Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Αχτσιόγλου: Η Ελλάδα πειραματόζωο του ΔΝΤ και των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σκληρή επίθεση εναντίον του ΔΝΤ και των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που έκαναν την Ελλάδα πειραματόζωο, επιβάλλοντας στη χώρα μας εργασιακό μεσαίωνα, εξαπέλυσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο συνέδριο που οργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με θέμα “Μεταρρυθμίσεις-Κρίση-Αναπτυξη”.

Παράλληλα επισήμανε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, αφού στόχος είναι το μοντέλο που επιχειρείται να επιβληθεί στη χώρα μας, σχεδιάζεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η υπουργός τόνισε ότι είναι πολύ θετικό γεγονός το ότι σήμερα το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων συζητείται πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αναφερόμενη στην εμπειρία της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόστηκε στη χώρα μας τόνισε ότι “δεν μπορούμε παρά να εκκινήσουμε από το γεγονός ότι οι νεοφιλελεύθερες κυρίαρχες δυνάμεις κατέστησαν την Ελλάδα πειραματόζωο. Η ίδια όμως η πραγματικότητα έδειξε ότι ο νεοφιλελεύθερος μύθος πως η εσωτερική υποτίμηση φέρνει ανάπτυξη στην οικονομία κατέρρευσε παταγωδώς.

Η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης σε πρωτοφανή επίπεδα, που αγγίζουν το ένα τέταρτο του συνολικού εργατικού δυναμικού, ενώ έπληξε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα νεαρά άτομα, η ανεργία των οποίων κυμαίνεται στο 50%. Βασικό επιπλέον χαρακτηριστικό που προέκυψε με το ξέσπασμα της κρίσης είναι τα υψηλά ποσοστά των μακροχρόνια ανέργων.

Δεν χωράει πλέον αμφισβήτηση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρήθηκαν στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής απορρύθμισαν την αγορά εργασίας, αύξησαν την ανεργία, καθήλωσαν τους μισθούς και οδήγησαν στο φαινόμενο του Brain Drain, της μαζικής δηλαδή μετανάστευσης των νέων επιστημόνων από τη χώρα”.

Αναφερόμενη η Εφη Αχτσιόγλου στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει και τις πολιτικές που θα εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας επισήμανε ότι θα επιδιώξει:

Την ενίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσω της επαναφοράς των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Βασικό βήμα για την ενίσχυση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας. Θυμίζω πως η αρχή αυτή όριζε ότι μια κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ισχύει, και για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, που δεν είναι μέλη των οργανώσεων που υπέγραψαν τη Σ.Σ.Ε,  αρκεί από αυτή να δεσμεύονται από την τελευταία οι εργοδότες που απασχολούν το 51% του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο. Προσθέτω ότι η αρχή της επεκτασιμότητας, καθώς καθιερώνει ίδιους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στον ίδιο κλάδο, ευνοεί τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου αυτού.

Η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης είναι ένα επιπλέον μέτρο προστασίας των εργαζομένων, αφού σε περίπτωση ύπαρξης δύο συμβάσεων (π.χ. κλαδικής και επιχειρησιακής) με διαφορετικές ρυθμίσεις, υπερισχύει αυτή με την ευνοϊκότερη ρύθμιση για τον εργαζόμενο.

Η επαναφορά και των δύο αυτών αρχών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη κοινωνικού διαλόγου, ενώ ταυτόχρονα δίνει κίνητρα τόσο στους εργαζόμενους αλλά κυρίως στις επιχειρήσεις, ώστε να συμμετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις τους κλάδου τους.

Τέλος, η επαναφορά τους θα οδηγήσει στην  αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που θα καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, βοηθώντας στον περιορισμό της επικράτησης των ατομικών συμβάσεων εργασίας ως βασικού ρυθμιστικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων.

Την καταπολέμηση της ανεργίας. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας. Μέχρι τότε τα εν λόγω προγράμματα ήταν ετεροβαρή, υπέρ των ιδιωτικών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ όσοι εργάζονταν σε αυτά δεν είχαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η Κυβέρνηση προχώρησε σε εξορθολογισμό των πόρων υπέρ των ανέργων και κατοχύρωσε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, ενώ ταυτόχρονα, μετατρέψαμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας από 5μηνα σε 8μηνα. Από την αρχή του 2015 μέχρι το τέλος του 2016 εργάστηκαν σε προγράμματα 200.000 άνθρωποι. Αντίστοιχα, το 2017 πρόκειται να ανοίξουν 78.000 θέσεις εργασίας συνολικού προϋπολογισμού 476 εκατ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούμε στην ανάσχεση του brain-drain, δίνοντας επιπρόσθετο κίνητρο στο νέο ανθρώπινο δυναμικό με υψηλά προσόντα να παραμείνει ή να επιστρέψει στην εγχώρια αγορά εργασίας και να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τον περιορισμό της αδήλωτης και υποδηλωμένης  Εργασίας

Η περίοδος 2010-2014 σηματοδοτήθηκε από την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, όπως σας περιέγραψα παραπάνω. Η αποδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων καλλιέργησε το έδαφος για την όξυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.  

Απότοκο αυτού είναι η ραγδαία αύξηση της αδήλωτης εργασίας. Ένα φαινόμενο, που αφενός αφήνει τον εργαζόμενο έρμαιο στις διαθέσεις του εργοδότη και αφετέρου στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία πολύτιμους πόρους.

Για να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία οφείλουμε να κατανοήσουμε τις δυο εκφάνσεις αυτού του φαινομένου: Τη «μαύρη» εργασία και την υποδηλωμένη. Το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης με ελαστικές σχέσεις εργασίας στην πραγματικότητα υποκρύπτει πλήρη εργασία, η οποία υποδηλώνεται.

Τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα, για να βάλει τέλος στην παρανομία και στην ασυδοσία της εργοδοσίας:

1) Ενισχύουμε το ρόλο και τη δράση του ΣΕΠΕ με νέο προσωπικό και νέες δομές   

2) Ενισχύουμε τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να διευκολύνεται το έργο των Ελεγκτών.

3) Σχεδιάζουμε την αλλαγή στην αρχιτεκτονική του προστίμου,  έτσι ώστε να υπάρχουν κίνητρα για τον εργαζόμενο να καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας και την ίδια στιγμή να διευκολύνονται οι εργοδότες που επιθυμούν να συμμορφωθούν. Παράλληλα, τα έσοδα από τα πρόστιμα κατευθύνονται ήδη στο ασφαλιστικό σύστημα και όχι στις εφορίες.

4) Διευρύνουμε το μητρώο παραβατικότητας, ώστε επιχειρήσεις με σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας να αποκλείονται από την πρόσβαση σε εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα ή από τη σύναψη συμβάσεων με φορείς του δημοσίου. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε