Πολιτική

Αποτελέσματα δημοτικών και περιφερειακών εκλογών: Οι «ξέγνοιαστοι» του 1ου γύρου, οι μάχες του 2ου και η παράταξη με μεγάλη άνοδο πανελλαδικά

«Μπλε» έχει γίνει ο μισός χάρτης της χώρας μετά τις περιφερειακές εκλογές, αφού 7 περιφερειάρχες που είχαν την υποστήριξη της ΝΔ εκλέχτηκαν από τον 1ο γύρο.

Οι υπόλοιποι περιφερειάρχες που στηρίζει η ΝΔ πάνε σε δεύτερο γύρο περιφερειακών εκλογών, ενώ η περιφέρεια που είναι… παρασινομπλέ είναι αυτή της Κρήτης, αφού ο Σταύρος Αρναουτάκης στηρίχτηκε και από ΝΔ και από ΠΑΣΟΚ.

Στους υπόλοιπους συνδυασμούς στις περιφέρειες υπήρξαν ανακατατάξεις και εκπλήξεις, ενώ μεγάλη άνοδο είχαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλες τις περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.

Επίσης υποψήφιοι με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ πέρασαν στον 2ο γύρο και διεκδικούν τη διοίκηση, σε αντίθεση με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ που στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικοί.

Ποιοι εκλέγονται από τον πρώτο γύρο

Από τον Α’ γύρο στις περιφερειακές εκλογές εκλέγεται ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Αττική με ποσοστό 46,55% και με την ενσωμάτωση πάνω από το 60%. Ο υποψήφιος με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης της Λαϊκής Συσπείρωσης αφού από το 8,2% βρέθηκε στο 13,8%.

Επίσης, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στην Δυτική Ελλάδα με ποσοστό 59,37% και την ενσωμάτωση άνω του 50%.

Άνετα επανεξελέγη ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Περιφέρεια Ηπείρου με ποσοστό 54,93% και την ενσωμάτωση άνω του 60%.

Περίπατος στην Κεντρική Μακεδονία και για τον Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος επανεξελέγη με ποσοστό 60,17% και ενσωμάτωση στο 55%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος είναι ο κυρίαρχος της Κρήτης με 78,15%.

Και στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος συγκέντρωσε το τεράστιο ποσοστό 66,53%, ενώ και ο Φάνης Σπανός στην Στερεά Ελλάδα θα έχει άλλη μια θητεία με 48,50%.

Οι μάχες της επόμενης Κυριακής

Και πάλι ο νυν περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος θα αναμετρηθεί όπως και την προηγούμενη φορά με τον Χριστόδουλο Τοψίδη σε μια αναμέτρηση που είναι ανάμεσα σε έναν υποψήφιο που έχει το χρίσμα της ΝΔ και σε έναν γαλάζιο αντάρτη.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο εκλεκτός της ΝΔ Αλκιβιάδης Στεφανής πήγε καλύτερα από ότι έδειχναν τα προγνωστικά και τερμάτισε πρώτος απέναντι στον έμπειρο νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και επίσης «αντάρτη» της ΝΔ.

Μεγάλο ντέρμπι στην Δυτική Μακεδονία με τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη να τερματίζει δεύτερος και τον «αντάρτη» Γιώργο Αμανατίδη να είναι πρώτος αλλά με μικρή διαφορά.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός θα πρέπει να πείσει περισσότερους συμπολίτες του την επόμενη Κυριακή να τον ψηφίσουν για να μείνει στο γραφείο του. Η διαφορά του είναι μεγάλη από τον δεύτερο Δημήτρη Κουρέτα αλλά οι ισορροπίες που υπάρχουν θα κρίνουν το νικητή.

Στα Ιόνια Νησιά ο «αντάρτης» πρώην δήμαρχος Κερκυραίων Ιωάννης Τρεπεκλής τερμάτισε πρώτος με διαφορά σχεδόν 5 μονάδων από την νυν περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως υπάρχει στην Πελοπόννησο με τον Δημήτρη Πτωχό να πλησιάζει το πολυπόθητο 43% αλλά με το 63% ενσωματωμένο να μην το έχει αγγίξει και μάλλον οδεύει σε δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Πέτρο Τατούλη.

Δείτε με μια ματιά όλα τ’ αποτελέσματα στις 13 Περιφέρειες 

 

Την δεύτερη Κυριακή βγάζουν δήμαρχο Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι είχαν τη στήριξη της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές. Από αυτούς μόνο ένας βγήκε από την Α’ Κυριακή, ο νυν δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης με το ποσοστό του να αγγίζει το 70%.

Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με τον υποψήφιο με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα ο οποίος όμως υπολείπεται αρκετά σε ποσοστό έναντι του νυν δημάρχου.

Με ενσωματωμένο το 76% ο Κώστας Μπακογιάννης συγκεντρώνει το 41,33% και ο Χάρης Δούκας το 14,27%. Ο Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε 13,36%, ενώ ο Νίκος Σοφιανός (Λαϊκή Συσπείρωση) κέρδισε πάνω από 5 μονάδες, αφού από το 7,4% πήγε στο 12,9%.

Στην Θεσσαλονίκη είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα ο οποίος με μια μονάδα διαφορά από τον αντίπαλό του Στέλιο Αγγελούδη (27-26) θα έχει πολύ δύσκολο έργο.

Δείτε με μια ματιά τ’ αποτελέσματα σε όλους τους Δήμους

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ 5
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331