Πολιτική

Αυτή είναι η επιστολή Τσίπρα στους ηγέτες της ΕΕ

Την επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την οποία όπως αποκάλυψε ο ίδιος το βράδυ της Κυριακής απέστειλε στους ηγέτες της ΕΕ αποκάλυψε ο Peter Spiegel των Financial Times.

Η επιστολή είναι αυτή που έλαβε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ.

Αγαπητέ πρωθυπουργέ,
Αθήνα 28.06.2015

Όπως γνωρίζετε πολές καλά, τους τελευταίους 5 μήνες γίνονται εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου όσον αφορά στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Στις 27 Ιουνίου 2015, εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου να να διεξαχθεί δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 το οποίο επιτρέπει στον ελληνικό λαό να αποφασίσει αν θα δεχθεί ή όχι τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην κυβέρνησή μας από τους θεσμούς στο πλαίσιο των προαναφερθέντων διαπραγματεύσεων.
Προκειμένου να γίνει το δημοψήφισμα σε ήρεμο και θετικό κλίμα το οποίο επιτρέπει στους Έλληνες να πάρουν αυτή την κρίσιμη απόφαση χωρίς εξωτερικές πιέσεις, το ελληνικό κοινοβούλιο υπέβαλλε στις 27 Ιουνίου – κατά την διάρκεια του Eurogroup αίτημα για την επέκταση του προγράμματος για περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία λήξης του.
Οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία η οποία να κινείται στην γραμμή της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού.
Δυστυχώς, και για αδιευκρίνιστους λόγους το αίτη,α δεν έγινε δεκτό.
Αυτή η απόφαση σε συνδυασμό με την απόφαση της ΕΚΤ που ακολούθησε, οδήγησε σε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ρευστότητα της ελλληνικής οικονομίας.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω η διενέργεια δημοψηφίσματος για αυτές τις προτάσεις είναι δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού αναγκαίο για την διασφάλιση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος βοήθειας που στο τέλος θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Επιπροσθέτως, το δημοψήφισμα επικεντρώνεται στις προτάσεις των θεσμών και δεν θέτει σε καμία περίπτωση θέμα ευθέως ή εμμέσως αποχώρησης ή μη της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Για όλα τα παραπάνω θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει την θέση της στο θέμα και να υποστηρίξει το αίτημα της Ελληνικής Δημοκρατίας για παράταση.
Αυτή η απόφαση θα συνεισφέρει στο κονό μας στόχο να επιτύχουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία για να διασφαλίσουμε την οικονομική, δημοσιονομική σταθερότητα η οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε ανάπτυξη μέσα στην ευρωζώνη.

Δικός σας ειλικρινά

Αλέξης Τσίπρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πράξει ό,τι απαιτείται για να μην επιτρέψει την υποβάθμιση του Αγνώστου Στρατιώτη» λένε κυβερνητικές πηγές για τον Χάρη Δούκα
«Μέσα σε λίγες ώρες, ο κ. Δούκας αναίρεσε τον εαυτό του» τονίζουν κυβερνητικές πηγές για τον δήμαρχο Αθηναίων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ 38
Άδωνις Γεωργιάδης – Παύλος Πολάκης: Νέα κόντρα στη Βουλή – «Μην πάρεις πάλι αναβολή», «ο δικηγόρος μου έχει πολλές υποθέσεις»
«Είπες ψέματα ότι δεν ζήτησες αναβολή, και σου κότσαρα το δικαστικό έγγραφο», είπε ο υπουργός Υγείας. «Λες ψέματα» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή 26
Αλλαγές στο γραφείο του έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης - Ο Γιώργος Παπαβασιλείου νέος διευθυντής
Η επί σειρά ετών συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και μέχρι τώρα διευθύντρια του γραφείου του, Έλενα Αναστασίου, αναλαμβάνει γραμματέας του Δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού και της οικογένειας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας
Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Χάρης Δούκας για την ανάθεση της καθαριότητας του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη σε ιδιώτη – Η απάντηση του υπουργείου Άμυνας
Κόντρα χωρίς τέλος για τον Άγνωστο Στρατιώτη ανάμεσα σε Δούκα και Δένδια: Στη δικαιοσύνη ο δήμαρχος – «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση του μνημείου», απαντά το Άμυνας 80
Παύλος Μαρινάκης: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπαθεί να σώσει την πολιτική της καριέρα, ο Χάρης Δούκας να πει το “καλή τύχη” στους δημότες της Αθήνας
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Νίκο Δένδια. Φιλότιμη η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει θέμα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
Το «άνοιγμα» Φάμελλου στον Τσίπρα αλλάζει το τοπίο στην Κεντροαριστερά - «Αρκετά μας κατέστρεψες» είπε ο Ραγκούσης στον Πολάκη
Κατά της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, ο Παύλος Πολάκης, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο Ανδρέας Παναγιώτοπουλος
Σωκράτης Φάμελλος / Αλέξης Τσίπρας 40