Δευτέρα, 17 Ιουν.
27oC Αθήνα

Αεροσυνοδός αποκαλύπτει γιατί δεν είναι καλό να κοιμάστε κατά την απογείωση

Αεροσυνοδός αποκαλύπτει γιατί δεν είναι καλό να κοιμάστε κατά την απογείωση

Ορισμένα αεροπορικά ταξίδια ενδέχεται να είναι κουραστικά, γι’ αυτό και αρκετοί επιβάτες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μαξιλαράκια αυχένα ταξιδιού, προκειμένου να απολαύσουν έναν σύντομο ύπνο, μόλις εισέλθουν στο αεροπλάνο και καθίσουν στις θέσεις τους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, επίσης, που τοποθετούν και μάσκες ύπνου για να περιορίσουν τα φώτα. Ωστόσο, σ’ ένα βίντεο που ανέβασε στην δημοφιλή πλατφόρμα TikTok κι έχει ξεπεράσει τις 600.000 προβολές η αεροσυνοδός, Ale Pedroza αποκαλύπτει τον λόγο, για τον οποίο δεν είναι καλό να κοιμάστε κατά την απογείωση του αεροπλάνου.

«Αρκετά ταξίδια μπορεί να είναι εξαντλητικά και μερικές φορές θέλεις απλώς να μπεις στο αεροπλάνο και να κοιμηθείς κατευθείαν», παραδέχεται η Pedroza. «Αυτή η συνήθεια, όμως, πριν την απογείωση δεν είναι καλή για τα αυτιά σας, καθώς και η τροχοδρόμηση πριν το αεροπλάνο βρεθεί στους αιθέρες είναι μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της πτήσης».

Έτσι, λοιπόν, η Pedroza συνιστά οι επιβάτες να παραμείνουν ξύπνιοι και να βρίσκονται σε εγρήγορση κατά την απογείωση σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη ή εάν χρειαστεί να προχωρήσουν σε εκκένωση του αεροπλάνου. Με αφορμή την προτροπή της Pedroza, η περίφημη κλινική Μayo προχωρά ένα βήμα παραπάνω, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθεί το λεγόμενο βαρότραυμα, λόγω της απότομης αλλαγής στην εξωτερική ατμοσφαιρική πίεση.

Ειδικότερα, το μέσο αυτί έχει ένα σωληνάκι που το συνδέεται με τη μύτη, την ευσταχιανή σάλπιγγα. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν λειτουργεί σωστά η ευσταχιανή σάλπιγγα και δεν εξισωθεί η πίεση του αυτιού, τότε, προκαλείται πόνος και τραυματισμός στο τύμπανο από υπερβολική τάση (τέντωμα).

Ένας από τους παράγοντες κινδύνου για το αυτί σας είναι ο ύπνος στο αεροπλάνο τόσο κατά απογείωση, όσο και την προσγείωση «επειδή δεν κάνετε τις κατάλληλες κινήσεις για να εξισορροπήσετε την πίεση στα αυτιά σας, όπως το χασμουρητό ή την κατάποση», επισημαίνει το ιατρικό κέντρο.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη ενόχληση, «βουλωμένα αυτιά» ή ελαφρά απώλεια ακοής. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπως έντονος πόνος στα αυτιά, αυξημένη πίεση, μέτρια έως σοβαρή απώλεια ακοής, βουητό, ίλιγγος, ακόμη και αιμορραγία από το αυτί.

@wonderfullyale What not to do on an airplane ✈️ #flightattendant #traveltips #flightattendanttips #traveldonts ♬ original sound – Ale

Για να αποτραπούν τα παραπάνω συμπτώματα, το ιατρικό κέντρο επαναλαμβάνει τη συμβουλή της Pedroza και συνιστά να μένετε ξύπνιοι κατά τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις, ώστε να μπορείτε να κάνετε τις κατάλληλες κινήσεις, όταν αισθάνεστε ενόχληση από την διαφορά της πίεσης μεταξύ του εσωτερικού του αυτιού και του περιβάλλοντος.

Μια απλή μέθοδος είναι, όπως αναφέραμε, το χασμουρητό και η κατάποση. Επίσης, μπορείτε να φορέσετε ωτοασπίδες.

Τέλος, δοκιμάστε τον ελιγμό Valsalva – η διαδικασία εκπνοής, για μερικά δευτερόλεπτα, αποτρέποντας την διαφυγή του αέρα από το στόμα ή τη μύτη, κρατώντας τα ρουθούνια σας κλειστά με το χέρι σας.

Παράξενες Ειδήσεις Τελευταίες ειδήσεις