Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τι θα ζητήσει ο Καμμένος από τον Τσίπρα στο ραντεβού της Παρασκευής

Τι θα ζητήσει ο Καμμένος από τον Τσίπρα στο ραντεβού της Παρασκευής

Η επίσκεψη της Μέρκελ έφερε… ανακωχή.
Τσίπρας και Καμμένος ετοιμάζονται για το κρίσιμο τετ α τετ της Παρασκευής.
Να αποσύρει όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα ζητήσει ο υπουργός Άμυνας από τον πρωθυπουργό.
Ποιοι «ακούγονται» ως υποψήφιοι αντικαταστάτες τους.

Ανακωχή λόγω Μέρκελ. Το χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Πάνο Καμμένο φαίνεται ότι τουλάχιστον για την ώρα λειτούργησε  κατευναστικά καθώς ο υπουργός Άμυνας αποφάσισε να αναβάλει την συνέντευξη του στο STAR  για την ερχόμενη Παρασκευή μετά δηλαδή την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την Ελλάδα και το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό.

Έτσι η σημερινή συνεδρίαση των στελεχών των ΑΝΕΛ αναμένεται να έχει περιορισμένο ενδιαφέρον αφού από το ραντεβού της Παρασκευής θα εξαρτηθούν πολλά. Ακόμα και το πώς θα διαχειριστεί το πολιτικό διαζύγιο από την κυβέρνηση στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος.

Ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή να διεκδικήσει μέσα από μια συνολική συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα τις διεξόδους που αναζητά όλο το τελευταίο διάστημα ώστε να βγει όσο το δυνατόν λιγότερο λαβωμένος από αυτή την διαδικασία.

Κατ αρχήν το ζητούμενο για τον Πάνο Καμμένο είναι να μην εμφανιστεί στην κοινή γνώμη ότι έχει χάσει την στήριξη της κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και των ανθρώπων που επέλεξε για να εκπροσωπήσουν το κόμμα του στην κυβέρνηση. Εάν δηλαδή αποχωρήσει από την κυβέρνηση μόνο ο ίδιος και η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά τότε προφανώς τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τον ίδιο.

Έτσι αυτό που αναμένεται είναι να ζητήσει από τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Παρασκευή είναι η απόσυρση όλων των στελεχών από το κυβερνητικό σχήμα ανεξάρτητα με το εάν κάποιοι επιθυμούν να παραμείνουν στην κυβέρνηση ή όχι. Για παράδειγμα η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει στην θέση της. Το ίδιο ισχύει για τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, για την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αλλά και για τον υφυπουργό Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη. Γρίφος παραμείνει η θέση που τηρεί στα πράγματα ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης.

Κάποιοι από αυτούς τους υπουργούς μάλιστα λέγεται ότι έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις επόμενες εκλογές καθώς πλέον βρίσκονται πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα παρά στον υπουργό Άμυνας.

Έτσι παρά τις οποίες προσωπικές συμφωνίες έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην πολιτική διάσωση του κυβερνητικού του εταίρου και στην επίδειξη δύναμης που θα μπορούσε να κάνει αφήνοντας τα στελέχη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πιέσεις της ΝΔ προς το Ποτάμι προκειμένου να μην ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών. Ενώ το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ξεκαθάρισε ακόμα και χθες ότι βλέπει με θετικό μάτι την συμφωνία, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στελέχη της ΝΔ όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Άδωνις Γεωργιάδης έθεσαν ξεκάθαρα το δίλημμα ότι οποίος ψηφίσει την συμφωνία δεν μπορεί να συνεργαστεί προεκλογικά με την ΝΔ.

Η επισήμανση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς τα σενάρια θέλουν τον αρχηγό του Ποταμιού να τα «έχει βρει» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να υπάρξει προεκλογική συνεργασία ανάμεσα στα δυο κόμματα.

Μέσα σε όλο αυτό των ορυμαγδό, πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται να ρίχνει το βάρος της στην εκδήλωση για την συμφωνία των Πρεσπών, που πραγματοποιείται την Κυριακή στις 17.00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής από στελέχη του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα πραγματοποιήσει χαιρετισμό ενώ θα υπάρξουν δυο κύκλοι συζητήσεων. Το 1ο πάνελ να συμπληρώνουν ο Μιχάλης Σταθόπουλος, ο Νίκος Μαραντζίδης, ο Κωστής Παπαϊωάννου και ο Αντώνης Λιάκος και συντονιστή τον Χρήστο Μαχαίρα.

Στο 2ο πάνελ θα βρίσκονται ο Σωτήρης Βαλντέν, ο Νίκος Μπίστης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιάννης Ραγκούσης. Συντονιστής θα είναι ο Παναγιώτης Παναγιώτου.

Την εκδήλωση οργανώνουν ο Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, η Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου και η Άννα Αναγνωστοπούλου. Όπως λέγεται κάποιοι από αυτούς δεν αποκλείεται από την ερχόμενη εβδομάδα να είναι και υπουργοί!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις