Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Αντεπίθεση Τσακαλώτου! “Κανένα λάθος δεν κάναμε, απλά κυβερνάμε”!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ένα αποκλειστικό δημοσίευμα του Spiegel έβαλε τη… νέα “φωτιά” στις πολύπαθες σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σπεύδει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Τα “επικοινωνιακά λάθη” και η… ευχέρεια διακυβέρνησης.

Όλα ξεκίνησαν με ένα άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, με τίτλο “Η Ελλάδα παραδέχεται επικοινωνιακά λάθη“. Σύμφωνα, λοιπόν, με το συγκεκριμένο και αποκλειστικό δημοσίευμα, ο Ευκλείδης Τσασκαλώτος, σε συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές στο Βερολίνο, παραδέχθηκε “επικοινωνιακά λάθη” τόσο στην ανακοίνωση παροχών προς τους συνταξιούχους, όσο και στη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες ήταν από μόνες τους… αξιοπερίεργες, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χθες μετά την Σύνοδο Κορυφής, όχι απλά υπερασπίστηκε την απόφασή του για τις συγκεκριμένες εξαγγελίες, αλλά δεν φάνηκε διατεθειμένος να κάνει “ούτε βήμα πίσω”, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018“.

Διάψευση και αιχμές!

Η ενημέρωση, λοιπόν, που δίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο υπουργός Οικονομικών δεν παραδέχθηκε κανένα λάθος, ενώ το μόνο σημείο που δείχνει να… συγκλίνει με το δημοσίευμα, είναι αυτό της “πίεσης του χρόνου”.

Αυτό το αναφέρει και το Spiegel, ως “δικαιολογία” που προέβαλλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ και στην ενημέρωση που δίνει η ελληνική Κυβέρνηση, εξηγεί γιατί “έπρεπε” να γίνουν -και να εφαρμοστούν- γρήγορα οι παροχές.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και μια δήλωση που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην οποία δίνει την εντύπωση μιας… παραδοχής. Συγκεκριμένα η δήλωση έχει ως εξής: “Είπα ότι πάντα είναι καλή η διαβούλευση, αλλά δεν είχαμε χρόνο γιατί τα λεφτά έπρεπε να τα ξοδέψουμε φέτος για να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά σε κάποια θέματα πρέπει να έχει μια διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει“.

Σε κάθε περίπτωση, το πώς κλείνει η ενημέρωση από κύκλους του ΥΠΟΙΚ είναι… όλα τα λεφτά και αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην κόντρα των δύο πλευρών, αφού αναφέρει: “Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία“.

Αναλυτικά τι αναφέρει το Μαξίμου

Κανένα “επικοινωνιακό λάθος” δεν παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές, στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς ο υπουργός εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία.

Έτσι:

– Η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ.

– Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη.
Τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έπρεπε να δοθούν άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε