Πολιτική

Αυτοί είναι οι 151 του Αλέξη Τσίπρα

Αντίστροφη μέτρηση για το πλέον καθοριστικό ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου την Παρασκευή (11.1.2019). Η συνάντηση των δύο θα επισφραγίσει τη λήξη της κυβερνητικής συνεργασίας της τελευταίας τετραετίας. Τσίπρας - Καμμένος βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις για την επόμενη ημέρα. Ο μεν πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι αντιμέτωπος με τις διαλυτικές τάσεις του κινήματός του, ο δε πρωθυπουργός αναζητεί μία νέα πλειοψηφία, έχοντας μπροστά του, πρώτα την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ύστερα τις εθνικές εκλογές.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ραντεβού της Παρασκευής (11.1.2019) ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο θα σηματοδοτήσει μεν το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ από την άλλη θα φέρει την αρχή μιας νέας άτυπης πλειοψηφίας για την κυβέρνηση.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα σίγουρη ότι έχει τους 151 βουλευτές που χρειάζεται σε όλες τις ψηφοφορίες. Δηλαδή και για να περάσει την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για να κυβερνήσει μέχρι την στιγμή που ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να στήσει κάλπες στην χειρότερη περίπτωση μέχρι τον Μάιο.

Οι 151+ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όπως φαίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν μετρήσει όλες τις ψήφους και για τις δύο ψηφοφορίες και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Οι πληροφορίες λένε ότι για την συμφωνία των Πρεσπών υπολογίζουν ακόμα πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την Κατερίνα Παπακώστα, τις ψήφους του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Μαυρωτά, του Σπύρου Λυκούδη και του Σπύρου Δανέλη από το Ποτάμι, του Θανάση Θεοχαρόπουλου από το ΚΙΝΑΛ, και την ψήφο του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

prespes

Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει τελικά η Έλενα Κουντουρά, η οποία έχει εκφραστεί θετικά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά έχει δηλώσει ότι τελικά θα πράξει κατά συνείδηση. Άρα ακόμα και χωρίς την ψήφο της υπουργού Τουρισμού η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει τις 151 ψήφους που χρειάζεται για την συμφωνία των Πρεσπών.

Οι 151+ για ψήφο εμπιστοσύνης

Αλλά και στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός θελήσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση εμφανίζεται σίγουρη ότι έχει τους 151 βουλευτές. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση οι ψήφοι είναι διαφορετικές. Και σε αυτή την ψηφοφορία σίγουρη είναι η Κατερίνα Παπακώστα.

Με εξαίρεση τον Σπύρο Δανέλη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού δεν αναμένεται να δώσουν την θετική τους ψήφο.

boyleytes

Αντίθετα την στήριξή τους αναμένεται να δώσουν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουράρις, ο Βασίλης Κόκκαλης, η Έλενα Κουντουρά, αλλά και ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων (ο οποίος διευκρίνισε ότι αν τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης πριν τη συμφωνία των Πρεσπών θα καταψηφίσει, ενώ αν τεθεί μετά, θα υπερψηφίσει).

boyleytes

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δεν είναι σίγουρο ακόμα το τι θα πράξει, αλλά δεν αποκλείεται να απέχει από την ψηφοφορία.

Φυσικά η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να πυροδοτήσει την κατάσταση και να εξοργίσει τον υπουργό Άμυνας καθώς στην πραγματικότητα η διαδικασία αυτή θα τον αφήσει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.

Τα ίδια προβλήματα αναμένεται να έχει και ο Βασίλης Λεβέντης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παπαδοπούλου για σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία: Να αφαιρεθούν οι αναθεωρητικές και αλυτρωτικές αναφορές
Η υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η λανθασμένη ορολογία παραβιάζει τόσο τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας - Τι είπε για Μέγα Αλέξανδρο και Φίλιππο Β΄
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επιστολή του στην φον ντερ Λάιεν για το ενεργειακό κόστος – Τα μέτρα που ζητά η Ελλάδα από την ΕΕ
Στο επίκεντρο της επιστολής Μητσοτάκη, η αξιοποίηση των πρόσθετων εσόδων από τον ΦΠΑ και το να μην προσμετρώνται στους δημοσιονομικούς υπολογισμούς τα προσωρινά μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη - μέλη έως ένα συγκεκριμένο όριο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες 17
Φλωρίδης για Τέμπη: «Απολύτως δικαιωμένη η φράση μου για τους πολιτικούς, που είναι για τα μπάζα» – Τι είπε για Τριαντόπουλο και η απάντηση στον Τσίπρα
Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαχωρίζει την πολιτική αντιπαράθεση από τη δικαστική διερεύνηση - «Για ποιον λόγο να παραιτηθώ;», διερωτάται
Γιώργος Φλωρίδης 13
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι παρατηρήσεις στους υπουργούς και το μήνυμα στη Ντόρα Μπακογιάννη – «Δική μου ευθύνη να αξιολογώ συμπεριφορές»
«Προέχει το ορατό κυβερνητικό έργο με σεβασμό γιατί σε αυτό καθρεφτίζονται οι προσπάθειες του λαού μας με σεμνότητα γιατί εκεί αποτυπώνεται το χρέος μας αλλά και με περηφάνεια»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 53
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιδότηση 20 λεπτών για το ντίζελ - Μέτρο «έκπληξη» με διεύρυνση στο καθεστώς των 72 δόσεων σε 120 και «φρένο» στους servicers
«Το πετρέλαιο θέρμανσης θα κρατηθεί κάτω από 1,75, θα ανακοινωθεί πριν τις 15 Οκτωβρίου», τόνισε ο πρωθυπουργός που έκανε γνωστό ότι έχει αποστείλει επιστολές στην Κομισιόν και στο Eurogroup
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
166
Μαρία Γρατσία για το ιατρείο της Καρυστιανού: Δεν υπάρχει καμία παρανομία, το μηχάνημα βιοανάδρασης πληροί όλες τις προϋποθέσεις
«Όταν εφαρμόζεται το MedWatch δεν είναι δυνατόν να απομονώνεις ένα ιατρείο και να το στοχοποιείς» ανέφερε η συνεργάτιδα της προέδρου της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Η Μαρία Γρατσία 32