Πολιτική

Από τον Αντρέα στον σκουρομάλλη Δραγασάκη – Ταξίδι στο χρόνο της πολιτικής των ‘80s

Στη μηχανή του χρόνου που λειτουργεί τις τελευταίες ημέρες στο Γκάζι το κοινό της έκθεσης των ελληνικών 80’s, εκτός από τα εκατοντάδες εκθέματα που μας ταξιδεύουν στη «χρυσή» δεκαετία του 80, έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την Μεταπολίτευση, συναντώντας γνώριμα πρόσωπα και καταστάσεις από τη μνημονιακή Ελλάδα.

Στις φωτογραφίες που εκτίθενται στην Τεχνόπολη θα δείτε τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με σκούρο μαλλί και μουστάκι να εξαγγέλλει αλλαγές στην ανανεωτική Αριστερά καθώς και το ψηφοδέλτιο του Μανώλη Γλέζου το 1985 με τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ.

Στο κομμάτι της Αριστεράς δεσπόζει το κάδρο της μέχρι πρότινος Ελληνίδας Επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη, να ανακοινώνει μαζί με τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Χαρίλαο Φλωράκη την ανάληψη της προεδρίας του νεοσύστατου Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου ενώ λίγο πιο δίπλα είδαμε τον Μιμή Ανδρουλάκη να παρακολουθεί μαζί με τον πρώην βουλευτή του ΚΚΕ, Σπύρο Χαλβατζή, ομιλία του αείμνηστου, Ορέστη Κολοζώφ, στον Περισσό.

Στο διάδρομο με τα εκθέματα της Νέας Δημοκρατίας θα βρείτε την εκλογική ταυτότητα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την επιγραφή «Κ. Μητσοτάκης», σε μια εικόνα του 86 βγαλμένη από το… 2017 καθώς και τη «γαλάζια» προεκλογική αφίσα του μπον βιβέρ της εποχής, Ζάχου Χατζηφωτίου, και όλα αυτά υπό τους ήχους του ύμνου του κόμματος, τον όποιον έγραψε και συνέθεσε ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς.

Η αίθουσα με τα εκθέματα της πολιτικής ζωής των 80’s έχει δικαιωματικά οσμή ΠΑΣΟΚ με τη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου να παρουσιάζεται σε σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα καθώς και σε Playmobil… Γιάσερ Αραφάτ, Μοαμάρ Καντάφι και Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου φιγουράρουν στο πλευρό του ιστορικού ηγέτη του Κινήματος που σημάδεψε την Ελλάδα του ‘80 ενώ στα ράφια θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε πολιτική ανάλυση για τη μεγάλη «αλλαγή» από τον «καπετάνιο» και πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

Με ενδιαφέρον είδαμε και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής που δίνουν την εικόνα από τα λαϊκά κινήματα και τις μαζικές κινητοποιήσεις. Στην Ελλάδα του ‘80 κυριαρχεί η κρατική καταστολή σε απεργίες και πορείες ενώ στο δεύτερο μισό ο Τύπος κάνει στροφή προς τα «αριστερά» καταγράφοντας με ενδιαφέρον τα κινήματα των Εξαρχείων και τους «αναρχικούς» οι οποίοι αποκτούν mainstream τάσεις.

«Έξω οι βάσεις του θανάτου», «είμαστε ο άνθος της ελληνικής νεολαίας», «Έξω από το ΝΑΤΟ» είναι μερικά από τα συνθήματα που θα δείτε στο σπάνιο φωτογραφικό υλικό της εποχής το οποίο αποτυπώνει διαχρονικά αιτήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Αφήνοντας την αίθουσα με την πολιτική ζωή των 80’s σταθήκαμε σε τρεις φωτογραφίες. Η μια δείχνει ένα σύνθημα με σπρέι σε λεωφορείο της εποχής το οποίο γράφει «Ετών 15. Εκδίκηση».

Η δεύτερη είναι μια αφίσα της ΟΝΝΕΔ με έναν αντιεξουσιαστή στο χώρο του Πολυτεχνείου και την επιγραφή «Το ΠΑΣΟΚ συνιστά: Για να μπείτε στο Πολυτεχνείο κάντε μια κατάληψη». Η τελευταία είναι πρωτοσέλιδο εφημερίδας της εποχής με φωτογραφία του Ζαν Μαρί Λε Πεν και τίτλο «Ο φασίστας αναστατώνει την Αθήνα». Αλέξης Γρηγορόπουλος, πανεπιστημιακό άσυλο και η Ακροδεξιά των Λεπέν… 30 χρόνια πριν…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ για Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Πιεσμένος από την αντίδραση της κοινωνίας ανακοίνωσε περιορισμένες φοροαπαλλαγές
«Είναι φανερά πλέον ένας απερχόμενος και απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός. Και για αυτό απαιτείται άμεσα η παραίτηση του και πολιτική αλλαγή», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ»
ΣΥΡΙΖΑ 3
Κυριάκος Μητσοτάκης από ΔΕΘ για το ΕΣΥ: Αρνούμαι την «ντουντούκα» των εργατοπατέρων – 50 εκατ. ευρώ για τα καινοτόμα φάρμακα
Παράλληλα, κατακεραύνωσε όσους προκαλούν επεισόδια, όπως είπε, στα νοσοκομεία, προσφέροντας τη στήριξή του στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 89ης ΔΕΘ 10
ΠΑΣΟΚ για Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας
«Tα μέτρα του πρωθυπουργού δεν είναι μέρισμα οικονομικής ανάπτυξης όπως δηλώνει, είναι επιστροφή ενός μικρού μέρους της υπερφορολόγησης που βίωσαν οι Έλληνες»
Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη 4
Η μαντινάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς πάσα κατεύθυνση: «Καλοχαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικέψεις»
Μία μαντινάδα, γνωστή στην Κρήτη, που δείχνει πώς πρέπει να αντιμετωπίζεις του αντιπάλους σου γιατί θα τους ξαναβρείς μπροστά σου, χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ
27