Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Αλέξης Τσίπρας: «Θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε» – Τι σηματοδοτεί η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου για Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας: «Θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε» – Τι σηματοδοτεί η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου για Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώην εκπρόσωπο τύπου του κόμματος του Ράνια Σβίγκου πρότεινε για Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος του και για αναπληρωτή Γραμματέα τον Γιώργο Βασιλειάδη. Η υποψηφιότητα της κρίνεται ως μια πρόταση τομή για την ενότητα του κόμματος καθώς η Ράνια Σβίγκου ανήκει την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στην “Ομπρέλα”.

Με την κίνηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι παρά το άνοιγμα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία δεν θα χάσει τον αριστερό του προσανατολισμό, ενώ παράλληλα διαμηνύει ότι παρά τις απώλειες που είχε η “Ομπρέλα” στις εσωκομματικές διαδικασίες δεν επιθυμεί να την βάλει στο περιθώριο.

Νωρίτερα αναφερόμενος στις εσωκομματικές εκλογές είχε αναφέρει ότι «πως το μήνυμα της αλλαγής ήταν βροντερό αλλά και πολυδιάστατο. Και αφορά και εμάς. Ήταν μήνυμα κυρίως προς το Μαξίμου αλλά ήταν μήνυμα και προς την Κουμουνδούρου. Και οφείλουμε έτσι να το αναγνώσουμε και στην Κουμουνδούρου. Ως μήνυμα και ταυτόχρονα εντολή αλλαγής και προς εμάς. Για τον τρόπο που κι εμείς λειτουργούμε, για το τρόπο που δουλεύουμε».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα και προς την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν.

«Και ακόμη περισσότερο σε ότι αφορά την εσωτερική μας λειτουργία. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε ή θεωρούμε ότι όλα έχουν καλώς; Θα συνεχίζουμε να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις καρικατούρες, που ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών; Εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, ακόμη και του Προέδρου του κόμματος;» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ή θα αλλάξουμε την αντίληψή μας και θα πάμε σε τάσεις ιδεών που θα ανασυντίθενται ανάλογα με τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα και που θα προσφέρουν στο κόμμα μας όχι λίστες, αλλά απόψεις, ιδέες, προτάσεις, πρωτοβουλίες, που θα το ωθούν ένα βήμα πιο μπροστά;».

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια ανέφερε ότι είναι σημαντικό οι προτεινόμενοι να μην είναι σήμερα βουλευτές, να μην θέλουν να είναι βουλευτές, να επιθυμούν να μείνουν στο κόμμα και να μην θέλουν να αποκτήσουν κυβερνητικές θέσεις στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού ευχαρίστησε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο για την πρόσφορα του στο κόμμα επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ο πρώην Γραμματέας είχε εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει τόνισε ότι η πρόταση του στηρίζεται στην ανανέωση, στην ισότιμη εκπροσώπηση, στην ενότητα, την ανιδιοτέλεια και την προοδευτική.

Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το «μικρό κόμμα διαμαρτυρίας» που, όπως είπε, συκοφαντήθηκε ως εξτρεμιστικό ή πολεμήθηκε για να μην ενηλικιωθεί, «είναι πια μεγάλο, μαζικό, λαϊκό, βαθιά δημοκρατικά, ώριμο κόμμα εξουσίας».

«Αριστερό στην ψυχή και τις ιδέες του, αποτελεσματικό στις δράσεις του, ρεαλιστικό και αποφασιστικό στο πρόγραμμα και τις προθέσεις του», υπογράμμισε.

«Θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε»

Με φόντο το σύνθημα «τώρα όλοι μαζί, για την πολιτική αλλαγή», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διακήρυξε από την συνεδρίαση ότι «θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε», σημειώνοντας ότι αυτή η «βεβαιότητα και δέσμευση» προσδίδει στη σημερινή συνεδρίαση «το βάρος μιας μεγάλης ευθύνης», όχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται να εκλέξει τα εκτελεστικά όργανα του κόμματος, «αλλά κυρίως γιατί εδώ και τώρα δίνουμε το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής». «Ενωμένοι και αποφασισμένοι», υπογράμμισε, «αφήνοντας οριστικά πίσω μας τους εύλογους ανταγωνισμούς της εκλογικής διαδικασίας, απορρίπτοντας κάθε σκέψη και κάθε υποψία για νικητές και ηττημένους, αποκρούοντας κάθε έξωθεν προσπάθεια να διαρραγεί το τείχος της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σήμερα είναι «η πρώτη μέρα μιας δύσκολης αλλά συναρπαστικής διαδρομής που πρώτος σταθμός της είναι η νίκη στις ερχόμενες εκλογές». Σημείωσε ότι η νίκη πρέπει να είναι «τόσο καθαρή ώστε να μην αφήνει κανενός είδους περιθώρια για αμφισβητήσεις, υπονομεύσεις και παρασκήνιο, ως προς τη λαϊκή βούληση για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση».

Υπογράμμισε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανοίξει ορίζοντες προόδου, με στόχο την αξιοπρέπεια της εργασίας, την προοπτική των νέων, τη στήριξη της μεσαίας τάξης που στραγγαλίζεται «από τις κρατικοδίαιτες προνομιούχες ελίτ». Προτεραιότητες της: δημόσια Υγεία, δημόσια Παιδεία, κοινωνικό κράτος, προστασία των πιο ευάλωτων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις