Πολιτική

Ανασχηματισμός: Η πιο δύσκολη απόφαση του Κυριάκου Μητσότακη, στον απόηχο των δικογραφιών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ  

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι η άρση ασυλίας δεν συνιστά τεκμήριο ενοχής, επισημαίνοντας ότι άλλο η ποινική αξιολόγηση και άλλο η πολιτική διαχείριση κάθε υπόθεσης
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση ανέκαμπτε δημοσκοπικά, οι νέες δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αναφορές σε 20 πρόσωπα από τη ΝΔ, δημιουργούν «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου. Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε με ταχύτητα, με τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε την Παρασκευή (03.04.2026) να έχει σαφές αποτύπωμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: ο Κώστας Τσιάρας αποχώρησε και στη θέση του τοποθετήθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, η καρατόμηση του Κώστα Τσιάρα δεν εντάσσεται στις «εύκολες» κινήσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας έξοδο διαφυγής από την κρίση που ξέσπασε μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αντιθέτως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραδέχονται ότι επρόκειτο για την πιο δύσκολη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό.

Και αυτό διότι, όπως λένε, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν το πρόσωπο που «έτρεξε» τη μεγάλη μεταρρύθμιση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη μετάβαση του μηχανισμού στην ΑΑΔΕ, ενώ από τα στοιχεία της δικογραφίας η δική του υπόθεση δεν αξιολογείται, κατά τις ίδιες πηγές, ως μείζονος νομικής σημασίας. Παρά ταύτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι η παραμονή του Κώστα Τσιάρα στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δεν μπορούσε να υποστηριχθεί πολιτικά από τη στιγμή που υπήρχε, έστω, αναφορά του ονόματός του στη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠ.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η ποινική και η πολιτική διαχείριση δεν ταυτίζονται. «Η άρση ασυλίας είναι τυπική διαδικασία και δεν συνιστά απόδειξη ενοχής», είναι το επιχείρημα που προβάλλεται, με την επισήμανση, ωστόσο, ότι η πολιτική στάθμιση μπορεί να είναι διαφορετική από περίπτωση σε περίπτωση.

Στις light περιπτώσεις ο Τσιάρας

Σημειώνεται ότι στην δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, υπάρχει και κατηγορία με βουλευτές ή υπουργούς που τα στοιχεία είναι χαμηλής ποινικής απαξίας. Τους εμπλέκουν μεν στις παράνομες επιδοτήσεις αλλά όχι με τέτοιο τρόπο που θα σταθούν αν φτάσουν στο ακροατήριο.

Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Κώστας Τσιάρας όπου συνεργάτης του θέτει θέματα διευθετήσεων, αλλά δεν υπάρχει ούτε φορτικότητα ούτε πίεση για να υλοποιηθούν τα αιτήματα. Είναι τόσο ελαφριά η περίπτωση που, αν δεν ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά σε άλλο υπουργείο, δεν θα τον έθετε ο πρωθυπουργός εκτός κυβέρνησης

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βολές» κατά του Νίκου Ανδρουλάκη από Τούρκο αντιναύαρχο, εκ των «αρχιτεκτόνων» της «Γαλάζιας Πατρίδας»
«Στην Καππαδοκία βρίσκεται ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού» είχε αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε δική του ανάρτηση, μετά την επίσκεψή του στην περιοχή
Νίκος Ανδρουλάκης
Γεωργιάδης για το ακίνητο Ανδρουλάκη: «Είναι αστείο να παίρνει μίσθωμα 1.000 ευρώ» – «Επαναλαμβάνει ψεύδη και συκοφαντίες» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Κανείς δεν νοικιάζει ακίνητο στο Δημόσιο χωρίς να το θέλει, για να το κάνει το ακίνητο μπαίνει σε διαγωνιστική διαδικασία» λέει ο υπουργός Υγείας - «Ο διαγωνισμός, οι προσφορές και η επιλογή έγιναν επί ΝΔ το 2009» απαντά το ΠΑΣΟΚ
Άδωνις Γεωργιάδης
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων - «Οφείλουμε στην ποντιακή κοινότητα χρέος ευγνωμοσύνης»
«Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ανατρέχουμε με συγκίνηση σε ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας: τη συστηματική εξόντωση 353.000 συμπατριωτών μας», έγραψε στα social media ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης
Νέα επίθεση Σαμαρά κατά της κυβέρνησης με βολές για την απόσυρση των Patriot από την Κάρπαθο: «Ας ξυπνήσουμε, επιτέλους»
«Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει, άμεσα, έκτακτη σύγκλιση κορυφής της Ε.Ε για τις απίστευτες τουρκικές απειλές. Δεν μπορεί να παραμένουμε αδρανείς όταν η Τουρκία εκτελεί σχεδιασμούς με βάθος δεκαετιών»
Αντώνης Σαμαράς 108