέπτες που ενδιαφέρονται για το παραφυσικό.

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές της Ναμίμπια και ιδιωτικές επενδύσεις έχουν καταβάλει προσπάθειες για τη συντήρηση και αναστήλωση ορισμένων κτιρίων. Είναι δυνατό να επισκεφθείτε το Kolmanskop με ξεναγήσεις που οργανώνονται από την κοντινή πόλη Lüderitz ή από το κέντρο επισκεπτών της Kolmanskop.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις